20 °C Budapest

Figyelem, áremelkedés: kávé, tea, csoki, sajt

2009. május 19. 11:02

Aggasztó hírek érkeznek a világpiacról: több élelmiszer ára is drágulhat a közeljövőben.  

Brit lapinformációk szerint 15 százalékkal, soha nem látott mértékig drágulhat a tea ára. A legnagyobb teatermesztő vidékeken, Indiában, Kenyában és Sri Lankán jelentősen megnőtt az alapanyagok ára, így hamarosan Európában is számítani lehet áremelkedésre.

Az egyik legtöbbet értékesített márkát, a Liptont gyártó Unilever szerint 10-15 százalékkal nőhet a tea ára, a termék minőségétől függően. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az áruházláncok visszafogják saját márkás termékeik árát, hogy a vevők azokat részesítsék előnyben a klasszikus márkákkal szemben.

A tea mellett a kávé áremelkedésére is számítani lehet. A rendkívül csapadékos kolumbiai időjárás miatt a kávé világpiaci ára 22 százalékkal nőtt tavaly december óta. A prémium terméknek minősülő kolumbiai kávé ára 12 éves csúcson van. Ráadásul a múlt héten a cukor ára is hároméves csúcsra ugrott a legnagyobb árutőzsdéken.

A kávéhoz hasonlóan emelkedésre lehet számítani a kakaó esetében is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a kakaóporok, hanem a csokoládék szegmenségben is drágulás jöhet.

Nyugat-Európában továbbá a tej és a tejtermékek árának növekedésére is számítanak -ez pedig hozzánk is könnyen begyűrűzhet.

Hazánkban 2009. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8% volt. 2008. áprilishoz viszonyítva az árak 3,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek közül a legnagyobb áremelkedés a sertészsiradék esetében volt tapasztalható. A zsíroskenyeret sem lehet már megfizetni

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07