7 °C Budapest

Hátborzongató képek: a világ legszennyezettebb folyói

2009. június 11. 15:02

A környezetszennyezés nem ismer határokat: a leggyönyörűbb tavakat és folyókat is tönkre tudja tenni. Bemutatjuk a világ legszennyezettebb folyóit.


A Wikipédia szerint Vízszennyezésnek nevezzük azt a környezetszennyező folyamatot, melynek során a víz főként emberi tevékenységből kifolyóan rosszabb minőségűvé válik. A vízszennyezés a vízi állatokat és növényeket károsítja, vagy pusztítja el. Az állatokat akár fizikai módon is rongálhatja.

 

Az indonéziai Citarum folyó mintegy 320 kilométer hosszan hömpölyög, és több mint 500 gyár települt a partjaira. Vannak, akik megpróbálnak halászni a vízben, míg mások inkább a hulladékgyűjtéssel próbálkoznak.

 

Az 5500 kilométer hosszú Sárga folyó Kína -és Ázsia- egyik leghosszabb folyója. Azonban nevének már rég nem felel meg: sokszor a szivárvány minden színében "pompázik" a bele ömlő vegyi anyagoktól.

 

Nem marad el társától Kína másik jelképes folyója, a Jangce sem. A 6200 kilométer hosszú folyó tizede súlyosan szennyezett, elsősorban az ipari termelés és a túlnépesedés következtében.

 

A Buenos Aires városát kettészelő Riachuela folyót csak úgy emlegetik, mint a világ legnagyobb pottyantós WC-jét. 325 ezer tonna szennyvíz kerül bele, naponta.

 

Ne gondoljuk azonban, hogy a fejlett országokban nem található a fentiekhez hasonló példa. Az USA legnagyobb folyója, a Mississippi 10 államon folyik át, míg elér a Mexikói öbölbe. A csak "Halálzónának" nevezett térségben -a rengeteg szennyezőanyagnak köszönhetően- rendkívül alacsony az oxigénszint, és gyakorlatilag semmilyen tengeri élőlény nem marad meg.

 

Fotók: treehugger.com/Pénzcentrum gyűjtés

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?