15 °C Budapest

A sertésinfluenza kismiska ehhez képest!

2009. május 20. 14:47

Miközben a média világszerte a sertésinfluenza kitörésével és lehetséges pusztításaival riogatja a lakosságot, egy sokkal veszélyesebb kór eddig szinte említés nélkül maradt.

Dél-Amerikában és Ausztráliában már százezreket fertőzött meg a Dengi-láz, mely a jelek szerint az utóbbi ötven év legpusztítóbb ilyen járványa lehet. Bár még nem tudni, hogy a dengi vagy a sertésinfluenza milyen erővel söpör majd végig a világon, de az már most tisztán látszik, hogy a környezet rombolása felgyorsítja a vírus terjedését.

Mi is az a dengi-láz?
A dengue-láz (dengi-láz) egy fertőző betegség, melyet a Flavivirus nemzetségbe tartozó dengue vírus okoz. A trópusi területeken elterjedt; az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti legnagyobb mértékben. A fertőzést követően a tünetek hirtelen kezdődnek: magas láz, fejfájás, ízületi-, izom- és csontfájdalom jelentkezik. Időnként halvány kiütések is megjelennek a bőrön, valamint a keringő fehérvérsejtszám is csökkenhet. Ismételt fertőzés alkalmával, főként Ázsiában, sokk valamint súlyos gyomor-bélrendszeri és bőrvérzések is felléphetnek. Ez a forma nem ritkán halálos kimenetelű.

A dengi-láz kitörése Dél-Amerikában mindeddig említés nélkül maradt, pedig a szakemberek szerint az egyik legsúlyosabb vírusos járvány lehet a világtörténelemben. Csak Bolíviában 55 ezer esetet regisztráltak április közepe óta (a sertésinfluenza eddig kilencezer embert betegített meg összesen), de komoly a fertőzött száma Argentinában és Paraguayban is. Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet, ott 150 ezer megbetegedést okozott eddig a vírus.

Ausztráliában a sokkal komolyabb előírásoknak és a magasabb higiéniának köszönhetően a megbetegedések száma egyelőre olyan ezer fő körül mozog, ám ez is meghaladja az eddigi rekordot, mely még 1953-ból való. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az 1953-as fertőzés még évekig okozott itt-ott megbetegedéseket, és összesen 15 000 főt kezeltek a lázzal, már igazán jó képet kaphatunk arról, mire számíthatunk a mostani járvánnyal kapcsolatban.


Bár a dengi-láz egyelőre csak a déli féltekén dühöng, a nyár beköszöntével és a szúnyogok rajzásával könnyedén megtámadhatja az északi féltekét is. Tavaly messze nem volt ilyen rossz a helyzet Dél-Amerikában és még így is egymillió esetet regisztráltak Közép-Amerikában és a Karib-térségben...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem