Figyelem, áremelkedés: kávé, tea, csoki, sajt

2009. május 19. 11:02

Aggasztó hírek érkeznek a világpiacról: több élelmiszer ára is drágulhat a közeljövőben.  

Brit lapinformációk szerint 15 százalékkal, soha nem látott mértékig drágulhat a tea ára. A legnagyobb teatermesztő vidékeken, Indiában, Kenyában és Sri Lankán jelentősen megnőtt az alapanyagok ára, így hamarosan Európában is számítani lehet áremelkedésre.

Az egyik legtöbbet értékesített márkát, a Liptont gyártó Unilever szerint 10-15 százalékkal nőhet a tea ára, a termék minőségétől függően. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az áruházláncok visszafogják saját márkás termékeik árát, hogy a vevők azokat részesítsék előnyben a klasszikus márkákkal szemben.

A tea mellett a kávé áremelkedésére is számítani lehet. A rendkívül csapadékos kolumbiai időjárás miatt a kávé világpiaci ára 22 százalékkal nőtt tavaly december óta. A prémium terméknek minősülő kolumbiai kávé ára 12 éves csúcson van. Ráadásul a múlt héten a cukor ára is hároméves csúcsra ugrott a legnagyobb árutőzsdéken.

A kávéhoz hasonlóan emelkedésre lehet számítani a kakaó esetében is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a kakaóporok, hanem a csokoládék szegmenségben is drágulás jöhet.

Nyugat-Európában továbbá a tej és a tejtermékek árának növekedésére is számítanak -ez pedig hozzánk is könnyen begyűrűzhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban 2009. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8% volt. 2008. áprilishoz viszonyítva az árak 3,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek közül a legnagyobb áremelkedés a sertészsiradék esetében volt tapasztalható. A zsíroskenyeret sem lehet már megfizetni

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm