14 °C Budapest

Pillanatok alatt felismerhető a sertésinfluenza

2009. május 20. 08:47

Három napról két órára csökkenhet a H1N1 influenzavírus diagnosztizálása annak köszönhetően, hogy már hazánkban is rendelkezésre áll az ehhez szükséges technológia. Járvány esetére hazánk elegendő gyógyszertartalékkal rendelkezik és ha megérkezik a stabil vírustörzs, megkezdődhet a hazai védőoltás gyártása.

A határán vagyunk annak, hogy elrendeli-e az Egészségügyi Világszervezet az új típusú H1N1 influenza elleni védekezés legfelsőbb, hatodik fokozatát. Erre akkor kerül sor, ha már nem sikerül lokalizálni a fertőzést. Európán belül inkább a mexikói repülőjáratokkal gyakrabban érintkező Nagy-Britanniában és Spanyolországban van több megbetegedés. Ám a WHO utasítására minden uniós állam - így Magyarország is - felfrissítette a pár éve, a madárinfluenza kitörésekor készített pandémiás tervét.

Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) főigazgatója szerint érdemes lenne a magyar egészségügyi miniszternek szituációs gyakorlatokat kezdeményeznie, hogy kiderüljön, mennyire képesek együttműködni a szaktárcák, s mennyire flott az egészségügyi intézményrendszer a járvány és a betegek fogadására.

A kormány eddig 300 millió forintot különített el az esetleges járványban megbetegedettek gyógyszeres kezelésére és arcvédő maszkok beszerzésére. Az e feladatot végrehajtó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója arról tájékoztatott: gyorsított közbeszerzési eljárással megkezdték az antivirális és antibiotikumkészletek kiegészítését, valamint a maszkok beszerzését. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: a pár éve kirobbant madárinfluenza-járványra való felkészüléskor fölhalmozták a szükséges és ma is szavatos gyógyszerkészleteket, csupán ki kell azokat egészíteni.

A gyógyszeres kezelésre a H1N1 vírussal fertőzött betegeknél van szükség, ám azt megelőzi a vírus diagnosztizálása. Ez jelenleg három napot vesz igénybe, ám a magyar Diagon Kft.-nek van egy olyan technológiája, amely két óra alatt kimutatja a vírus jelenlétét a szervezetben - tudtuk meg Kern Józseftől, a cég vezetőjétől. Ha megérkezik a H1N1, rövid időn belül képesek annyi tesztanyagot legyártani, amennyi a hazai lakosság s néhány Magyarország méretű állam lakosainak ellátásához szükséges.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyarok a precíz pandémiás tervek mellett azért is jó helyzetben vannak, mert profi oltóanyaggyártó üzemük van - utalt az Omninvest Kft.-re Jakab Zsuzsanna. A szezonális influenzavakcinát is előállító cég technológiája - ha megkapja a stabil és végleges H1N1 vírustörzset - rövid időn belül képes arra, hogy hetente 500 ezer adag védőoltást gyártson le. Így a magyaroknak nem kell várni a multinacionális gyógyszercégek vakcináira - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17