Lerohanták Miskolcot a szlovákok!

2009. április 16. 05:40

A Pénzcentrum értesülései szerint húsvét előtt készlethiány lépett fel a miskolci Auchan áruházban. Valószínűsíthető, hogy a tömeges felvásárlás mögött a szlovákiából érkező vásárlók állnak, akik még a hintaágy-párnákat is elkapkodták.

A húsvét előtti napokban több termékből -tartós fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből egyaránt- készlethiány lépett fel a miskolci Auchan áruházban. A hipermarketből származó információink szerint az áruhiány hátterében az áll, hogy az alacsony forintárfolyam miatt tömegesen érkeztek a vásárlók Szlovákiából.

Az Auchan Miskolc egyik legújabb nagy bevásárlóközpontja, tavaly novemberben nyílt meg. Azóta a borsodi megyeszékhely és a környező települések egyik legfelkapottabb hipermarkete lett: forgalma szemmel láthatóan nagyobb, mint a város többi nagy üzletének, pedig Miskolcon Cora, Metro, és több Tesco is található. Elsősorban a szélesebb áruválaszték és az alacsonyabbnak tűnő ár lehet az Auchan fő vonzereje.

Valószínűleg hasonló okok miatt kedvelt a francia cég üzlete a Szlovákiából érkező vásárlók számára is. Egy hónapja az áruház azt közölte, szlovák nyelvű táblákat - tájékoztatókat, termékismertetőket - helyeznek ki, továbbá áprilistól terjeszteni fogják prospektusaikat Szlovákiában is.

Értesüléseink szerint elsősorban az akciós termékek fogytak el rendkívül hamar. Az április 8-ától érvényes katalógusban szereplő több áru már aznap hiánycikknek számított, például a 289 forintba kerülő 500 grammos Rama margarin. Sőt, kissé meglepő, de néhány óra alatt elfogyott a 6990 forintba kerülő hintaágy-párna készlet is -ez körülbelül 70 darabot jelent. Az áruházban azt a tájékoztatást adták, hogy akár 4-5 munkanapba is telhet, amíg pótolják a készleteket.

 

Auchan Miskolc (Fotó: auchan.hu)


Az Auchan a múlt héten hirdette meg kerti-bútor akcióit, így vélhetően a háromnapos ünnepre készülve -és a kimondottan meleg áprilisi időjárásnak köszönhetően- vásároltak be sokan az ilyen termékekből.

Tulajdonképpen mindent itt vásárolnak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Tesco áruházaiban -elsősorban Esztergomban, Győrben, Mosonmagyaróváron és Miskolcon- is megugrott a szlovák és felvidéki magyar vásárlók száma, akik mindent visznek, de főként műszaki cikkeket, ruházati termékeket, élelmiszereket és vegyszereket.

Bár a vásárlók nemzetiségéről nem vezetnek statisztikát, a munkatársak közvetlen beszámolói, a parkolóban lévő szlovák rendszámú autók, és persze a forgalom növekedése mind erre engednek következtetni. Ráadásul a jelenség már nem csak hétvégén, de hétköznap is megfigyelhető.

Az üzemanyagtöltő-állomásokon is hasonló a helyzet: akár már egyetlen tankolásért is megéri meg átjönni Magyarországra, 50 kilométeres távolságból is. A határhoz közeli szlovák benzinkutaknál viszont szinte senki sem tankol - legkevésbé magyar sofőrök. Vannak olyan kutak, ahol 40-50 százalékos forgalomcsökkenéssel is számolnak az idei évre, talán csak a pénzváltással is foglalkozó helyeken jobb a helyzet.

Sőt, egyre több szlovák állampolgár gondolkozik el azon, hogy a határ innenső oldalán vegyen ingatlant: Mosonmagyaróváron, Rajkán vagy Dunakilitin egy tízáras (1000 négyzetméteres) telken fekvő új családi házhoz már 100-120 ezer euróért juthatnak hozzá a vásárlók. A Pozsonyhoz közeli szlovákiai falvakban ezzel szemben egy ilyen ingatlanért minimum 180 ezer eurót kérnek. Hasonló a helyzet az öregebb házakkal is, amelyek a Pozsonyhoz közeli magyarországi községekben 65-90 ezer euró közötti összegbe kerülnek.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta: az egyes -főleg az akciós termékekből keletkezett- hiány csak ideiglenes lehet, hiszen a gyártók és a kereskedők is felmérik a vásárlói igényt, és ahhoz igazítják a megrendeléseket. Ugyanakkor a főtitkár nem számít arra, hogy komolyabb hátrány érné a magyar fogyasztókat. Az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon is megmarad az északról érkező vevők dömpingje, hiszen a szlovákiai kiskereskedők is mindent megtesznek a vásárlóerő otthon tartásáért.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem