18 °C Budapest

Globális felmelegedés - van, ahol a lét a tét

2009. július 27. 16:02

A fejlett ipari országok összefogására van szükség, hogy megmentsék a kis csendes-óceáni szigeteket a globális felmelegedés átkos hatásaitól - írta az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

Bármily hihetetlen, 2050-ig mintegy 75 millió ember kényszerülhet az Ázsia-Óceánia térségben lakhelye elhagyására, ha az óceánok vízszintemelkedése a jelenlegi ütemben folytatódik. A felmelegedés csaknem minden fejlődési vonatkozásban hatással van ezekre az államokra. Az Oxfam új-zélandi képviselője, Barry Coates szerint ha nem lépnek azonnal a fejlett gazdaságok, ötven évnyi fejlődés veszik el végérvényesen a szegényebb országokban.

Különösen a korallzátonyokra épült országok lakói vannak veszélyben. Az olyan országok, mint Tuvalu, Kiribati, vagy a Marshall-szigetek alig néhány méterre emelkednek a tenger szintje fölé. De nem csak az emelkedő vízszint jelent veszélyt: a klímaváltozás növeli a trópusi viharok, árhullámok kialakulásának esélyeit is. Egy-egy hatalmas vihar pedig kedvez az olyan trópusi betegségek elterjedésének is, mint amilyen a dengi-láz vagy a malária.

Ahhoz, hogy a szigetek ne tűnjenek el teljesen a Föld felszínéről, a fejlett országoknak legalább 40 százalékkal kellene csökkentenie a károsanyag-kibocsátásukat 2020-ig, 2050-ig pedig 95 százalékkal. Az Oxfam számításai szerint a gazdasági vezető hatalmaknak ehhez legalább 150 milliárd dollárra lenne szükség évente, a már meglévő kiadásokon felül.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?