23 °C Budapest

Pillanatok alatt felismerhető a sertésinfluenza

2009. május 20. 08:47

Három napról két órára csökkenhet a H1N1 influenzavírus diagnosztizálása annak köszönhetően, hogy már hazánkban is rendelkezésre áll az ehhez szükséges technológia. Járvány esetére hazánk elegendő gyógyszertartalékkal rendelkezik és ha megérkezik a stabil vírustörzs, megkezdődhet a hazai védőoltás gyártása.

A határán vagyunk annak, hogy elrendeli-e az Egészségügyi Világszervezet az új típusú H1N1 influenza elleni védekezés legfelsőbb, hatodik fokozatát. Erre akkor kerül sor, ha már nem sikerül lokalizálni a fertőzést. Európán belül inkább a mexikói repülőjáratokkal gyakrabban érintkező Nagy-Britanniában és Spanyolországban van több megbetegedés. Ám a WHO utasítására minden uniós állam - így Magyarország is - felfrissítette a pár éve, a madárinfluenza kitörésekor készített pandémiás tervét.

Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) főigazgatója szerint érdemes lenne a magyar egészségügyi miniszternek szituációs gyakorlatokat kezdeményeznie, hogy kiderüljön, mennyire képesek együttműködni a szaktárcák, s mennyire flott az egészségügyi intézményrendszer a járvány és a betegek fogadására.

A kormány eddig 300 millió forintot különített el az esetleges járványban megbetegedettek gyógyszeres kezelésére és arcvédő maszkok beszerzésére. Az e feladatot végrehajtó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója arról tájékoztatott: gyorsított közbeszerzési eljárással megkezdték az antivirális és antibiotikumkészletek kiegészítését, valamint a maszkok beszerzését. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: a pár éve kirobbant madárinfluenza-járványra való felkészüléskor fölhalmozták a szükséges és ma is szavatos gyógyszerkészleteket, csupán ki kell azokat egészíteni.

A gyógyszeres kezelésre a H1N1 vírussal fertőzött betegeknél van szükség, ám azt megelőzi a vírus diagnosztizálása. Ez jelenleg három napot vesz igénybe, ám a magyar Diagon Kft.-nek van egy olyan technológiája, amely két óra alatt kimutatja a vírus jelenlétét a szervezetben - tudtuk meg Kern Józseftől, a cég vezetőjétől. Ha megérkezik a H1N1, rövid időn belül képesek annyi tesztanyagot legyártani, amennyi a hazai lakosság s néhány Magyarország méretű állam lakosainak ellátásához szükséges.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarok a precíz pandémiás tervek mellett azért is jó helyzetben vannak, mert profi oltóanyaggyártó üzemük van - utalt az Omninvest Kft.-re Jakab Zsuzsanna. A szezonális influenzavakcinát is előállító cég technológiája - ha megkapja a stabil és végleges H1N1 vírustörzset - rövid időn belül képes arra, hogy hetente 500 ezer adag védőoltást gyártson le. Így a magyaroknak nem kell várni a multinacionális gyógyszercégek vakcináira - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm