7 °C Budapest

Figyelem, áremelkedés: kávé, tea, csoki, sajt

2009. május 19. 11:02

Aggasztó hírek érkeznek a világpiacról: több élelmiszer ára is drágulhat a közeljövőben.  

Brit lapinformációk szerint 15 százalékkal, soha nem látott mértékig drágulhat a tea ára. A legnagyobb teatermesztő vidékeken, Indiában, Kenyában és Sri Lankán jelentősen megnőtt az alapanyagok ára, így hamarosan Európában is számítani lehet áremelkedésre.

Az egyik legtöbbet értékesített márkát, a Liptont gyártó Unilever szerint 10-15 százalékkal nőhet a tea ára, a termék minőségétől függően. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az áruházláncok visszafogják saját márkás termékeik árát, hogy a vevők azokat részesítsék előnyben a klasszikus márkákkal szemben.

A tea mellett a kávé áremelkedésére is számítani lehet. A rendkívül csapadékos kolumbiai időjárás miatt a kávé világpiaci ára 22 százalékkal nőtt tavaly december óta. A prémium terméknek minősülő kolumbiai kávé ára 12 éves csúcson van. Ráadásul a múlt héten a cukor ára is hároméves csúcsra ugrott a legnagyobb árutőzsdéken.

A kávéhoz hasonlóan emelkedésre lehet számítani a kakaó esetében is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a kakaóporok, hanem a csokoládék szegmenségben is drágulás jöhet.

Nyugat-Európában továbbá a tej és a tejtermékek árának növekedésére is számítanak -ez pedig hozzánk is könnyen begyűrűzhet.

Hazánkban 2009. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8% volt. 2008. áprilishoz viszonyítva az árak 3,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek közül a legnagyobb áremelkedés a sertészsiradék esetében volt tapasztalható. A zsíroskenyeret sem lehet már megfizetni

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?