5 °C Budapest

Megtakarítást is hozhatnak a megszorítások

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:30

Az új kormány megszorító intézkedései várhatóan tovább nehezítik majd az önkormányzatok helyzetét. A bérbefagyasztás és a 13. havi juttatás megszüntetése viszont - miközben nyilván nem ösztönöz senkit jobb munkavégzésre - az intézményeket részben saját forrásaikból finanszírozó helyhatóságoknak megtakarítást is eredményezhet.

A dunántúli nagyvárosok zöme már rákényszerült a működési költségek idei lefaragására, hiszen például az iparűzési adóból származó bevétel várhatóan nagymértékben csökken majd. A legtöbb helyütt létszámstop van, több munkakört összevonnak és megválnak a nyugdíjasoktól is.

A legkritikusabb helyzetben talán a polgármester-választás előtt álló, közel 20 milliárdos adóssággal küzdő Pécs van: idei költségvetése 3-5 százalékos leépítéssel számol.

A kaposvári önkormányzat napirendjén egyelőre az oktatási intézmények összevonása áll az első helyen, amitől számottevő megtakarítást remél a város. A közszféra béreinek befagyasztása, illetve csökkentése várhatóan jelentősen mérsékli majd a nagy munkanélküliség miatt amúgy sem jelentős vásárlóerőt.

Zalaegerszegen a bérezési rendszer átalakítása felgyorsíthatja a fluktuációt, hiszen a legképzettebbek ma is találnak jó állást. A város már eddig is egy sor intézkedést hozott működési költségeinek csökkentésére, nagy kérdés, hogy az új kormány a jövő évi költségvetésből mennyit szán a helyhatóságoknak és ehhez milyen feladatokat rendel.

A szombathelyi önkormányzat egyenesen úgy látja: bűvészmutatvány lesz kezelni a növekvő szociális gondokat egyre kevesebb és egyre rosszabbul fizetett emberrel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?