19 °C Budapest

MÁV: Európa egyik leghatékonyabb vasútja?

Pénzcentrum
2009. május 7. 08:17

Nyereségesen gazdálkodott tavaly a MÁV -legalábbis papíron. A holding és leányvállalatainak mérlege egyaránt pozitív. A társaságnál máris Európa leghatékonyabb vasútjai között emlegetik a cégcsoportot.

Heinczinger István vezérigazgató szerint egyik legsikeresebb pénzügyi évét zárta 2008 végén a MÁV Zrt.. A cég mérleg szerinti eredménye 41,6 milliárd forint, működési eredménye 9,3 milliárd forint volt. A vasútnál szokatlan pénzügyi eredményhez a leginkább a MÁV Cargo értékesítése járult hozzá: a Rail Cargo Austria tavaly decemberben ugyanis átutalta a MÁV számlájára a neki járó 97,5 milliárd forintot.

A bevételek növelésével és az erőforrások racionalizálásával a MÁV Zrt. 3,6 milliárd, a vasúti cégcsoport 5,2 milliárd forintot spórolt meg. Az év közben elrendelt intézkedések pedig további 13 milliárd forint eredményjavulást hoztak.

A MÁV kötvénykibocsátási tervei ugyanakkor elbuktak. A vasút ingatlanjainak hasznosítására megálmodott ingatlanalap létrehozásából nem lett semmi- ez önmagában mintegy 130 milliárd forint forrást vont el a vállalattól. A társaság a 2008-ra tervezett 116 milliárd forint helyett alig 50 milliárd forintot költhetett beruházásaira. Az energiaárak növekedése mintegy kétmilliárd forint többletköltséget okozott. Fizető utasból pedig a tervezettnél hat, az előző évinél két százalékkal kevesebb volt a vonatokon.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?