Így lakj jól kevesebből!

2009. június 18. 16:02

A brit táplálkozástudományi intézet (BNF) kutatói szerint az olyan ételek fogyasztásával, melyek magas víztartalmúak, hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, és így a fogyókúrát is megkönnyítik.

Magas víztartalmú élelmiszernek számít például a tészta, és a rizs - amik felszívják a vizet - valamint a levesek, és a különféle raguk, pörköltek. Ne higgye azonban senki, hogy a víztartalmat lehet pótolni azzal, ha az étel mellé elfogyasztunk egy pohárral, a BNF tudósai szerint ugyanis az étel kulcsfontosságú eleme kell, hogy legyen a víz.

Mindkét tányér 525 kalóriát tartalmaz, de a baloldali spagettiben több a zöldség, így tovább tart teltségérzetünk

Amellett, hogy ezek az ételek kutatások szerint elnyújtják a jóllakottság érzését, ha még egy kis zöldséggel is felturbózzuk őket, még nagyobb adagot elfogyaszthatunk belőle, úgy, hogy közben a kalória-bevitelt nem növeljük.

Magyarul nyugodtan ehetünk bolognai spagettit, főleg ha jó sok répa van benne. Emellett a BNF szakértői azt ajánlják, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek alacsony energiatartalmúak, vagyis grammonként kevesebb mint 1,5 kalóriát tartalmaznak. Ilyen a bab, a főtt tojás, vagy a hirtelen pirított zöldséges tészta.

Az elmélet mögött az áll, hogy a magas víztartalmú ételek lassabban ürülnek ki a szervezetünkből. A levegős ételek is ilyenek: csoki helyett például csokoládé mousse-t fogyasztva nem bűnözünk akkorát.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?