11 °C Budapest

A szlovákok mentették meg a Tesco-t a válságban

Pénzcentrum
2009. április 21. 05:40

A Tesco-áruházak húsvéti forgalma nagyjából a 2008-as eredményekhez hasonlóan alakult, ám a bevételekhez nagyban hozzájárultak a tömegesen hozzánk zarándokló szlovák bevásárlóturisták, akik az olcsó forint előnyeit lovagolták meg.

Szerencsés egybeesésnek köszönheti a Tesco, hogy - válság ide vagy oda - különösebb visszaesés nélkül volt képes átvészelni a húsvéti időszakot - mondta el Hackl Mónika, a tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs vezetője. Szlovákiában ugyanis a húsvéti időszak ugyanarra az időszakra esik, mint Magyarországon - hiszen nem ortodox vallású országról beszélünk -, ráadásul az ünnepek alatt fogyasztott enni- és innivalók szinte hajszálra megegyeznek a Magyarországon megszokott ünnepi menüvel. Mivel a Szlovákiában januárban bevezetett euró jelenleg egységenként csaknem 300 forintot ér, tömegével indultak el északi határainkon keresztül a bevásárlóturisták a hazai hipermarketekbe.

Nem lehet azonban letagadni, hogy érezhetőek a válság jelei. Már karácsonykor érezhető volt a trend, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent a bevásárlószezon hossza. A vásárlók kivárnak, tartalékolnak és csak az utolsó pillanatban vásárolják be a Húsvét nélkülözhetetlen kellékeit.

Bár az összforgalom a - Szlovákiából érkezőkkel együtt - magasabb vásárlószámnak köszönhetően nem változott különösebben, az egy főre eső kosárérték bizony megcsappant. A kereslet érezhetően elcsúszott az alapvető élelmiszerek irányába, mint a kenyér, a tej és alapvető tejtermékek. Torzította a 2009-es fogyasztói kosarat az a tény is, hogy idén a Húsvét április közepére esett, vagyis viszonylag későn jött, amikor a boltokban már megjelentek a viszonylag olcsó hazai primőr zöldségek. Tavaly a március végi ünnepek során jellemzően még importáruból kellett válogatni, igaz akkor az euró alig 260 forintba került.

A sonka iránti kereslet meglehetősen nagy volt a Tesco-áruházakban, olyannyira, hogy az áruházlánc csak az igények 70 százalékát tudta kielégíteni hazai forrásból, 30 százalék külföldről érkezett. Bár Hackl szerint a forgalom a húsvéti időszakban nem esett vissza, érezhető, hogy a családoknak egyre több nehézséget jelent a mindennapi élet és egyre több kompromisszumot kell kötniük a bevásárlások terén is. Éppen azért a Tesco igyekszik a lehető legszélesebb termékkínálatot biztosítani a vásárlóinak, hogy azok is biztonsággal be tudjanak vásárolni, akik kénytelenek szorosra húzni a nadrágszíjat, és azok is, akik a válság közepette is ragaszkodnak jól bevált márkáikhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem