4 °C Budapest

Csökkenő turistaforgalom: mi vár a hazai hotelekre?

Pénzcentrum
2009. április 20. 11:30

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan- valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fókuszáló hotelek lesznek a túlélők. 


A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon. A trend még a 2008-as év elején kezdődött, de a legerősebb visszaesés az utolsó negyedévben történt, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt. A tőke az érettebb, kevésbé kockázatosabb piacok irányába mozdult el, Európa népszerűsége nem esett vissza jelentősen, főleg a Közel-Keletről áramlott be tőke a szállodapiacra. Egy független elemzés szerint a közeljövőben a közép-kelet-európai térség jóval előnyösebb lesz hotel fejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.


"A régióban a magyar szállodapiac Csehországgal együtt érett piacnak számít, itt a nagy hotelfejlesztési boom az elmúlt 20 évben már lezajlott. A piaci érettség nagyobb védelmet nyújt Magyarországnak válság idején, míg a román, vagy a lengyel piacon számos olyan folyamatban lévő szállodafejlesztésről tudunk, amelynek befejezését veszélyezteti a válság. Azonban itthon is lelassult a szállodafejlesztés, hiszen ez egy tradicionálisan kockázatosabb piacnak számít és a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek." - mondta Lovro Adrienn, az ABLON nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója. Az ABLON legújabb, folyamatban lévő hotel&retail fejlesztése, az Europeum, a napi 300 ezer fős átszálló gyalogosforgalmat bonyolító Blaha Lujza téren épül. Az épületben helyet kapó Marriott Courtyard Hotel 6 emeleten összesen 235 szobával áll majd a vendégek rendelkezésére.


A magasabb kockázat miatt Budapesten több mint 20 szállodaprojektet állítottak le. A még átadás előtt álló 15 projektből idén várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, ezek 13%-a ötcsillagos, míg 87%-a a négycsillagos kategóriába esik. Budapesten a szobakapacitás kihasználtság 2009. februárban alig 27%-volt a KSH legfrissebb turisztikai adatai szerint, ami 10 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Bár a turizmus szezonalítása miatt az év első két hónapjában jellemzően mindig gyenge a forgalom, mégis megfigyelhető egy lassuló tendencia, ami leginkább a visszaeső turista forgalomnak köszönhető. A külföldi vendégek száma 19%-kal, a külföldi vendégéjszakák száma 14%-kal, míg a belföldi vendégek száma 9%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma 8%-kal marad el az előző év hasonló időszakához képest. 


A gyenge forint miatt Magyarország azonban vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára, derül ki a berlini nemzetközi turisztikai börze legutóbbi felméréséből. Budapest előnyösebb helyzetben van a vidéki városokhoz képest, mert a beutazó vendégek 75%-ának a főváros az uticél és döntő többségük szállodában száll meg. A főváros vonzerejéhez hozzátartozik, hogy a régió környező országaihoz és városaihoz viszonyítva a budapesti szállodák viszonylag alacsony árszintűek.


"Optimizmusra ad okot, hogy várhatóan a szabadidős turizmus kisebb mértékben fog csökkeni, mert a nyugat-európai látogatók a korábbi drága egzotikus utazásaik helyett közelebbi, így akár magyarországi helyszíneket fognak választani. Az üzleti turistaforgalomnál viszont magasabb visszaesésre számítunk; itt a cégek vagy lemondják az utazást vagy halaszthatatlan utak esetében a korábbi ötcsillagos szállások helyett három- vagy négycsillagos hoteleket választanak és utazási költségeiken is spórolnak. Meglátásunk szerint az Europeumban nyíló, Marriott által üzemeltetett budget hotel éppen azért lehet sikeres, mert mindkét költségérzékeny turisztikai réteget kiszolgálja." - mondta Lovro Adrienn.


Szakértők szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkeni fog, és a szabadidős turizmus is még hangsúlyosabban a három- négycsillagos szállodák irányába mozdul el. Ez a tendencia már az elmúlt években is folyamatosan nyomon követhető volt, a KSH adatai szerint a külföldről érkező vendégek legnagyobb arányban három- és négycsillagos szállodákban foglaltak szállást, ez alól az USA-ból érkező vendégek jelentettek csak kivételt, akiknél a legnépszerűbb szálloda osztály az ötcsillagos volt. 


Az utazók költségérzékenysége miatt kisebb igény várható a szállodák által nyújtott extra szolgáltatásokra és a hangsúly inkább a szobák méretére, a kényelemre és a hotel elhelyezkedésére kerül.


"A Blaha Lujza téri Europeum tervezésén már a kezdeti fázis óta együtt dolgozunk a Marriott-tal. Felismerve a megváltozott piaci igényeket, a négycsillagos Marriott Courtyard szobáit az átlagos 16 m2-hez képest, többségében 19 m2-re terveztük." - tette hozzá Lovro Adrienn.


A Marriott szállodalánc a válság ellenére pozitívan ítéli meg a szállodaipar kilátásait, a következő négy évben az Europeumba tervezett szállodán kívül további 332 hotel megnyitását tervezi világszerte. Jelenleg csaknem 180 szállodát üzemeltet Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a Marriott, és további 84 van épülőfélben, illetve kapta meg az építési-engedélyt. A szálloda lánc várakozásai szerint már most is kiváló lehetőségeket nyújt a hotelpiac, hiszen a szállodaépítés hosszú távú befektetés, és az idei év jó beszállási pont lehet a tőkeerős befektetők számára.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?