Újabb kalap pénzt kapnak a környezetkímélő autógyártók

2009. április 8. 12:00

Az Európai Befektetési Bank (EIB) újabb 866 millió euró kölcsönt szavazott meg azoknak az európai autógyártóknak, akik alacsonyabb széndioxid-kibocsátású járműveket terveznek és dobnak piacra.

Tavaly december óta így már csaknem 4,5 milliárd eurót kaptak az autógyártók hasonló fejlesztésekre. Ráadásul májusban és júniusban az EIB igazgatósága újabb üléseket tart e témában. Ezeken várhatóan olyan cégek is támogatáshoz juthatnak, akik korábban erről nem is álmodtak, mint például a kisebb beszállítók.

A támogatások 63 százaléka a beruházási bank European Clean Transport Facility (ECTF) nevezetű programjának keretében történik, mely kifejezetten a környzetbarátabb, alacsonyfogyasztású járművek fejlesztését és gyártását hivatott támogatni. A hitelekből 400 millió euró jut a Nissan európai részlegének, hogy kisebb fogyasztású autókat készítsen angliai és spanyolországi gyáraiban, míg a Jaguar Land Rover 366 milliót kap alacsonyabb széndioxid-kibocsátású járművekért cserébe.

Az EIB már aláírt hasonló tartalmú szerződéseket a BMW-vel, a Renault-val és Volvo Trucks-szal, melyek kérelmeit a legutóbbi, március 12-i ülésen pozitívan bírálták el.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?