Szigorítanák a dohányzást: retteghetnek a vendéglátósok?

Pénzcentrum
2009. május 28. 06:20

Ha a parlament elfogadja az Egészségügyi Bizottság által szerdán benyújtott, a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatot, hamarosan tilos lesz a dohányzás a zárt éttermekben, az aluljárókban, a játszótereken, a vonaton és a buszmegállóban. Ennek persze a vendéglátósok örülnek a legkevésbé, még akkor is, ha jóval enyhébb szabálymódosításról van most szó, mint amit néhány évvel ezelőtt megálmodtak.

Dohányozni, illetve saját egészségét károsítani mindenkinek joga van - legalábbis vélhetően így gondolkodik majdnem minden cigarettát szívó ember, aki felháborodik azon, hogy bizonyos helyeken tilos rágyújtani. Másik oldalon viszont mindenkinek joga van a tiszta, füstmentes levegőhöz is, amit pedig a "notórius nem-dohányzók" kérnek ki maguknak, és várják már lassan évek óta áhítozva azt a törvényt, ami végre kitiltja a vendéglátóhelyekről, buszmegállókból, közintézményekből, de még a közterületekről is a füstölgést.

A minap benyújtott indítványnak most mindkét csoport örülhet, illetve egyik sem, hiszen bizonyos helyeken megtiltanák ugyan a dohányzást, azonban ezek köre jóval szűkebb, mint amit a korábbi javaslat tartalmazott, amely minden zárt nyilvános helyről kitiltotta volna a bagósokat.

Ehhez képest most "csak" a melegkonyhás vendéglátóhely zárt légterű helyiségében, a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban, zárt légterű felüljárókban és a közterületi játszótereken, valamint a tömegközlekedési járművek megállóiban, illetve a menetrend szerint közlekedő személyvonatokon lesz tilos a dohányzás - már ha a parlament is rábólint. A kórházakban, és munkahelyeken azonban kijelölt helyeken továbbra is rá lehet majd gyújtani.

Retteghetnek a vendéglátósok?

Mint azt a javaslat szövegéből is látjuk, főként az éttermeknek van okuk a forgalomcsökkenéstől való félelemre, magyarul a ropit, csipszet áruló kiskocsmákban továbbra is lehet majd füstöt szívni, aktívan és passzívan is.

Az 1999-es, nemdohányzókat védő törvény módosítására már többször volt kísérlet, legalábbis törvényjavaslatok formájában, azonban a dohánygyártók, és vendéglátósok lobbijától, illetve a társadalmi ellenállástól tartva eddig nem merték megpiszkálni politikusaink az állóvizet.

A dohányzás nyilvános helyekről történő kiszorítása ugyanis rengeteg érdeket sért, főként persze anyagi érdekeket. Elég itt az előbb említett iparágak képviselőire, vagy a cigaretta után befolyó jövedéki adócsökkenésre gondolni, ami az államot érintené meglehetősen érzékenyen.

A vendéglátósok aggodalma általában abban fogalmazódik meg, hogy a dohányosok kitiltásával rengeteg vendégtől esnének el, ami a kisebb forgalmú helyeket akár csőddel is fenyegetné, de létszámleépítéssel mindenképp - ezzel a rémképpel pedig nem nehéz manapság fenyegetőzni.
Ugyanakkor több tucat európai országban, illetve 15 amerikai államban már most is tilos a zárt, nyilvános helyeken, így éttermekben, kávézókban, kocsmákban dohányozni, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az intézkedés nem járt jelentős forgalomcsökkenéssel. Írországban például már 2004 óta érvényben van a tiltás, felmérések szerint 10-20 százalékos forgalomcsökkenést okozva a vendéglátósoknak.

Egy nemrégiben megjelent amerikai tanulmány szerint, amit az Ohioi Állami Egyetem jegyez, még a legszigorúbb dohányzásellenes szabályokkal rendelkező városok vendéglátóhelyein sem csökkent a foglalkoztatottak száma a bevezetés után, ami tehát cáfolja az említett iparág képviselőinek aggodalmait.

A kutatást végzők három éven keresztül végeztek megfigyeléseket, pontosabban 3 év foglalkoztatási adatait követték nyomon, olyan Minnesota állambeli városokban, ahol vagy teljes mértékű tiltás volt érvényben - vagyis még a munkahelyeken, kocsmákban, bárokban sincs kijelölt dohányzó - , vagy részleges tiltás (a bárokban, kocsmákban engedélyezett a dohányzás), vagy egyáltalán nincs törvényileg szabályozva, hogy hol lehet rágyújtani.

A kutatás alapját a havi munkaügyi statisztikák jelentették, amelyből a teljes idős, étteremben, illetve bárokban dolgozók létszámát vizsgálták 2003 januárjától, 2006 szeptemberéig, 10 nagyvárosban.

Az így kapott adatokat aztán az adott város lakosságához mérten vették figyelembe, hogy kiszűrjék a városok eltérő méretéből, és a vendéglátóhelyek eltérő számából adódó különbségeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 45 hónapig tartó megfigyelés során azt vették észre, hogy szinte egyáltalán nem változott a foglalkoztatottság a vendéglátóhelyeken, illetve meglepő módon azokban a városokban, ahol bárminemű korlátozás érvényben volt, a 10 ezer lakosra jutó vendéglátóhelyi alkalmazottak száma nem hogy kevesebb, de 3 fővel még magasabb is volt, mint azokban a városokban, ahol semmilyen tilalom nem volt érvényben.

Vagyis egyáltalán semmilyen bizonyítékot nem találtak, ami a vendéglátósok azon aggodalmát igazolta volna, hogy a dohányzás betiltásával a forgalmuk csökkent volna, hiszen akkor minden bizonnyal a foglalkoztatottak számában is változás kellett volna, hogy bekövetkezzen.

Venni sem lehet majd akárhol!

A javaslat a fent leírtakon kívül azt is szabályozná, hogy milyen körülmények között lehet cigarettát árusítani, illetve rendelkezik a dohánytermék dobozán kötelezően feltüntetett szövegről és képről, azok méretéről, valamint a bírságok mértékéről.

Ezek alapján "dohánytermék nem árusítható közoktatási intézményben, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, valamint egészségügyi intézményben."

Az említett helyeket kivéve, a 100 m2-nél nagyobb eladótér-alapterületű üzletben az egyéb termékektől elkülönítve, az üzlethelyiség erre a célra elkülönített részén lehetne csak cigarettát értékesíteni, tehát a pénztárnál ezentúl nem. A 100 m2 vagy annál kisebb eladótér-alapterületű üzletben önálló polcon, illetve a pénztárnál elhelyezett tárolóban is lehetne cigit árulni.

Minderre a bizottság indoklása szerint azért van szükség, mert "néhány kivételtől eltekintve az eladás helyén — tipikusan a pénztáraknál — nagy mennyiségben és állandóan jelenlévő dohánytermékek a fogyasztás természetes jellegét közvetítik különösen a gyermekek számára." Ezt elkerülendő a dohányterméket forgalmazó üzletek számát ugyan nem akarják csökkenteni, az értékesítési pontokon belüli hozzáférhetőségi helyek számát azonban igen.

A javaslat része az is, hogy a jövőben a cigarettásdobozokra ijesztő képeket is tesznek, továbbá emelnék a tiltott helyen dohányzásért kiszabható bírságok összegét is. A bevezetés persze nem lenne azonnali: a változások egy részéhez például 2010 közepéig kellene alkalmazkodni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem