Nagyon megéri a szlovákoknak Magyarországon lakást venni

2009. április 10. 11:30

Az euró bevezetése és a forint drasztikus gyengülése már nemcsak a szlovákiai bevásárlóturistákat vonzza Magyarországra, ugyanis egyre többen vásárolnak ingatlant is nálunk -írja az Új Szó.

Pozsonyban és környékén már évekkel ezelőtt az egekbe szöktek az ingatlanárak, az olcsóbb ingatlanokra vágyók ezért már korábban felfedezték a határhoz közeli magyar és osztrák falvak és kisvárosok adta lehetőségeket.

Az érdeklődés megugrásához hozzájárult az euró bevezetése, és a forint jelentős gyengülése is. Míg 2007-ben átlagosan 224 forintot adtak egy euróért, tavaly decemberre a magyar fizetőeszköz árfolyama 263 forint/euróra, idén március elejére 316,50 forint/euróra zuhant. Mára ugyan valamelyest erősödött a magyar fizetőeszköz, azonban továbbra is 300 forint/euró körül mozog.

Mosonmagyaróváron, Rajkán vagy Dunakilitin egy tízáras telken fekvő új családi házhoz már 100-120 ezer euróért juthatnak hozzá a vásárlók. A Pozsonyhoz közeli szlovákiai falvakban ezzel szemben egy ilyen ingatlanért minimum 180 ezer eurót kérnek. Hasonló a helyzet az öregebb házakkal is, amelyek a Pozsonyhoz közeli magyarországi községekben 65-90 ezer euró közötti összegbe kerülnek.

Nem csalódnak azonban azok sem, akik luxusvillára vágynak, hiszen a határ innenső oldalán ezeket is lényegesen olcsóbban kínálják. Magyarországon az új építésű ingatlanok kerülnek annyiba, mint Pozsonyban és környékén a 40 éves lakások - nyilatkozta Roman Parobek, a Velvet Real ingatlanügynökség ügyvezetője.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?