27 °C Budapest

Újabb kalap pénzt kapnak a környezetkímélő autógyártók

2009. április 8. 12:00

Az Európai Befektetési Bank (EIB) újabb 866 millió euró kölcsönt szavazott meg azoknak az európai autógyártóknak, akik alacsonyabb széndioxid-kibocsátású járműveket terveznek és dobnak piacra.

Tavaly december óta így már csaknem 4,5 milliárd eurót kaptak az autógyártók hasonló fejlesztésekre. Ráadásul májusban és júniusban az EIB igazgatósága újabb üléseket tart e témában. Ezeken várhatóan olyan cégek is támogatáshoz juthatnak, akik korábban erről nem is álmodtak, mint például a kisebb beszállítók.

A támogatások 63 százaléka a beruházási bank European Clean Transport Facility (ECTF) nevezetű programjának keretében történik, mely kifejezetten a környzetbarátabb, alacsonyfogyasztású járművek fejlesztését és gyártását hivatott támogatni. A hitelekből 400 millió euró jut a Nissan európai részlegének, hogy kisebb fogyasztású autókat készítsen angliai és spanyolországi gyáraiban, míg a Jaguar Land Rover 366 milliót kap alacsonyabb széndioxid-kibocsátású járművekért cserébe.

Az EIB már aláírt hasonló tartalmú szerződéseket a BMW-vel, a Renault-val és Volvo Trucks-szal, melyek kérelmeit a legutóbbi, március 12-i ülésen pozitívan bírálták el.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem