MÁV: Európa egyik leghatékonyabb vasútja?

Pénzcentrum
2009. május 7. 08:17

Nyereségesen gazdálkodott tavaly a MÁV -legalábbis papíron. A holding és leányvállalatainak mérlege egyaránt pozitív. A társaságnál máris Európa leghatékonyabb vasútjai között emlegetik a cégcsoportot.

Heinczinger István vezérigazgató szerint egyik legsikeresebb pénzügyi évét zárta 2008 végén a MÁV Zrt.. A cég mérleg szerinti eredménye 41,6 milliárd forint, működési eredménye 9,3 milliárd forint volt. A vasútnál szokatlan pénzügyi eredményhez a leginkább a MÁV Cargo értékesítése járult hozzá: a Rail Cargo Austria tavaly decemberben ugyanis átutalta a MÁV számlájára a neki járó 97,5 milliárd forintot.

A bevételek növelésével és az erőforrások racionalizálásával a MÁV Zrt. 3,6 milliárd, a vasúti cégcsoport 5,2 milliárd forintot spórolt meg. Az év közben elrendelt intézkedések pedig további 13 milliárd forint eredményjavulást hoztak.

A MÁV kötvénykibocsátási tervei ugyanakkor elbuktak. A vasút ingatlanjainak hasznosítására megálmodott ingatlanalap létrehozásából nem lett semmi- ez önmagában mintegy 130 milliárd forint forrást vont el a vállalattól. A társaság a 2008-ra tervezett 116 milliárd forint helyett alig 50 milliárd forintot költhetett beruházásaira. Az energiaárak növekedése mintegy kétmilliárd forint többletköltséget okozott. Fizető utasból pedig a tervezettnél hat, az előző évinél két százalékkal kevesebb volt a vonatokon.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem