8 °C Budapest

Tíz tipp, hogy meggyőzd a főnököd: otthonról jobb dolgozni

2009. július 17. 05:30

Öt tipp Meleg van, messze a munkahely, levegőtlen az iroda, sokkal jobb lenne az otthoni fotelből dolgozni. Csak persze a főnök nem engedi. Felesleges lenne arra hivatkozni, hogy otthon jobb a kedved és ettől kreatívabb vagy - ez őt úgysem érdekli. De adunk néhány tippet, hogyan bírhatod mégis rá, hogy belemenjen az otthoni munkába.

Az irodabérlés nem olcsó

Hiába van Magyarországon túlkínálat az irodákból, az otthoni munkahelynél nincs olcsóbb. Budapesten az átlagos irodai négyzetméterár 10-15€ körül mozog havonta. Alapszabályként egy irodában a minimális 10 négyzetméter/fő-t tekinthető mértékadónak, ami azt jelenti, hogy egy-egy dolgozó személyes tere 5-6 négyzetméterre jön ki. Ebből könnyen kiszámolható, mennyivel csökken évente egy-egy cég költségvetése, ha hagyja, hogy a dolgozók otthon végezzék a munkájukat.

Csak kedvcsinálóként: az AT&T Amerikában 50 százalékkal csökkentette az irodaköltségeit, az IBM pedig 56 millió dollárt spórolt meg azzal, hogy 185 ezer négyzetméterrel csökkentette irodai területét.

Nőni fog a produktivitásod

Erről a legnehezebb meggyőzni a főnököket, akik hisznek abban, hogy ha otthon vagy, nyilván nem dolgozol semmit. Pedig ha látják benn a fejed az irodában, még nem jelenti azt, hogy dolgozol is - és ennek az ellenkezője is igaz.

Egy 2008-as felmérés szerint az otthoni dolgozók produktivitása 43 százalékkal volt magasabb, mint az irodában ülő kollégáké. Az indok? Egyrészt nem kötötték le őket a munkahelyi pletykák, közös kávézások és másfél órás ebédszünetek. Másrészt abban a munkaidőben tudtak dolgozni, amikor a leghatékonyabbak - és ez nem feltétlenül jelenti a reggel 8 és délután 5 közötti időszakot.

Nő a munkatársak lojalitása

Bár nem jó ötlet megfenyegetni a főnöködet, hogy kilépsz, ha nem dolgozhatsz otthonról, ha messze laksz és jó munkaerőnek tartanak, érdemes megpróbálni egyezkedni. Itt van néhány érv, hogy meggyőzd őt:

A CompTIA által 2008-ban végzett felmérés szerint a megkérdezett cégek 37 százaléka állította, hogy a távmunka igenis növelte a munkatársak elismerését és hűségét a cég iránt. Másik 39 százalék pedig állította, hogy a távmunka révén olyan elismert dolgozókat is foglalkoztathat, akik egyébként nem elérhető távolságban laknak.

A Journal of Applied Psychology szerint pedig a munkatársak távozásának egyik legfőbb oka a munkahelyi feszült kapcsolatokban keresendő - vagyis nem érzik jól magukat az irodában. Ezt a feszültséget nagyban tudja csökkenteni, ha valaki a hét néhány napján otthonról tud dolgozni.

Több elszámolható órád lesz

Magyarországon ugyan nem annyira divat órabérben dolgozni, inkább a teljesítménybér dívik, mégis, aki óránként kapja a fizetését rájön majd, hogy milyen nehéz elkülöníteni a munkát a (nem-fizető) megszakításoktól! Aki viszont otthon dolgozik, azt kevesebbet szakítják félbe a munkája közben, így hatékonyabban és többet tud majd keresni.

Más is ezt csinálja

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Egyesült Államokban annyira elterjedt a távmunka és a rugalmas időbeosztás, hogy egy legutóbbi felmérés szerint a cégek 47 százaléka ajánlja fel ezeket dolgozóinak, hogy nőjön a munkatársak elégedettsége és lojalitása. Egy korábban készült kérdőív tanúsága szerint 2004-ről 2005-re 25 százalékkal nőtt azok száma, akik legalább egy napot otthonról dolgoznak egy hónapban.

Még öt tipp


Javulnak a céges kapcsolataid

Talán meglepő, de azáltal, hogy az ember személyesen nincs jelen az irodában, sokkal hatékonyabban tud kommunikálni a munkatársaival. Jobban fókuszál beszélgetés közben a munkába vágó témákra és gördülékenyebben tud beszámolni a főnököknek a munka alakulásáról.

Otthonról dolgozni zöld

Zöldnek lenni nem csak trendi, de még pénzt is spórol vele a vállalat. Egy statisztikai felmérés szerint a távmunkával az Egyesült Államok évente 9-14 milliárd kilowattóra energiát spórol meg, ami nagyjából egyenlő egymillió háztartás éves fogyasztásával. Ezen felül 3,9 millió főállású távdolgozónak köszönhetően évente 3,2 milliárd liter üzemanyaggal kevesebb benzin pöfög el, ezáltal nagyjából 14 millió tonna széndioxiddal kevesebb kerül a levegőbe. Ráadásul nincs munkakiesés a dugók miatt.

Vége a cégen belüli csatározásoknak

Nehéz pletykákat terjeszteni otthonról. Persze mindig ott van az e-mail, meg a Skype, de ha az ember nincs benne a napi körforgásban, nem tud igazán részt venni a nagy céges suttogó propagandában. Márpedig semmi nem rombolja annyira a morált és a lassítja a munkavégzést, mint a pletykák. Ha túl- és felülemelkedsz a kicsinyes munkahelyi csatákon, akkor tudsz majd igazán hatékonyan dolgozni.

Elérhető leszel

Egy nagy irodában nagyon könnyű a fontosság látszatát keltve eltűnni. Elmentél tárgyalni, fénymásolni, faxolni - vagy csak aludni egyet a raktárban. Otthon viszont nincs hová elbújni. Persze lehet, hogy épp a vécén vagy, vagy csak kiengedted a macskát, de ha nem válaszolsz rövid időn belül egy hívásra, vagy e-mailre, a főnököd tudni fogja, hogy nem dolgozol. Ráadásul - mivel nincs szabott munkaidőd - sokkal többet leszel elérhető a partnereknek és üzletfeleknek. Már ha megőrültél és tényleg éjszaka is dolgozni akarsz.

Nem köt az időjárás

Egyáltalán nem kell foglalkoznod az időjárással, ha esik, ha fúj, tudsz dolgozni. Ráadásul nem leszel egész nap büdös a kollégák örömére, ha megizzadsz a tömegközlekedési eszközökön vagy a kerékpárodon. Télen nem vág el a külvilágtól az ónos eső és a mostanában jellemző monszuneső miatt kialakuló dugóban sem ragadsz benn.

(Az ötletekért és statisztikákért köszönet a TechRepublicnak.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem