Globális felmelegedés - van, ahol a lét a tét

2009. július 27. 16:02

A fejlett ipari országok összefogására van szükség, hogy megmentsék a kis csendes-óceáni szigeteket a globális felmelegedés átkos hatásaitól - írta az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

Bármily hihetetlen, 2050-ig mintegy 75 millió ember kényszerülhet az Ázsia-Óceánia térségben lakhelye elhagyására, ha az óceánok vízszintemelkedése a jelenlegi ütemben folytatódik. A felmelegedés csaknem minden fejlődési vonatkozásban hatással van ezekre az államokra. Az Oxfam új-zélandi képviselője, Barry Coates szerint ha nem lépnek azonnal a fejlett gazdaságok, ötven évnyi fejlődés veszik el végérvényesen a szegényebb országokban.

Különösen a korallzátonyokra épült országok lakói vannak veszélyben. Az olyan országok, mint Tuvalu, Kiribati, vagy a Marshall-szigetek alig néhány méterre emelkednek a tenger szintje fölé. De nem csak az emelkedő vízszint jelent veszélyt: a klímaváltozás növeli a trópusi viharok, árhullámok kialakulásának esélyeit is. Egy-egy hatalmas vihar pedig kedvez az olyan trópusi betegségek elterjedésének is, mint amilyen a dengi-láz vagy a malária.

Ahhoz, hogy a szigetek ne tűnjenek el teljesen a Föld felszínéről, a fejlett országoknak legalább 40 százalékkal kellene csökkentenie a károsanyag-kibocsátásukat 2020-ig, 2050-ig pedig 95 százalékkal. Az Oxfam számításai szerint a gazdasági vezető hatalmaknak ehhez legalább 150 milliárd dollárra lenne szükség évente, a már meglévő kiadásokon felül.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem