4 °C Budapest

A részeges Európa ellen küzd Svédország

2009. október 7. 16:58

Az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Svédország kérésének megfelelően az Európai Gazdasági és Szociális Tanács bemutatta az európai alkoholfogyasztásról szóló tanulmányát, egyúttal az alkoholos termékek megfelelő marketingjét és árazását szorgalmazta, hogy csökkenthetőek legyenek az ezzel kapcsolatos problémák.

Új uniós szintű szabályozásra van szükség ahhoz, hogy csökkenteni lehessen azok arányát, akik veszélyesen sok alkoholt fogyasztanak - ez a teljes felnőtt lakosság körében ugyanis ijesztően sok, 15 százalék. Egyúttal fokozottabban ügyelni kell a gyermekekre, illetve az alkoholfogyasztás miatt rájuk leselkedő veszélyektől.

Az EESC külön rávilágított, hogy a túlzott alkoholfogyasztás évente 195 ezer halálesetért felelős az Európai Unióban: baleseteken, májproblémákon, rákos megbetegedéseken keresztül. A mértéktelen ivászat a harmadik legfontosabb felelős a korai megbetegedésekért és halálesetekért.

Az EESC külön figyelmet fordítana a fiatalok megóvására, mivel számukra még a felnőtteknél is nagyobb veszélyeket rejteget az alkohol. Ráadásul a becslések szerint az Uniósban 5-9 millió gyermeket iszik alkoholtartalmú termékeket. Az italok reklámjai pedig még vonzóvá is teszik az alkoholt, újabb veszélyeket hordozva. Éppen ezért a meg kéne akadályozni, hogy az alkoholreklámok elérjék a gyerekeket, az italok árusítására pedig szigorúbb szabályokat kell bevezetni, mivel az önkontroll ezen a területen nem elégséges, úgy látszik.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?