A válság a globális felmelegedésnek is beintett

2009. október 7. 13:02

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslései szerint idén mintegy 3 százalékkal csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása, amely negyven éve a legnagyobb csökkenés lenne.

A globális gazdasági válságnak egy előnye mindenképp van: a széndioxid-kibocsátás ugyanis jelentősen csökkenhet idén, becslések szerint akár 3 százalékkal is.

Legutoljára 1981-ben mértek csökkenést a CO2-kibocsátásban, akkor a második olajválság tette meg "jótékony" hatását. Azóta évente mintegy 3 százalékkal emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása. 2008-ban már némileg lassult a kibocsátás üteme, köszönhetően a földgáz árának rekord emelkedése miatt.

Az idei évre becsült csökkenés háromnegyedéért a válság a felelős - az IEA szerint - jóval kevesebb ugyanis a termelés, és így a szállítás is.

A legnagyobb csökkenést a fejlett országokban lehet majd mérni: az OECD és az EU-tagállamokban átlagosan 4-5 százalékkal kalkulálnak a szakértők. Ez érvényes Oroszországra is, azonban Kína, India illetve a fejlődő országok esetén mindössze stagnálásra számítanak. Emiatt Kína emissziós szerepe még jelentősebbé válik, hiszen az USA után ő a második legnagyobb CO2-kibocsátó.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem