17 °C Budapest

A sertésinfluenza kismiska ehhez képest!

2009. május 20. 14:47

Miközben a média világszerte a sertésinfluenza kitörésével és lehetséges pusztításaival riogatja a lakosságot, egy sokkal veszélyesebb kór eddig szinte említés nélkül maradt.

Dél-Amerikában és Ausztráliában már százezreket fertőzött meg a Dengi-láz, mely a jelek szerint az utóbbi ötven év legpusztítóbb ilyen járványa lehet. Bár még nem tudni, hogy a dengi vagy a sertésinfluenza milyen erővel söpör majd végig a világon, de az már most tisztán látszik, hogy a környezet rombolása felgyorsítja a vírus terjedését.

Mi is az a dengi-láz?
A dengue-láz (dengi-láz) egy fertőző betegség, melyet a Flavivirus nemzetségbe tartozó dengue vírus okoz. A trópusi területeken elterjedt; az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti legnagyobb mértékben. A fertőzést követően a tünetek hirtelen kezdődnek: magas láz, fejfájás, ízületi-, izom- és csontfájdalom jelentkezik. Időnként halvány kiütések is megjelennek a bőrön, valamint a keringő fehérvérsejtszám is csökkenhet. Ismételt fertőzés alkalmával, főként Ázsiában, sokk valamint súlyos gyomor-bélrendszeri és bőrvérzések is felléphetnek. Ez a forma nem ritkán halálos kimenetelű.

A dengi-láz kitörése Dél-Amerikában mindeddig említés nélkül maradt, pedig a szakemberek szerint az egyik legsúlyosabb vírusos járvány lehet a világtörténelemben. Csak Bolíviában 55 ezer esetet regisztráltak április közepe óta (a sertésinfluenza eddig kilencezer embert betegített meg összesen), de komoly a fertőzött száma Argentinában és Paraguayban is. Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet, ott 150 ezer megbetegedést okozott eddig a vírus.

Ausztráliában a sokkal komolyabb előírásoknak és a magasabb higiéniának köszönhetően a megbetegedések száma egyelőre olyan ezer fő körül mozog, ám ez is meghaladja az eddigi rekordot, mely még 1953-ból való. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az 1953-as fertőzés még évekig okozott itt-ott megbetegedéseket, és összesen 15 000 főt kezeltek a lázzal, már igazán jó képet kaphatunk arról, mire számíthatunk a mostani járvánnyal kapcsolatban.


Bár a dengi-láz egyelőre csak a déli féltekén dühöng, a nyár beköszöntével és a szúnyogok rajzásával könnyedén megtámadhatja az északi féltekét is. Tavaly messze nem volt ilyen rossz a helyzet Dél-Amerikában és még így is egymillió esetet regisztráltak Közép-Amerikában és a Karib-térségben...

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?