12 °C Budapest

Mennyit ér a zöldövezet: Buda vagy Pest?

Pénzcentrum
2009. június 25. 16:02

Levegőminőség Levegőminőség, közlekedés, óvodák és iskolák közelsége, ár-érték arány - általában ezeket a szempontokat veszik figyelembe a Budapest kertvárosi körzeteiben otthont kereső családok. Az Elephant Holding ingatlanfejlesztő cég legújabb kutatásában azt vizsgálta, a jelenleg érvényes ingatlanárak mennyire tükrözik a zöldövezetek valós adottságait, valójában mi alapján értékeli a piac az itt található otthonokat. A kutatásból kiderül, hogy a budai zöldövezet átlagosan 30%-kal kerül többe, de nézzük, hol, mit kell megfizetni.

"Kevesebb négyzetméter Budán vagy tágasabb otthon Pesten? - ez a kérdés sokakban felmerült már és dűlőre is jutottak ebben a kérdésben. De vajon mi áll a vásárlói döntés hátterében? Az Elephant Holding ezt szerette volna megtudni, ezért a lehető legtöbb rendelkezésre álló adat alapján összehasonlította Budapest azon kerületeit, ahol jelentős zöldövezeti lakóövezetek találhatók.

A kertvárosi ingatlanárak alapján jól elkülöníthető zónákra osztható Budapest. A legdrágább zöld kerületek Budán vannak: itt átlagosan 340 ezer forint a négyzetméterár, az új lakások 400-420 ezer forintért kelnek el négyzetméterenként. Nem meglepetés, hogy a legdrágább kerület a II. majd sorrendben utána a XII. III. XI. XXII.

A következő kategória Észak-Pest az itt található hat kerülettel (IV., X., XIV., XV., XVI., XVII.,). Ezeken a részeken már 260 ezer forinttól lehet lakást venni családi- vagy társasházban, de az új lakások itt is 10-12%-kal drágábbak.

Az Elephant Holding tanulmányában a dél-pesti kerületek (XXVIII., XIX., XX., XXI., XXIII.) bizonyultak a legmegfizethetőbbnek 245 ezer forint átlagos négyzetméterárral. Itt 270 ezer forint az újépítésűek négyzetmétere.

Nézzük, mit kínál Buda a minimum 30%-kal magasabb árért. A legtöbb embernek a jó levegő jut eszébe, nem alaptalanul, hiszen Budapest két legfontosabb légcsatornája is szellőzteti a budai kerületeket. A Budaörs és Törökbálint között húzódó völgy a nyugati, a Duna-völgy az északi szelek esetén biztosítja a tiszta levegő érkezését a budai zöldövezetekbe. A II. és a XII. kerület magasan fekvő részei kiemelten kedvező helyzetben vannak. Itt csak déli szél esetén nő meg a levegő szennyezőanyag-tartalma, ilyenkor ugyanis a városi szmog feltorlódik a hegyeknél. Az Elephant Holding által megkérdezett szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a járműforgalomból eredő légszennyezettség mértéke a főbb útvonalak mellett Budán is magas lehet. A főváros e részének ugyanis nincs elkerülő útja, és kevés a nagy forgalmat elvezetni képes sugárirányú út is: ezért az extrém hegyvidéki utcáktól eltekintve Buda levegője nem különbözik jelentős mértékben a hasonló beépítettségű és forgalmú pesti utcákétól. A szakértők azt is kiemelik, hogy - bár erre vonatkozó részletes térkép még nem készült Budapestről - a főváros zajtérképe pontos és naprakész információt adhat forgalomból eredő várható légszennyezettségre vonatkozóan is:
http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index.htm.

Észak-Pest külső kerületeibe a Duna-völgy vezeti be az észak-nyugati szelekkel érkező friss levegőt, a város keleti felének szellőzéséről pedig a Szilas- és a Rákos-patak völgye feletti légcsatornák gondoskodnak. Ezekben a kerületekben a tengerszint feletti magasság szempontjából is jobb a helyzet, mint sokan gondolnák. A XVI. és XVII. kerület egyes részei például a Gellérthegy csúcsával vannak egy magasságban. Ráadásul az északkeleti peremkerületek légszennyezési terhelését jelentősen csökkenti a 2008-ban átadott M0-ás elkerülő út.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összegezve tehát a XII. és II. kerületi hegyvidék kivételével a levegő minősége nagyon hasonló a budai kertvárosban és a pesti oldal zöldövezeti kerületeiben. Az aktuális helyzetről mindenki naprakész tájékoztatást kaphat a www.idokep.hu légszennyezettség térképének segítségével.

Iskolák, óvodák, és egyéb szempontok

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm