17 °C Budapest

Így lakj jól kevesebből!

2009. június 18. 16:02

A brit táplálkozástudományi intézet (BNF) kutatói szerint az olyan ételek fogyasztásával, melyek magas víztartalmúak, hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, és így a fogyókúrát is megkönnyítik.

Magas víztartalmú élelmiszernek számít például a tészta, és a rizs - amik felszívják a vizet - valamint a levesek, és a különféle raguk, pörköltek. Ne higgye azonban senki, hogy a víztartalmat lehet pótolni azzal, ha az étel mellé elfogyasztunk egy pohárral, a BNF tudósai szerint ugyanis az étel kulcsfontosságú eleme kell, hogy legyen a víz.

Mindkét tányér 525 kalóriát tartalmaz, de a baloldali spagettiben több a zöldség, így tovább tart teltségérzetünk

Amellett, hogy ezek az ételek kutatások szerint elnyújtják a jóllakottság érzését, ha még egy kis zöldséggel is felturbózzuk őket, még nagyobb adagot elfogyaszthatunk belőle, úgy, hogy közben a kalória-bevitelt nem növeljük.

Magyarul nyugodtan ehetünk bolognai spagettit, főleg ha jó sok répa van benne. Emellett a BNF szakértői azt ajánlják, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek alacsony energiatartalmúak, vagyis grammonként kevesebb mint 1,5 kalóriát tartalmaznak. Ilyen a bab, a főtt tojás, vagy a hirtelen pirított zöldséges tészta.

Az elmélet mögött az áll, hogy a magas víztartalmú ételek lassabban ürülnek ki a szervezetünkből. A levegős ételek is ilyenek: csoki helyett például csokoládé mousse-t fogyasztva nem bűnözünk akkorát.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?