8 °C Budapest

Egyre több sajtot veszünk, mert egészséges

2009. június 29. 14:32

Egyik legnagyobb forgalmú élelmiszerünk, a sajt kiskereskedelmi eladása értékben stabil, és meghaladja az évi 80 milliárd forintot. Mennyiségben 3 százalékkal bővült a piac 2008 május-2009 áprilisban, az előző hasonló időszakhoz képest.

A Nielsen Kiskereskedelmi Indexe a piac bővülése nyomán, mennyiséget tekintve 53 ezer tonnánál több sajtot adtak el a kiskereskedelemben, 2008 május-2009 áprilisban. A kedvező trend egyik fő oka, hogy a sajt beleilleszkedik a fogyasztók egészséges étkezésre való törekvésébe.

A beszerzési helyek fontossága szinte változatlan. Továbbra is magas a koncentráció. A hipermarket ugyanis a - mennyiségben mért - kiskereskedelmi forgalom 46 százalékát vitte el, mind a legutóbbi évben, mind azt megelőzően. A főleg szupermarketet és diszkontot egyesítő 401-2 500 négyzetméteres csatorna mutatója 35-ről 36 százalékra emelkedett.

Összességében a sajt 17 százalékkal lett olcsóbb egyik évről a másikra. Egy kilogramm sajt mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 393 forint az idén március-áprilisi adatok szerint, szemben a tavalyi hasonló periódus 1 670 forintjával.

A legnagyobb, trappistát is magában foglaló lyuk nélküli szegmens kilogrammonként 1143 forintba került idén március-áprilisban, míg a múlt évi hasonló periódusban 1 483 forintot regisztrált a Nielsen. Ugyanakkor a második legkedveltebb, ömlesztett sajt mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 859 forintról 1 740-re csökkent. A legdrágább, lágy szegmensben 2788 forintról 2676-ra ment le az átlagár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árakat befolyásolja az általában olcsó kereskedelmi márkák - főleg diszkontokban - növekvő aránya. Tavaly a kéthónapos periódusokban 27-30 százalék közt mozgott a piaci részesedésük, mennyiségben. Egy évvel korábban még 26-28 százalék között voltak a mutatók. A sajt a harmadik legnagyobb forgalmú kategória - a húskészítmények és a sör után - a Nielsen által mért 90 élelmiszer termékcsoport sorában.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm