16 °C Budapest

A kövérek felelősek a globális felmelegedésért?

2009. április 21. 16:00

Tudósok szerint a túlsúlyos és elhízott embereknek sokkal nagyobb a felelősségük a globális felmelegedésben, mint normális testalkatú társaiknak.

A nemrég közzétett tanulmány abból indul ki, hogy a túlsúlyos emberek élelmiszer-ellátásához szükséges alapanyagok előállítása jóval több energiát igényel, mint azoké, akik kevesebbet fogyasztanak. Összességében az élelmiszeripar és a mezőgazdaság okozza a Föld károsanyag-kibocsátásának mintegy egyötödét.

Az elhízott emberek növekvő számával együtt jár az is, hogy többet utaznak gépjárművel, ami egyenes arányosságban van a széndioxid-kibocsátás arányával is.

Dr. Phil Edwards londoni szakértő szerint egy kövér ember évente egy tonnával több széndioxidot használ fel, mint egy normál testalkatú. Ha ez így van, akkor az világviszonylatban egymilliárd tonnával több károsanyag-kibocsátást jelent, évente.

Ráadásul a prognózisok szerint az Egyesült Államokban és Nagy- Britanniában is jelentősen növekszik a túlsúlyos emberek száma, de ez elmondható a fejlett országok, így az EU- tagállamok többségéről is. A legfrissebb felmérések szerint az amerikaiak 40 százaléka nevezhető elhízottnak, azaz testtömeg indexük 30 fölött van.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?