29 °C Budapest

Pánikolnak az amerikaiak: kifogynak a cukorból

2009. augusztus 14. 12:31

Az USA vezető élelmiszergyártói, mint például a Mars, arra figyelmeztették minap az Obama kormányt, hogy ha nem tesznek sürgősen lépéseket az ügyben, hamarosan kifogynak a cukorból, aminek rengeteg állás is áldozatául eshet.

A figyelmeztetést kiadó gyártók - a General Mills, az Egyesült Államok második legnagyobb gabonapehely-gyártó vállalata, a Kraft, a Mars - szerint ha a kormány nem emeli fel a cukorimportot korlátozó kvótát, hamarosan kifogynak a cukorból, ami fontos alapanyaga különféle gabonapelyheknek, rágógumiknak, csokoládéknak és még több ezer másik terméknek.

Az Egyesült Államokban a cukor ára lassan harminc éves csúcsokat döntöget, ami komoly aggodalomra ad okot. India, a világ második legnagyobb cukor-exportálója idén jóval kevesebbet tudott előállítani, mivel a monszun alatt kevesebb eső esett a vártnál, míg Brazíliában, a másik kulcsfontosságú gyártónál épp a túlzott esőzések okoztak problémát.

Ennek következtében a kínálat erősen megcsappant, amit csak tovább ront, hogy Ázsia egyre nagyobb keresletet támaszt, főleg a közelgő ünnepek miatt.

Az USA cukorfinomítói ugyan maximális kapacitáson dolgoznak, hogy ellássák a piacot, ennek ellenére a cukorkészletek 34 éves mélypontjukon vannak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?