Figyelem, áremelkedés: kávé, tea, csoki, sajt

2009. május 19. 11:02

Aggasztó hírek érkeznek a világpiacról: több élelmiszer ára is drágulhat a közeljövőben.  

Brit lapinformációk szerint 15 százalékkal, soha nem látott mértékig drágulhat a tea ára. A legnagyobb teatermesztő vidékeken, Indiában, Kenyában és Sri Lankán jelentősen megnőtt az alapanyagok ára, így hamarosan Európában is számítani lehet áremelkedésre.

Az egyik legtöbbet értékesített márkát, a Liptont gyártó Unilever szerint 10-15 százalékkal nőhet a tea ára, a termék minőségétől függően. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az áruházláncok visszafogják saját márkás termékeik árát, hogy a vevők azokat részesítsék előnyben a klasszikus márkákkal szemben.

A tea mellett a kávé áremelkedésére is számítani lehet. A rendkívül csapadékos kolumbiai időjárás miatt a kávé világpiaci ára 22 százalékkal nőtt tavaly december óta. A prémium terméknek minősülő kolumbiai kávé ára 12 éves csúcson van. Ráadásul a múlt héten a cukor ára is hároméves csúcsra ugrott a legnagyobb árutőzsdéken.

A kávéhoz hasonlóan emelkedésre lehet számítani a kakaó esetében is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a kakaóporok, hanem a csokoládék szegmenségben is drágulás jöhet.

Nyugat-Európában továbbá a tej és a tejtermékek árának növekedésére is számítanak -ez pedig hozzánk is könnyen begyűrűzhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban 2009. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8% volt. 2008. áprilishoz viszonyítva az árak 3,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek közül a legnagyobb áremelkedés a sertészsiradék esetében volt tapasztalható. A zsíroskenyeret sem lehet már megfizetni

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem