Tünedező MÁV-kedvezmények: rajtunk spórol a vasút!

Pénzcentrum
2009. május 18. 08:45

40 milliárd forinttal kevesebb állami költségtérítést kap 2009-ben a vasút, így a MÁV-Start kénytelen felülvizsgálni az utazási kedvezmények rendszerét. Döntés még nincs.

Hónig Péter új közlekedési miniszter nemrég bejelentette, hogy idén a 163 milliárd forint személyszállításra szánt keretből 40 milliárdot szeretne megspórolni. Hogy mégis ezt min lehetne megspórolni, arra nincs válasz.

Összesen mintegy negyven különféle jogcímen adott utazási kedvezményét vizsgálhatja felül a MÁV-Start, van tehát miből szemezgetni, ha megszűntetésre kerülne sor.

Ilyen lehet például az országgyűlési és európai uniós képviselők névre szóló bérletkedvezménye. Ennek megszűntetéséről azonban a MÁV-Start nem dönthet, azt csak az Országgyűlés Hivatala kezdeményezhetné.

Megszüntetheti a vasút a 65 évesnél idősebb, magyar igazolvánnyal rendelkező külföldi és EU-állampolgároknak járó százszázalékos kedvezményt. Megoldás lehetne, ha kedvezményt nem törölnék el teljesen: a magyarországi lakhellyel rendelkező és/vagy magyar nyugellátásban részesülő uniós polgárok továbbra is ingyen utazhatnának, szemben a bécsi, temesvári, vagy pozsonyi nyugdíjasokkal. Igaz, a 65 év felettieknek járó kedvezmény mértékét lehetne csökkenteni: száz százalék helyett kaphatnának 90 százalékos támogatást.

Hasonló megfontolásból csökkenthetné a felnőtt kíséretében utazó, hat évnél nem idősebb gyermekek támogatását is a MÁV-Start. Ők teljes költségtérítés helyett 90 százalékos támogatást kapnának.

Megszűnhetne a tizennyolc éven aluli, magyarigazolvánnyal rendelkező külföldiek legalább tíz főből álló csoportja és a velük utazó két felnőtt kísérő számára évente egy menettérti utazásra adható 90 százalékos vasúti kedvezmény is, hiszen itt is ellentételezés nélkül nyújtunk kedvezményeket külföldieknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Búcsút inthetnének évente 12 menettérti utazásra jogosító 50 százalékos kedvezményüknek a költségvetési szervezeteknél foglalkoztatottak, az egyházi intézmények, továbbá a társadalmi szervezetek és az alapítványok dolgozói is.

Hitelezett jeggyel szállhatnának vonatra az álláskereső, támogatott képzésben részt vevők is tanulmányaik helyszíne és otthonuk között a jelenlegi 90 százalékos kedvezmény igénybevétele helyett. Utazásuk költségét a megrendelő fizet elv alapján a képző intézmények vagy a munkaügyi központok fizethetnék.

Sokba kerülnek a vasútnak a magyarigazolvánnyal rendelkező külföldi diákok is. A diákok ötvenszázalékos jegyár-, illetve a középfokú és a felsőoktatási intézmények nappali, esti tagozataira járó hallgatók 90 százalékos - lakhelyük és az iskola közötti utazásra jogosító - bérletkedvezményét a magyar diákigazolvány bemutatásához köthetnék.

A felsorolást még hosszasan lehetne sorolni, a menekülteknek járó kedvezményektől, egészen a vasútnál dolgozók arcképes igazolvánnyal történő ingyen utazásáig, azonban a döntés feltehetően még hónapokig várat magára, hiszen a MÁV-Start szakértői, majd az igazgatóság és felügyelőbizottság, a MÁV Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, a közlekedési tárca, és végül a kormány is jóvá kell, hogy hagyja az elképzeléseket.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm