18 °C Budapest

Pillanatok alatt felismerhető a sertésinfluenza

2009. május 20. 08:47

Három napról két órára csökkenhet a H1N1 influenzavírus diagnosztizálása annak köszönhetően, hogy már hazánkban is rendelkezésre áll az ehhez szükséges technológia. Járvány esetére hazánk elegendő gyógyszertartalékkal rendelkezik és ha megérkezik a stabil vírustörzs, megkezdődhet a hazai védőoltás gyártása.

A határán vagyunk annak, hogy elrendeli-e az Egészségügyi Világszervezet az új típusú H1N1 influenza elleni védekezés legfelsőbb, hatodik fokozatát. Erre akkor kerül sor, ha már nem sikerül lokalizálni a fertőzést. Európán belül inkább a mexikói repülőjáratokkal gyakrabban érintkező Nagy-Britanniában és Spanyolországban van több megbetegedés. Ám a WHO utasítására minden uniós állam - így Magyarország is - felfrissítette a pár éve, a madárinfluenza kitörésekor készített pandémiás tervét.

Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) főigazgatója szerint érdemes lenne a magyar egészségügyi miniszternek szituációs gyakorlatokat kezdeményeznie, hogy kiderüljön, mennyire képesek együttműködni a szaktárcák, s mennyire flott az egészségügyi intézményrendszer a járvány és a betegek fogadására.

A kormány eddig 300 millió forintot különített el az esetleges járványban megbetegedettek gyógyszeres kezelésére és arcvédő maszkok beszerzésére. Az e feladatot végrehajtó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója arról tájékoztatott: gyorsított közbeszerzési eljárással megkezdték az antivirális és antibiotikumkészletek kiegészítését, valamint a maszkok beszerzését. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: a pár éve kirobbant madárinfluenza-járványra való felkészüléskor fölhalmozták a szükséges és ma is szavatos gyógyszerkészleteket, csupán ki kell azokat egészíteni.

A gyógyszeres kezelésre a H1N1 vírussal fertőzött betegeknél van szükség, ám azt megelőzi a vírus diagnosztizálása. Ez jelenleg három napot vesz igénybe, ám a magyar Diagon Kft.-nek van egy olyan technológiája, amely két óra alatt kimutatja a vírus jelenlétét a szervezetben - tudtuk meg Kern Józseftől, a cég vezetőjétől. Ha megérkezik a H1N1, rövid időn belül képesek annyi tesztanyagot legyártani, amennyi a hazai lakosság s néhány Magyarország méretű állam lakosainak ellátásához szükséges.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyarok a precíz pandémiás tervek mellett azért is jó helyzetben vannak, mert profi oltóanyaggyártó üzemük van - utalt az Omninvest Kft.-re Jakab Zsuzsanna. A szezonális influenzavakcinát is előállító cég technológiája - ha megkapja a stabil és végleges H1N1 vírustörzset - rövid időn belül képes arra, hogy hetente 500 ezer adag védőoltást gyártson le. Így a magyaroknak nem kell várni a multinacionális gyógyszercégek vakcináira - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?