17 °C Budapest

A Mercedes miatt telnek be a kecskeméti óvodák?

Pénzcentrum
2009. április 10. 09:00

Kecskemét önkormányzati és egyházi óvodáiban is beteltek a keretszámok. A megoldásra most van remény, de jövőre nagyobb lesz a kihívás.

Idén összesen 1209 jelentkező van a kecskeméti önkormányzat óvodáiba. Néhány évvel ezelőtt 900 volt - ez megfelelt a keretszámnak, igaz, a városi fenntartású intézmények mellett a magán- és az egyházi óvodák is sok gyereket fogadtak.

A korábbi szabályozás szerint az ötéves kor betöltése után kellett kötelezően fölvenni minden jelentkező gyermeket az óvodákba, az idén azonban a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknél ez a korhatár három évre módosult. Ha az ebbe a csoportba sorolható gyermek fél évig megszakítás nélkül jár óvodába, akkor a szülők pénzügyi támogatásra válnak jogosulttá.

Az egyházi fenntartású óvodákban is beteltek a keretszámok, mivel a nem helyi lakosok gyermekeit főképp ezekbe az intézményekbe íratták. Az óvodába jelentkezők számát az is növelhette, hogy a Mercedes-gyár idetelepülésének hírére számos család költözött Kecskemétre más településekről - a múlt év őszétől ugyanis hirtelen több gyerek jelent meg az oktatási rendszerben.

Ugyanakkor a város magánóvodáiban van még hely, ezekkel enyhíteni lehetne az idei túljelentkezések miatt kialakult nyomást, de a szülők - nyilvánvalóan a válság hatásai okán - elsősorban az ingyenes, városi fenntartású óvodákat preferálják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önkormányzat engedélyt kért az Oktatási Hivataltól a maximális csoportlétszám túllépésére. E jóváhagyásra még várni kell, ha meglesz, száz pluszférőhelyet jelent. Ha ez így alakul, akkor az elutasított jelentkezők száma nem fogja meghaladni a százat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?