18 °C Budapest

Öröm az ürömben: a válságnak is van jó oldala!

2009. június 27. 10:02

Persze elsősorban azok örülhetnek, akik egy cseppet is aggódnak környezetükért, illetve unokáik jövőjéért, hiszen a legfrissebb adatok szerint 2008-ban, a válságnak és a drága olajnak köszönhetően a széndioxid-kibocsátás jelentősen lassult a korábbi évekhez képest.

Holland kutatók csütörtökön tették közzé legfrissebb eredményeiket, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a tavalyi év első felében a fejlődő országok - főként Kína és India - kibocsátása most először meghaladta a fejlettekét, ami aggodalomra ad okot.

A különböző megújuló erőforrások, így szél-, víz- és napenergia felé fordulás erős féket állítottak az üvegházhatást okozó gáz kibocsátása elé, 2007-hez képest felére csökkentve a növekedés ütemét.

Az USA-ban 3 százalékkal sikerült csökkenteni a kibocsátást, köszönhetően a magas olajárnak, ami csökkentette az autóforgalmat - közölte a holland kormány által támogatott környezetvédelmi szervezet (NEAA).

Sajnos a mostani javulásról azonban nem lehet tudni, hogy egy trend kezdete, vagy a gazdaság talpa állásával, az olajárak csökkenésével ismét megemelkedik a széndioxid-kibocsátás.

A jelentésnek külön aktualitást és hangsúlyt ad, hogy a 2012-ben lejáró Kiotói Protokollt öt hónap múlva tárgyalják újra, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célozza meg, de eddig a fejlődő országok elé semmilyen követelményt nem állítottak, míg a fejletteknek 5 százalékkal kellett csökkenteniük 1990-hez képest kibocsátásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kína egyébként elzárkózott az Egyezmény aláírástól arra hivatkozva, hogy bár összességében kibocsátása meghaladja az USA-ét, azonban egy főre számítva jóval alacsonyabb, mint Amerikáé vagy Európáé.

A jelentés szerint azonban már ez is változóban van, ugyanis 1990-ben még csak két tonna volt az egy főre eső CO2 kibocsátás Kínában, mára ez azonban meghaladja az 5,5 tonnát, ami persze még mindig jóval alacsonyabb az USA-ban mért 18,5 tonnánál.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm