7 °C Budapest

Röhej a magyar pálinkapiac: aranyérmek és zugfőzdék

2009. október 7. 05:20

Magyarország tízmillió lakosára jelenleg 486 pálinkát legálisan előállító bérfőzde jut. Ausztria 8,2 millió lakosára ez a szám olyan 60-80 ezer. Itthon a pálinkaversenyeken elért sikerektől hangos a sajtó - no meg az illegális lepárló készülékek lefoglalásától. Furcsa helyzet.

A bérfőzésben történő pálinka előállításának Magyarországon szigorú szabályai vannak. Egyrészt a főzőmester csak nagykorú személy saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő pálinkát a szeszfőzdében (vagyis a piacon vásárolt szilvával nem lehet beállítani a főzőmesterhez), másrészt a bérfőzött pálinka előállítása csak adóraktárban, jelen esetben szeszfőzdében történhet.

És itt kezdődnek a problémák. Az adóraktári engedély kiadásának ugyanis szigorú tárgyi, személyi és garanciális feltételei vannak, ilyen feltétel például a szigorú nyilvántartás vezetési kötelezettség, a pálinkafőzői képesítés megléte, illetve a biztosítéknyújtási kötelezettség is, mely a hatályos szabályozás szerint jelenleg egymillió forint. Vagyis rendkívül hosszadalmas és költséges procedúrát kell végigjárnia annak, aki legális pálinkafőzésre adja a fejét.

Magyarországon a bérfőzés során a bérfőzött pálinka jövedéki adóját a bérfőzetőnek kell megfizetnie. A szeszfőzdében nincs termelési korlát, ugyanakkor a bérfőzési szeszadó összege jelenleg kedvezményesen háztartásonként évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterfokonként 1 255 forint, 50 liter felett 2 510 forint. (Egy hektoliterfok két liter 50 százalékos pálinkának felel meg.) A bérfőzető által fizetett bérfőzési szeszadót az engedélyes szedi be és fizeti be az államkincstár részére.

Magyarországon jelenleg a kemény törvényi háttér miatt mindössze 486 bérfőzést végző szeszfőzde üzemel. 2008. évben ezek a szeszfőzdék 4 032 623 hektoliterfok pálinkát állítottak elő, 201 368 bérfőzető részére, akik 5 272 000 000 forint bérfőzési szeszadót fizettek meg.

Pedig igény az van pálinkafőzésre Magyarországon, sőt, valószínűleg mindenki számára nyilvánvaló, hogy óriási mennyiségben készül a nedű illegális lepárlókban itthon. A VPOP adatai szerint 2009. évben a mai napig 81 darab tiltott pálinkafőző berendezés és 44 198 hektoliterfok pálinka került lefoglalásra. Ez azonban valószínűleg csak töredéke az illegális pálinkafőzők valódi számának. Ha csak abból indulunk ki, hogy Magyarország több, mint háromezer településének mindegyikére jut legalább egy pálinkafőző, akkor is csak 2-3 százalékos a felderítési arány.

Bezzeg a sógoréknál

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ausztriában ezzel szemben nem kell a pincében éjszaka titokban dolgoznia annak, aki pálinkafőzésre adja a fejét. Magyarországon is vélhetően rendkívül népszerű lenne az Ausztriában igen elterjedt gazdasági főzde, amelyet olyan termelők alapíthatnak, akik csupán saját alapanyagot kívánnak feldolgozni. A főzdében évente 200 hektoliterfok alkohol állítható elő, vagyis 500 liter 40 fokos pálinka. Vagy 400 liter 50 fokos. Ebből 100 hektoliterfok csökkentett - nagyjából a hazai színvonalnak megfelelő - adóval kerül elbírálásra, míg további 100 hektoliterfok adóterhe ennek körülbelül a duplája. Ezeket a főzdéket nemcsak az alacsony adómérték teszi vonzóvá, hanem az is, hogy a főzde nem köteles jövedéki biztosítékot letenni, a kész pálinka pedig nemcsak saját fogyasztásra kerülhet, hanem végfogyasztóknak és a gasztronómiában is értékesíthető. Ezt még az is tetézi, hogy a főzde bérfőzdeként is működtethető, bérfőzetőnként 200 hektoliterfok kifőzése engedélyezett. (Forrás: Borbarát) Nem csoda, hogy ilyen házi főzőüzemből 60-80 ezer található a szomszédunknál, vagyis az optimista becslések szerint minden századik állampolgár rendelkezik ilyen engedéllyel. És akkor a nagyobb, a kereskedelem számára termelő üzemekről még nem is beszéltünk!

Sajnos a jelenlegi jövedéki szabályozás értelmében pálinka bérfőzésben történő előállítása nem lehetséges Ausztriában. Abban az esetben, ha a gyümölcs tulajdonosa a gyümölcsből készült cefrét valamely szomszédos országban főzeti ki, majd a kész terméket Magyarországra hozza, nem beszélhetünk bérfőzésről, az előállított alkoholtermék után adófizetési kötelezettsége keletkezik, melyet ha nem teljesít jogsértést követ el.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem