16 °C Budapest

Öröm az ürömben: a válságnak is van jó oldala!

2009. június 27. 10:02

Persze elsősorban azok örülhetnek, akik egy cseppet is aggódnak környezetükért, illetve unokáik jövőjéért, hiszen a legfrissebb adatok szerint 2008-ban, a válságnak és a drága olajnak köszönhetően a széndioxid-kibocsátás jelentősen lassult a korábbi évekhez képest.

Holland kutatók csütörtökön tették közzé legfrissebb eredményeiket, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a tavalyi év első felében a fejlődő országok - főként Kína és India - kibocsátása most először meghaladta a fejlettekét, ami aggodalomra ad okot.

A különböző megújuló erőforrások, így szél-, víz- és napenergia felé fordulás erős féket állítottak az üvegházhatást okozó gáz kibocsátása elé, 2007-hez képest felére csökkentve a növekedés ütemét.

Az USA-ban 3 százalékkal sikerült csökkenteni a kibocsátást, köszönhetően a magas olajárnak, ami csökkentette az autóforgalmat - közölte a holland kormány által támogatott környezetvédelmi szervezet (NEAA).

Sajnos a mostani javulásról azonban nem lehet tudni, hogy egy trend kezdete, vagy a gazdaság talpa állásával, az olajárak csökkenésével ismét megemelkedik a széndioxid-kibocsátás.

A jelentésnek külön aktualitást és hangsúlyt ad, hogy a 2012-ben lejáró Kiotói Protokollt öt hónap múlva tárgyalják újra, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célozza meg, de eddig a fejlődő országok elé semmilyen követelményt nem állítottak, míg a fejletteknek 5 százalékkal kellett csökkenteniük 1990-hez képest kibocsátásukat.

Kína egyébként elzárkózott az Egyezmény aláírástól arra hivatkozva, hogy bár összességében kibocsátása meghaladja az USA-ét, azonban egy főre számítva jóval alacsonyabb, mint Amerikáé vagy Európáé.

A jelentés szerint azonban már ez is változóban van, ugyanis 1990-ben még csak két tonna volt az egy főre eső CO2 kibocsátás Kínában, mára ez azonban meghaladja az 5,5 tonnát, ami persze még mindig jóval alacsonyabb az USA-ban mért 18,5 tonnánál.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?