-2 °C Budapest

Így lakj jól kevesebből!

2009. június 18. 16:02

A brit táplálkozástudományi intézet (BNF) kutatói szerint az olyan ételek fogyasztásával, melyek magas víztartalmúak, hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, és így a fogyókúrát is megkönnyítik.

Magas víztartalmú élelmiszernek számít például a tészta, és a rizs - amik felszívják a vizet - valamint a levesek, és a különféle raguk, pörköltek. Ne higgye azonban senki, hogy a víztartalmat lehet pótolni azzal, ha az étel mellé elfogyasztunk egy pohárral, a BNF tudósai szerint ugyanis az étel kulcsfontosságú eleme kell, hogy legyen a víz.

Mindkét tányér 525 kalóriát tartalmaz, de a baloldali spagettiben több a zöldség, így tovább tart teltségérzetünk

Amellett, hogy ezek az ételek kutatások szerint elnyújtják a jóllakottság érzését, ha még egy kis zöldséggel is felturbózzuk őket, még nagyobb adagot elfogyaszthatunk belőle, úgy, hogy közben a kalória-bevitelt nem növeljük.

Magyarul nyugodtan ehetünk bolognai spagettit, főleg ha jó sok répa van benne. Emellett a BNF szakértői azt ajánlják, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek alacsony energiatartalmúak, vagyis grammonként kevesebb mint 1,5 kalóriát tartalmaznak. Ilyen a bab, a főtt tojás, vagy a hirtelen pirított zöldséges tészta.

Az elmélet mögött az áll, hogy a magas víztartalmú ételek lassabban ürülnek ki a szervezetünkből. A levegős ételek is ilyenek: csoki helyett például csokoládé mousse-t fogyasztva nem bűnözünk akkorát.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm