17 °C Budapest

Mennyit ér a zöldövezet: Buda vagy Pest?

Pénzcentrum
2009. június 25. 16:02

Levegőminőség Levegőminőség, közlekedés, óvodák és iskolák közelsége, ár-érték arány - általában ezeket a szempontokat veszik figyelembe a Budapest kertvárosi körzeteiben otthont kereső családok. Az Elephant Holding ingatlanfejlesztő cég legújabb kutatásában azt vizsgálta, a jelenleg érvényes ingatlanárak mennyire tükrözik a zöldövezetek valós adottságait, valójában mi alapján értékeli a piac az itt található otthonokat. A kutatásból kiderül, hogy a budai zöldövezet átlagosan 30%-kal kerül többe, de nézzük, hol, mit kell megfizetni.

"Kevesebb négyzetméter Budán vagy tágasabb otthon Pesten? - ez a kérdés sokakban felmerült már és dűlőre is jutottak ebben a kérdésben. De vajon mi áll a vásárlói döntés hátterében? Az Elephant Holding ezt szerette volna megtudni, ezért a lehető legtöbb rendelkezésre álló adat alapján összehasonlította Budapest azon kerületeit, ahol jelentős zöldövezeti lakóövezetek találhatók.

A kertvárosi ingatlanárak alapján jól elkülöníthető zónákra osztható Budapest. A legdrágább zöld kerületek Budán vannak: itt átlagosan 340 ezer forint a négyzetméterár, az új lakások 400-420 ezer forintért kelnek el négyzetméterenként. Nem meglepetés, hogy a legdrágább kerület a II. majd sorrendben utána a XII. III. XI. XXII.

A következő kategória Észak-Pest az itt található hat kerülettel (IV., X., XIV., XV., XVI., XVII.,). Ezeken a részeken már 260 ezer forinttól lehet lakást venni családi- vagy társasházban, de az új lakások itt is 10-12%-kal drágábbak.

Az Elephant Holding tanulmányában a dél-pesti kerületek (XXVIII., XIX., XX., XXI., XXIII.) bizonyultak a legmegfizethetőbbnek 245 ezer forint átlagos négyzetméterárral. Itt 270 ezer forint az újépítésűek négyzetmétere.

Nézzük, mit kínál Buda a minimum 30%-kal magasabb árért. A legtöbb embernek a jó levegő jut eszébe, nem alaptalanul, hiszen Budapest két legfontosabb légcsatornája is szellőzteti a budai kerületeket. A Budaörs és Törökbálint között húzódó völgy a nyugati, a Duna-völgy az északi szelek esetén biztosítja a tiszta levegő érkezését a budai zöldövezetekbe. A II. és a XII. kerület magasan fekvő részei kiemelten kedvező helyzetben vannak. Itt csak déli szél esetén nő meg a levegő szennyezőanyag-tartalma, ilyenkor ugyanis a városi szmog feltorlódik a hegyeknél. Az Elephant Holding által megkérdezett szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a járműforgalomból eredő légszennyezettség mértéke a főbb útvonalak mellett Budán is magas lehet. A főváros e részének ugyanis nincs elkerülő útja, és kevés a nagy forgalmat elvezetni képes sugárirányú út is: ezért az extrém hegyvidéki utcáktól eltekintve Buda levegője nem különbözik jelentős mértékben a hasonló beépítettségű és forgalmú pesti utcákétól. A szakértők azt is kiemelik, hogy - bár erre vonatkozó részletes térkép még nem készült Budapestről - a főváros zajtérképe pontos és naprakész információt adhat forgalomból eredő várható légszennyezettségre vonatkozóan is:
http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index.htm.

Észak-Pest külső kerületeibe a Duna-völgy vezeti be az észak-nyugati szelekkel érkező friss levegőt, a város keleti felének szellőzéséről pedig a Szilas- és a Rákos-patak völgye feletti légcsatornák gondoskodnak. Ezekben a kerületekben a tengerszint feletti magasság szempontjából is jobb a helyzet, mint sokan gondolnák. A XVI. és XVII. kerület egyes részei például a Gellérthegy csúcsával vannak egy magasságban. Ráadásul az északkeleti peremkerületek légszennyezési terhelését jelentősen csökkenti a 2008-ban átadott M0-ás elkerülő út.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összegezve tehát a XII. és II. kerületi hegyvidék kivételével a levegő minősége nagyon hasonló a budai kertvárosban és a pesti oldal zöldövezeti kerületeiben. Az aktuális helyzetről mindenki naprakész tájékoztatást kaphat a www.idokep.hu légszennyezettség térképének segítségével.

Iskolák, óvodák, és egyéb szempontok

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!