24 °C Budapest

Megdöbbentő! Minden 10. nagyivó a volán mögé ül

2009. szeptember 1. 13:02

Riasztó tény, hogy az Egyesült Államokban minden 10 igazán részeg emberből egy a volán mögé ül. Ráadásul ezek fele épp egy kocsmából - étteremből, éjszakai mulatóból - kifelé teszi ezt.

A szövetségi Centers for Disease Control and Prevention által készített felmérés az első, amely arra próbál választ találni, mekkora a hajlandóság az iszákosokban az ittas vezetésre. A kérdőívet 14 ezer nagyivó töltötte ki, vagyis olyan személy, aki havonta egyszer legalább 5 vagy annál több italt iszik meg egy alkalommal. A megkérdezettek 12 százaléka vallotta be, hogy be szokott ülni az autójába legfeljebb két órával az után, hogy a görbe este utolsó italát is elfogyasztotta.

A részegen vezető autósok fele egyenesen egy bár pultjától vagy asztalától ül a volán mögé. A kocsmatöltelékek fele legalább 7, negyede pedig legalább 10 italt fogyasztott el. Ami rengeteg, még ha bele is vesszük, hogy egyesek jobban bírják az alkoholt, mint mások, s a megfelelő táplálkozás mellett is lassabban szívódik fel az alkohol.

A nagy ivászatok felelnek az Államokban bekövetkező évi 11 ezer, alkoholhoz köthető közlekedési baleset jelentős részéért. Bár a legtöbb államban van rá törvény, hogy a bárokban, éttermekben ittas személyeket ne szolgáljanak ki, a törvény betartatására sem elegendő idő, sem emberi állomány nem áll rendelkezésre a hatóságok részéről.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem