5 °C Budapest

Tünedező MÁV-kedvezmények: rajtunk spórol a vasút!

Pénzcentrum
2009. május 18. 08:45

40 milliárd forinttal kevesebb állami költségtérítést kap 2009-ben a vasút, így a MÁV-Start kénytelen felülvizsgálni az utazási kedvezmények rendszerét. Döntés még nincs.

Hónig Péter új közlekedési miniszter nemrég bejelentette, hogy idén a 163 milliárd forint személyszállításra szánt keretből 40 milliárdot szeretne megspórolni. Hogy mégis ezt min lehetne megspórolni, arra nincs válasz.

Összesen mintegy negyven különféle jogcímen adott utazási kedvezményét vizsgálhatja felül a MÁV-Start, van tehát miből szemezgetni, ha megszűntetésre kerülne sor.

Ilyen lehet például az országgyűlési és európai uniós képviselők névre szóló bérletkedvezménye. Ennek megszűntetéséről azonban a MÁV-Start nem dönthet, azt csak az Országgyűlés Hivatala kezdeményezhetné.

Megszüntetheti a vasút a 65 évesnél idősebb, magyar igazolvánnyal rendelkező külföldi és EU-állampolgároknak járó százszázalékos kedvezményt. Megoldás lehetne, ha kedvezményt nem törölnék el teljesen: a magyarországi lakhellyel rendelkező és/vagy magyar nyugellátásban részesülő uniós polgárok továbbra is ingyen utazhatnának, szemben a bécsi, temesvári, vagy pozsonyi nyugdíjasokkal. Igaz, a 65 év felettieknek járó kedvezmény mértékét lehetne csökkenteni: száz százalék helyett kaphatnának 90 százalékos támogatást.

Hasonló megfontolásból csökkenthetné a felnőtt kíséretében utazó, hat évnél nem idősebb gyermekek támogatását is a MÁV-Start. Ők teljes költségtérítés helyett 90 százalékos támogatást kapnának.

Megszűnhetne a tizennyolc éven aluli, magyarigazolvánnyal rendelkező külföldiek legalább tíz főből álló csoportja és a velük utazó két felnőtt kísérő számára évente egy menettérti utazásra adható 90 százalékos vasúti kedvezmény is, hiszen itt is ellentételezés nélkül nyújtunk kedvezményeket külföldieknek.

Búcsút inthetnének évente 12 menettérti utazásra jogosító 50 százalékos kedvezményüknek a költségvetési szervezeteknél foglalkoztatottak, az egyházi intézmények, továbbá a társadalmi szervezetek és az alapítványok dolgozói is.

Hitelezett jeggyel szállhatnának vonatra az álláskereső, támogatott képzésben részt vevők is tanulmányaik helyszíne és otthonuk között a jelenlegi 90 százalékos kedvezmény igénybevétele helyett. Utazásuk költségét a megrendelő fizet elv alapján a képző intézmények vagy a munkaügyi központok fizethetnék.

Sokba kerülnek a vasútnak a magyarigazolvánnyal rendelkező külföldi diákok is. A diákok ötvenszázalékos jegyár-, illetve a középfokú és a felsőoktatási intézmények nappali, esti tagozataira járó hallgatók 90 százalékos - lakhelyük és az iskola közötti utazásra jogosító - bérletkedvezményét a magyar diákigazolvány bemutatásához köthetnék.

A felsorolást még hosszasan lehetne sorolni, a menekülteknek járó kedvezményektől, egészen a vasútnál dolgozók arcképes igazolvánnyal történő ingyen utazásáig, azonban a döntés feltehetően még hónapokig várat magára, hiszen a MÁV-Start szakértői, majd az igazgatóság és felügyelőbizottság, a MÁV Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, a közlekedési tárca, és végül a kormány is jóvá kell, hogy hagyja az elképzeléseket.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?