20 °C Budapest

Megtakarítást is hozhatnak a megszorítások

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:30

Az új kormány megszorító intézkedései várhatóan tovább nehezítik majd az önkormányzatok helyzetét. A bérbefagyasztás és a 13. havi juttatás megszüntetése viszont - miközben nyilván nem ösztönöz senkit jobb munkavégzésre - az intézményeket részben saját forrásaikból finanszírozó helyhatóságoknak megtakarítást is eredményezhet.

A dunántúli nagyvárosok zöme már rákényszerült a működési költségek idei lefaragására, hiszen például az iparűzési adóból származó bevétel várhatóan nagymértékben csökken majd. A legtöbb helyütt létszámstop van, több munkakört összevonnak és megválnak a nyugdíjasoktól is.

A legkritikusabb helyzetben talán a polgármester-választás előtt álló, közel 20 milliárdos adóssággal küzdő Pécs van: idei költségvetése 3-5 százalékos leépítéssel számol.

A kaposvári önkormányzat napirendjén egyelőre az oktatási intézmények összevonása áll az első helyen, amitől számottevő megtakarítást remél a város. A közszféra béreinek befagyasztása, illetve csökkentése várhatóan jelentősen mérsékli majd a nagy munkanélküliség miatt amúgy sem jelentős vásárlóerőt.

Zalaegerszegen a bérezési rendszer átalakítása felgyorsíthatja a fluktuációt, hiszen a legképzettebbek ma is találnak jó állást. A város már eddig is egy sor intézkedést hozott működési költségeinek csökkentésére, nagy kérdés, hogy az új kormány a jövő évi költségvetésből mennyit szán a helyhatóságoknak és ehhez milyen feladatokat rendel.

A szombathelyi önkormányzat egyenesen úgy látja: bűvészmutatvány lesz kezelni a növekvő szociális gondokat egyre kevesebb és egyre rosszabbul fizetett emberrel.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?