4 °C Budapest

A Seychelle-szigeteken döntöttek: az étel fontosabb a turizmusnál!

2009. április 9. 14:00

A milliárdosok turistaparadicsomaként ismert, Indiai-óceánon található Seychelle-szigetek komoly problémával küzd: nem csak a rekord mértékű államadósság, és a turizmusból kieső bevételek aggasztják már a piciny országot, de az élelmiszerhiány is.

A Seychelle-szigetek kormánya a napokban lemondott egy új szállodalánc beruházást, mivel számos támadás érte a projektet a helyiek által, mondván, művelés alá vonható területeket von el az országtól, holott a legtöbb élelmiszert már így is importból kénytelenek beszerezni.

A protestálók tehát elérték céljukat, azonban koránt sem biztos, hogy ezzel mindenki jól jár, hiszen az ország lakóinak 30 százaléka a turizmusból él, és kemény valutájuk 70 százalékát is ez az iparág biztosítja.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy a helyiek nyomására vetettek véget a beruházásnak, de az élelmiszerbiztonság valóban prioritást kell élvezzen a turizmussal szemben. Az élelmiszerhiány természetesen nem csak a szigetvilág számára jelent problémát, hiszen 2007 óta globálisan is emelkedett az élelmiszerek ára, mégis főként az afrikai országok, és a harmadik világ államai számára aggasztó a kérdés. Madagaszkár például márciusban állított le egy projektet, ahol egy dél-koreai cég szeretett volna mezőgazdasági területet felvásárolni.

A turizmusért felelős vezetők szerint azonban az új beruházások hiánya, illetve a helyi mezőgazdaság támogatása nem feltétlenül lesznek rossz hatással a turizmusra, sőt, még vonzó is lehet, ha helyi termesztésű élelmiszereket, trópusi gyümölcsöket kínálhatnak a külföldieknek, importált helyett.

Önmagában a turizmusra támaszkodni a mostani gazdasági válságban egyébként is kockázatos lenne, főként az ország rekord mértékű eladósodottságát tekintve. Év eleje óta 15 százalékkal esett vissza a szigetekre látogatók száma, az előző év azonos időszakához képest, így a kormány most igyekszik csökkenteni az iparágtól való függőségét egyéb tevékenységek irányába való elmozdulással, mint például farmgazdálkodás, halászat, kisebb volumenű gyártás, valamint a közszolgáltatások további privatizációja.

Felmerült adóparadicsommá alakítás lehetősége is, mint kilábalási lehetőség, ahol a vállalatok nem fizetnek adót, nincs minimális tőkeigény, elég egy részvényes, vagy tulajdonos és az éves regisztrációs adó is mindössze 100 dollár.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?