Megtakarítást is hozhatnak a megszorítások

Pénzcentrum
2009. április 23. 09:30

Az új kormány megszorító intézkedései várhatóan tovább nehezítik majd az önkormányzatok helyzetét. A bérbefagyasztás és a 13. havi juttatás megszüntetése viszont - miközben nyilván nem ösztönöz senkit jobb munkavégzésre - az intézményeket részben saját forrásaikból finanszírozó helyhatóságoknak megtakarítást is eredményezhet.

A dunántúli nagyvárosok zöme már rákényszerült a működési költségek idei lefaragására, hiszen például az iparűzési adóból származó bevétel várhatóan nagymértékben csökken majd. A legtöbb helyütt létszámstop van, több munkakört összevonnak és megválnak a nyugdíjasoktól is.

A legkritikusabb helyzetben talán a polgármester-választás előtt álló, közel 20 milliárdos adóssággal küzdő Pécs van: idei költségvetése 3-5 százalékos leépítéssel számol.

A kaposvári önkormányzat napirendjén egyelőre az oktatási intézmények összevonása áll az első helyen, amitől számottevő megtakarítást remél a város. A közszféra béreinek befagyasztása, illetve csökkentése várhatóan jelentősen mérsékli majd a nagy munkanélküliség miatt amúgy sem jelentős vásárlóerőt.

Zalaegerszegen a bérezési rendszer átalakítása felgyorsíthatja a fluktuációt, hiszen a legképzettebbek ma is találnak jó állást. A város már eddig is egy sor intézkedést hozott működési költségeinek csökkentésére, nagy kérdés, hogy az új kormány a jövő évi költségvetésből mennyit szán a helyhatóságoknak és ehhez milyen feladatokat rendel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szombathelyi önkormányzat egyenesen úgy látja: bűvészmutatvány lesz kezelni a növekvő szociális gondokat egyre kevesebb és egyre rosszabbul fizetett emberrel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem