20 °C Budapest

Bojkottálják a cégautóadót az önkormányzatok

2009. április 21. 10:15

Több önkormányzat is a februárban hatályba lépett új cégautóadó fizetésének bojkottját hirdette meg: az adómentes kategóriából kikerültek ugyanis a falu- és iskolabuszok is, amelyek az idősek és a gyermekek szállításában rendkívül fontos szerepet játszanak.

Érthetetlen, miért maradtak ki cégautóadó-mentességet élvező gépjárművek köréből a falu- és iskolabuszok. Ezek a gépkocsik nap mint nap szerepet játszanak a gyermekek és idősek szállításában és étkeztetésében úgy, hogy a falugondnoki szolgáltatásért az önkormányzatok egy fillért sem fogadhatnak el a szociális törvény értelmében.

A cégautóadó mértéke 1600 köbcentiméteres gépjárműre hétezer, e fölött tizenötezer forint. Az adót a külföldi rendszámmal ellátott személygépkocsik után is meg kell fizetni, ám csak akkor, ha az autó után költséget számoltak el, de ez ritka. Vadász György, a Magyar iparszövetség társelnöke szerint éppen a Magyarországon használt külföldi rendszámú autók tulajdonosai bújnak ki a különféle adóterhek, így a regisztrációs adó vagy éppen a cégautóadó megfizetése alól.

Ezzel szemben az önkormányzatok jogtalannak tartják a rájuk kirótt többlet sarcot, mert több olyan helyhatóság van az országban, amely a település nagysága és a távolságok miatt több nagyobb teljesítményű autót is kénytelen fenntartani és bevonni az ellátásba. Sokan közülük már az egy személygépkocsi után előírt évi száznyolcvanezer forintot sem tudják kigazdálkodni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?