24 °C Budapest

A sertésinfluenza kismiska ehhez képest!

2009. május 20. 14:47

Miközben a média világszerte a sertésinfluenza kitörésével és lehetséges pusztításaival riogatja a lakosságot, egy sokkal veszélyesebb kór eddig szinte említés nélkül maradt.

Dél-Amerikában és Ausztráliában már százezreket fertőzött meg a Dengi-láz, mely a jelek szerint az utóbbi ötven év legpusztítóbb ilyen járványa lehet. Bár még nem tudni, hogy a dengi vagy a sertésinfluenza milyen erővel söpör majd végig a világon, de az már most tisztán látszik, hogy a környezet rombolása felgyorsítja a vírus terjedését.

Mi is az a dengi-láz?
A dengue-láz (dengi-láz) egy fertőző betegség, melyet a Flavivirus nemzetségbe tartozó dengue vírus okoz. A trópusi területeken elterjedt; az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti legnagyobb mértékben. A fertőzést követően a tünetek hirtelen kezdődnek: magas láz, fejfájás, ízületi-, izom- és csontfájdalom jelentkezik. Időnként halvány kiütések is megjelennek a bőrön, valamint a keringő fehérvérsejtszám is csökkenhet. Ismételt fertőzés alkalmával, főként Ázsiában, sokk valamint súlyos gyomor-bélrendszeri és bőrvérzések is felléphetnek. Ez a forma nem ritkán halálos kimenetelű.

A dengi-láz kitörése Dél-Amerikában mindeddig említés nélkül maradt, pedig a szakemberek szerint az egyik legsúlyosabb vírusos járvány lehet a világtörténelemben. Csak Bolíviában 55 ezer esetet regisztráltak április közepe óta (a sertésinfluenza eddig kilencezer embert betegített meg összesen), de komoly a fertőzött száma Argentinában és Paraguayban is. Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet, ott 150 ezer megbetegedést okozott eddig a vírus.

Ausztráliában a sokkal komolyabb előírásoknak és a magasabb higiéniának köszönhetően a megbetegedések száma egyelőre olyan ezer fő körül mozog, ám ez is meghaladja az eddigi rekordot, mely még 1953-ból való. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az 1953-as fertőzés még évekig okozott itt-ott megbetegedéseket, és összesen 15 000 főt kezeltek a lázzal, már igazán jó képet kaphatunk arról, mire számíthatunk a mostani járvánnyal kapcsolatban.


Bár a dengi-láz egyelőre csak a déli féltekén dühöng, a nyár beköszöntével és a szúnyogok rajzásával könnyedén megtámadhatja az északi féltekét is. Tavaly messze nem volt ilyen rossz a helyzet Dél-Amerikában és még így is egymillió esetet regisztráltak Közép-Amerikában és a Karib-térségben...

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem