A Mercedes miatt telnek be a kecskeméti óvodák?

Pénzcentrum
2009. április 10. 09:00

Kecskemét önkormányzati és egyházi óvodáiban is beteltek a keretszámok. A megoldásra most van remény, de jövőre nagyobb lesz a kihívás.

Idén összesen 1209 jelentkező van a kecskeméti önkormányzat óvodáiba. Néhány évvel ezelőtt 900 volt - ez megfelelt a keretszámnak, igaz, a városi fenntartású intézmények mellett a magán- és az egyházi óvodák is sok gyereket fogadtak.

A korábbi szabályozás szerint az ötéves kor betöltése után kellett kötelezően fölvenni minden jelentkező gyermeket az óvodákba, az idén azonban a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknél ez a korhatár három évre módosult. Ha az ebbe a csoportba sorolható gyermek fél évig megszakítás nélkül jár óvodába, akkor a szülők pénzügyi támogatásra válnak jogosulttá.

Az egyházi fenntartású óvodákban is beteltek a keretszámok, mivel a nem helyi lakosok gyermekeit főképp ezekbe az intézményekbe íratták. Az óvodába jelentkezők számát az is növelhette, hogy a Mercedes-gyár idetelepülésének hírére számos család költözött Kecskemétre más településekről - a múlt év őszétől ugyanis hirtelen több gyerek jelent meg az oktatási rendszerben.

Ugyanakkor a város magánóvodáiban van még hely, ezekkel enyhíteni lehetne az idei túljelentkezések miatt kialakult nyomást, de a szülők - nyilvánvalóan a válság hatásai okán - elsősorban az ingyenes, városi fenntartású óvodákat preferálják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az önkormányzat engedélyt kért az Oktatási Hivataltól a maximális csoportlétszám túllépésére. E jóváhagyásra még várni kell, ha meglesz, száz pluszférőhelyet jelent. Ha ez így alakul, akkor az elutasított jelentkezők száma nem fogja meghaladni a százat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?