4 °C Budapest

Parkoltat a MÁV: sínek helyett P+R!

Pénzcentrum
2009. május 22. 09:03

Mintegy 1500 gépkocsi és 710 kerékpár biztonságos, őrzött tárolására alkalmas parkolót kíván a MÁV a jelenleg kihasználatlan, vasútüzemhez nem használt elővárosi területein kialakítani.

A 130 ezer telket, épületet kezelő vasút ingatlanhasznosítási tervében irodaházai eladására, pályaudvarai fejlesztésére koncentrál. 15 milliárd forinttal gazdálkodó ingatlanalapjának megvalósításáról azonban letett a MÁV, az abba szánt ingatlanok értékesítéséhez éppen csak hozzáfogtak, a hasznosítási program bevételt eddig nem hozott.

Ugyanakkor a budapesti elővárosi vonalak mentén fekvő húsz állomás parkolóinak kiépítésére egymilliárd forintot nyert a regionális operatív program (ROP) pályázatain, melynek köszönhetően Nagykátán nyolcvan, Cegléden száz, Rákoshegyen 130, Budafok belvárosi állomásán 140 P+R parkoló épülhet.

Nagyot lendíthet a vasút elővárosi szolgáltatásain, ha szabad jelzést kapnak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) felügyelete alatt álló állomási beruházások, melynek keretében 110 vasútállomáson épülhetnek új parkolók mintegy 11300 gépkocsi és 3900 kerékpár számára biztosítva helyet.

Lassabban halad a MÁV a nagy fővárosi pályaudvarok hasznosításával. A Józsefvárosi pályaudvar esetében selejtezni kell a pályaudvaron futó, ma már használaton kívüli síneket, és meg kell egyezni a pályaudvaron álló épületeket bérlő lakókkal is.

A vasút vezérigazgatóságának otthont adó Andrássy úti irodaház is eladásra kerül. Az 1900-ban emelt épületre a pályázók július közepéig adhatnak ajánlatot, igaz, egyelőre csak két-három befektető érdeklődéséről lehet tudni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?