Túl hosszú nyár: ezer évig nyöghetjük a globális felmelegedést!

Pénzcentrum
2009. január 27. 12:30

Az autók és erőművek által a levegőbe juttatott széndioxid káros hatásai még 1000 év múlva is visszaköszönnek majd a felszíni hőmérsékletekben és a tengerek vízszintjeiben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha a széndioxid-kibocsátást teljesen le is állítjuk a következő 100 évben, a negatív hatásai akkor is megmaradnak, méghozzá emberi léptékkel felfoghatatlanul hosszú ideig. Egyes szigetek és partvonalak hosszú évszázadokra víz alá kerülnek és ott is maradnak - vélik a National Oceanic and Atmospheric Administration szakértői. Ha a kibocsátás tovább növekszik a XXI. században, úgy az óceánok és tengerek vízszintjének emelkedése akár 1000 évig is eltarthat. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 56 százalékos növekedése 40-100 centiméterrel emelheti meg a tengerek szintjét a következő évszázadok folyamán.

Ezzel párhuzamosan a szárazföldek elsivatagosodnak: kiszárad Észak-Afrika, Dél-Európa és az Egyesült Államok déli része. Más vidékeken megcsappan az ivóvíz mennyisége, gyakoribbak lesznek az erdőtüzek és csökkenni fog a megtermelhető táplálék mennyisége.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?