Százmilliárd a klímaváltozás ellen? Benne vagyunk!

2009. szeptember 30. 10:32

A világ számos országának vezetője beleegyezett egy éves százmilliárd dolláros keretű alap feltöltésébe, mely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését és a környezeti károk helyreállítását tűzte ki célul.

Ban Ki Mun ENSZ-Főtitkár a 20 gazdaságilag meghatározó ország vezetőit kérte fel az együttműködésre, eredetileg 250 milliárd dolláros éves összeggel. Ám Gordon Brown brit miniszterelnökkel, valamint az Európai Bizottság elnökével Jose Manuel Barrosoval folytatott tárgyalások után megállapodtak abban, hogy évi 100 milliárd dollár "jó lesz indulásnak" 2020-ig. Ez az összeg nem csak a kibocsátás-csökkentés támogatására lehet elegendő, de a fejlett és a fejlődő országok közti olló lassú zárására is.

Az ENSZ-főtitkár felhívására 101 ország vezetői vettek részt az egy napos megbeszélésen New Yorkban, ami ebben a minőségében a legnagyobb volt, amelyet valaha tartottak. A nagy számú résztvevő már csak azért is lehet bíztató jel, mert alig három hónap múlva a világ vezető Koppenhágában gyűlnek össze, hogy egy új egyezményt fogadjanak el a régi, 1997-es Kiotói Egyezmény helyett, mely elsőként próbálta a fejlett országokat károsanyag-kibocsátásuk csökkentésére bírni.

Az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásában Kína és az Egyesült Államok állnak az élen, egyenként mintegy 20 százalékkal. A második az Európai Unió 14 százalékkal, utánuk Oroszország és India következik 5-5 százalékkal. Az Unió már régebben szorgalmazta, hogy a vezető országok az 1990-es kibocsátási szintekhez képest 20 százalékkal csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat, sőt vállalta azt is, hogy 30 százalékkal mérsékel, amennyiben más vezető országok is követik a példáját.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem