5 °C Budapest

MÁV: Európa egyik leghatékonyabb vasútja?

Pénzcentrum
2009. május 7. 08:17

Nyereségesen gazdálkodott tavaly a MÁV -legalábbis papíron. A holding és leányvállalatainak mérlege egyaránt pozitív. A társaságnál máris Európa leghatékonyabb vasútjai között emlegetik a cégcsoportot.

Heinczinger István vezérigazgató szerint egyik legsikeresebb pénzügyi évét zárta 2008 végén a MÁV Zrt.. A cég mérleg szerinti eredménye 41,6 milliárd forint, működési eredménye 9,3 milliárd forint volt. A vasútnál szokatlan pénzügyi eredményhez a leginkább a MÁV Cargo értékesítése járult hozzá: a Rail Cargo Austria tavaly decemberben ugyanis átutalta a MÁV számlájára a neki járó 97,5 milliárd forintot.

A bevételek növelésével és az erőforrások racionalizálásával a MÁV Zrt. 3,6 milliárd, a vasúti cégcsoport 5,2 milliárd forintot spórolt meg. Az év közben elrendelt intézkedések pedig további 13 milliárd forint eredményjavulást hoztak.

A MÁV kötvénykibocsátási tervei ugyanakkor elbuktak. A vasút ingatlanjainak hasznosítására megálmodott ingatlanalap létrehozásából nem lett semmi- ez önmagában mintegy 130 milliárd forint forrást vont el a vállalattól. A társaság a 2008-ra tervezett 116 milliárd forint helyett alig 50 milliárd forintot költhetett beruházásaira. Az energiaárak növekedése mintegy kétmilliárd forint többletköltséget okozott. Fizető utasból pedig a tervezettnél hat, az előző évinél két százalékkal kevesebb volt a vonatokon.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?