15 °C Budapest

Egyre több sajtot veszünk, mert egészséges

2009. június 29. 14:32

Egyik legnagyobb forgalmú élelmiszerünk, a sajt kiskereskedelmi eladása értékben stabil, és meghaladja az évi 80 milliárd forintot. Mennyiségben 3 százalékkal bővült a piac 2008 május-2009 áprilisban, az előző hasonló időszakhoz képest.

A Nielsen Kiskereskedelmi Indexe a piac bővülése nyomán, mennyiséget tekintve 53 ezer tonnánál több sajtot adtak el a kiskereskedelemben, 2008 május-2009 áprilisban. A kedvező trend egyik fő oka, hogy a sajt beleilleszkedik a fogyasztók egészséges étkezésre való törekvésébe.

A beszerzési helyek fontossága szinte változatlan. Továbbra is magas a koncentráció. A hipermarket ugyanis a - mennyiségben mért - kiskereskedelmi forgalom 46 százalékát vitte el, mind a legutóbbi évben, mind azt megelőzően. A főleg szupermarketet és diszkontot egyesítő 401-2 500 négyzetméteres csatorna mutatója 35-ről 36 százalékra emelkedett.

Összességében a sajt 17 százalékkal lett olcsóbb egyik évről a másikra. Egy kilogramm sajt mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 393 forint az idén március-áprilisi adatok szerint, szemben a tavalyi hasonló periódus 1 670 forintjával.

A legnagyobb, trappistát is magában foglaló lyuk nélküli szegmens kilogrammonként 1143 forintba került idén március-áprilisban, míg a múlt évi hasonló periódusban 1 483 forintot regisztrált a Nielsen. Ugyanakkor a második legkedveltebb, ömlesztett sajt mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 859 forintról 1 740-re csökkent. A legdrágább, lágy szegmensben 2788 forintról 2676-ra ment le az átlagár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árakat befolyásolja az általában olcsó kereskedelmi márkák - főleg diszkontokban - növekvő aránya. Tavaly a kéthónapos periódusokban 27-30 százalék közt mozgott a piaci részesedésük, mennyiségben. Egy évvel korábban még 26-28 százalék között voltak a mutatók. A sajt a harmadik legnagyobb forgalmú kategória - a húskészítmények és a sör után - a Nielsen által mért 90 élelmiszer termékcsoport sorában.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?