Csökkenő turistaforgalom: mi vár a hazai hotelekre?

Pénzcentrum
2009. április 20. 11:30

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan- valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fókuszáló hotelek lesznek a túlélők. 


A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon. A trend még a 2008-as év elején kezdődött, de a legerősebb visszaesés az utolsó negyedévben történt, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt. A tőke az érettebb, kevésbé kockázatosabb piacok irányába mozdult el, Európa népszerűsége nem esett vissza jelentősen, főleg a Közel-Keletről áramlott be tőke a szállodapiacra. Egy független elemzés szerint a közeljövőben a közép-kelet-európai térség jóval előnyösebb lesz hotel fejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.


"A régióban a magyar szállodapiac Csehországgal együtt érett piacnak számít, itt a nagy hotelfejlesztési boom az elmúlt 20 évben már lezajlott. A piaci érettség nagyobb védelmet nyújt Magyarországnak válság idején, míg a román, vagy a lengyel piacon számos olyan folyamatban lévő szállodafejlesztésről tudunk, amelynek befejezését veszélyezteti a válság. Azonban itthon is lelassult a szállodafejlesztés, hiszen ez egy tradicionálisan kockázatosabb piacnak számít és a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek." - mondta Lovro Adrienn, az ABLON nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója. Az ABLON legújabb, folyamatban lévő hotel&retail fejlesztése, az Europeum, a napi 300 ezer fős átszálló gyalogosforgalmat bonyolító Blaha Lujza téren épül. Az épületben helyet kapó Marriott Courtyard Hotel 6 emeleten összesen 235 szobával áll majd a vendégek rendelkezésére.


A magasabb kockázat miatt Budapesten több mint 20 szállodaprojektet állítottak le. A még átadás előtt álló 15 projektből idén várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, ezek 13%-a ötcsillagos, míg 87%-a a négycsillagos kategóriába esik. Budapesten a szobakapacitás kihasználtság 2009. februárban alig 27%-volt a KSH legfrissebb turisztikai adatai szerint, ami 10 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Bár a turizmus szezonalítása miatt az év első két hónapjában jellemzően mindig gyenge a forgalom, mégis megfigyelhető egy lassuló tendencia, ami leginkább a visszaeső turista forgalomnak köszönhető. A külföldi vendégek száma 19%-kal, a külföldi vendégéjszakák száma 14%-kal, míg a belföldi vendégek száma 9%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma 8%-kal marad el az előző év hasonló időszakához képest. 


A gyenge forint miatt Magyarország azonban vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára, derül ki a berlini nemzetközi turisztikai börze legutóbbi felméréséből. Budapest előnyösebb helyzetben van a vidéki városokhoz képest, mert a beutazó vendégek 75%-ának a főváros az uticél és döntő többségük szállodában száll meg. A főváros vonzerejéhez hozzátartozik, hogy a régió környező országaihoz és városaihoz viszonyítva a budapesti szállodák viszonylag alacsony árszintűek.


"Optimizmusra ad okot, hogy várhatóan a szabadidős turizmus kisebb mértékben fog csökkeni, mert a nyugat-európai látogatók a korábbi drága egzotikus utazásaik helyett közelebbi, így akár magyarországi helyszíneket fognak választani. Az üzleti turistaforgalomnál viszont magasabb visszaesésre számítunk; itt a cégek vagy lemondják az utazást vagy halaszthatatlan utak esetében a korábbi ötcsillagos szállások helyett három- vagy négycsillagos hoteleket választanak és utazási költségeiken is spórolnak. Meglátásunk szerint az Europeumban nyíló, Marriott által üzemeltetett budget hotel éppen azért lehet sikeres, mert mindkét költségérzékeny turisztikai réteget kiszolgálja." - mondta Lovro Adrienn.


Szakértők szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkeni fog, és a szabadidős turizmus is még hangsúlyosabban a három- négycsillagos szállodák irányába mozdul el. Ez a tendencia már az elmúlt években is folyamatosan nyomon követhető volt, a KSH adatai szerint a külföldről érkező vendégek legnagyobb arányban három- és négycsillagos szállodákban foglaltak szállást, ez alól az USA-ból érkező vendégek jelentettek csak kivételt, akiknél a legnépszerűbb szálloda osztály az ötcsillagos volt. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Az utazók költségérzékenysége miatt kisebb igény várható a szállodák által nyújtott extra szolgáltatásokra és a hangsúly inkább a szobák méretére, a kényelemre és a hotel elhelyezkedésére kerül.


"A Blaha Lujza téri Europeum tervezésén már a kezdeti fázis óta együtt dolgozunk a Marriott-tal. Felismerve a megváltozott piaci igényeket, a négycsillagos Marriott Courtyard szobáit az átlagos 16 m2-hez képest, többségében 19 m2-re terveztük." - tette hozzá Lovro Adrienn.


A Marriott szállodalánc a válság ellenére pozitívan ítéli meg a szállodaipar kilátásait, a következő négy évben az Europeumba tervezett szállodán kívül további 332 hotel megnyitását tervezi világszerte. Jelenleg csaknem 180 szállodát üzemeltet Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a Marriott, és további 84 van épülőfélben, illetve kapta meg az építési-engedélyt. A szálloda lánc várakozásai szerint már most is kiváló lehetőségeket nyújt a hotelpiac, hiszen a szállodaépítés hosszú távú befektetés, és az idei év jó beszállási pont lehet a tőkeerős befektetők számára.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem