26 °C Budapest

Felejtsük el az olcsó élelmiszereket

2009. június 17. 14:02

Mivel táplálékra bármilyen élethelyzetben szükség van, a mezőgazdaság sokkal ellenállóbb a válsággal szemben, mint más szektorok. A kockázati tényezők azonban megsokasodhatnak, ha a gazdasági mélyrepülés nem fékeződik le a közeljövőben - állapítja meg az OECD és az ENSZ legfrissebb tanulmánya.

Az agrárárak, a termelés és a fogyasztás csökkenése a kezdeti zuhanás után mérsékelt maradhat a következő két-három év folyamán - derült ki a OECDés az ENSZ élelmezésügyi szervezetének mezőgazdasági előrejelzéséből, mely 2009-2018-as időtávra szól. Bár az árak sokat süllyedtek a 2008. évi csúcsok óta, a szegényebb országok lakosai számára továbbra is drágák az alapvető élelmiszerek. Az OECD előrejelzése szerint a sertés- és marhahúson kívül nem valószínű, hogy a következő évtizedben bármely alapvető táplálék ára visszatérjen a 2007-2008 előtti szintekre - még az infláció súlyát figyelembe véve sem.

A gabonafélék ára 10-20 százalékkal lesz magasabb, mint a 2006-ban befejeződött évtizedben, míg a növényi olajak ára 30 százalékkal nőhet. A világgazdaság helyreállása újra meghozhatja az élelmiszerek iránti keresletet a fejlődő országokban, a bioüzemanyag ágazat fellendülése pedig az ipari gabonák árát növelheti meg jelentősen. A hatalmas kilengések azonban továbbra sem zárhatóak ki, hiszen a termékárak szorosan kapcsolódnak az olaj árának változásaihoz, ezen felül az időjárás szeszélyei is egyre kiszámíthatatlanabbak.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm