A spamek jobban szennyezik a levegőt, mint gondolnánk

2009. április 16. 11:00

Egy nemrég készült tanulmány szerint a spamek, azaz a szükségtelenül kapott e-mailek komoly hatással vannak a széndioxid-kibocsátásra.

A McAfee, a világ egyik legnagyobb vírusirtó-szoftvereket gyártó cége által készített tanulmányból kiderül: a spamek évente 33 milliárd kilowattórányi energiát használnak évente, annyit, amennyi 2,4 millió háztartás energiaszükséglete.

Ezzel annyi széndioxid-kibocsátásért felelősek, amennyit 3,1 millió autó termel évente.

Ugyanakkor a hatékony vírusirtó és spam- szűrő szoftverek annyival csökkentik a károsanyag-kibocsátást, mintha 13 millióval kevesebb autó lenne az utakon.

Jeff Green, a szoftvervállalat vezetője szerint már rég nem arról van szó, hogy a spamek és a vírusok csak a számítástechnikai eszközökön keresztül hatnak a világgazdaságra, hanem a környezetszennyezésben is komoly szerepük van. Ezért akár bolygónk egészének jövője múlhat azon, meg tudjuk-e állítani az óriási szoftverhulladék kiáramlását.

A kutatás a számítástechnikai eszközök energia-felvételére alapozta számításait: kérdés, hogy a hétköznapi felhasználó tisztában van-e azzal, mennyi áramot fogyaszt, amikor kitörli postafiókjából a kéretlen leveleket?

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?