3 °C Budapest

Mire nem jó a csokoládé!

2009. augusztus 17. 17:32

Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint a csokoládé életmentő lehet: azok, akik túléltek már egy szívinfarktust, jóval kisebb eséllyel halnak bele egy másodikba, ha csokoládét esznek.

A svéd Karolinska Intézet kutatói arra voltak kíváncsiak, a csokoládéfogyasztás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét. Korábbi kutatások ugyanis már bizonyították, hogy a kakaóban lévő antioxidánsok képesek csökkenteni a vérnyomást.

A vizsgálat során több mint ezer, 45-70 közötti férfit és nőt vizsgáltak meg, akik már túléltek egy szívinfarktust a megelőző nyolc évben. A mintavétel a dohányzási szokásokra, alkoholfogyasztásra, illetve az elhízottságra nézve is reprezentatív volt.

Azok a betegek, akik a szívinfarktus utáni időszakban rendszeresen fogyasztottak csokoládét, háromszor ritkábban estek át újra a betegségen, mint akik nem ettek. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a csoki evés megakadályozza a szívinfarktust, hiszen számos egyéb tényező is befolyásolja az egészségi állapotot, továbbá a túlzott csokoládé fogyasztás számos egyéb megbetegedéshez vezethet.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?