A Seychelle-szigeteken döntöttek: az étel fontosabb a turizmusnál!

2009. április 9. 14:00

A milliárdosok turistaparadicsomaként ismert, Indiai-óceánon található Seychelle-szigetek komoly problémával küzd: nem csak a rekord mértékű államadósság, és a turizmusból kieső bevételek aggasztják már a piciny országot, de az élelmiszerhiány is.

A Seychelle-szigetek kormánya a napokban lemondott egy új szállodalánc beruházást, mivel számos támadás érte a projektet a helyiek által, mondván, művelés alá vonható területeket von el az országtól, holott a legtöbb élelmiszert már így is importból kénytelenek beszerezni.

A protestálók tehát elérték céljukat, azonban koránt sem biztos, hogy ezzel mindenki jól jár, hiszen az ország lakóinak 30 százaléka a turizmusból él, és kemény valutájuk 70 százalékát is ez az iparág biztosítja.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy a helyiek nyomására vetettek véget a beruházásnak, de az élelmiszerbiztonság valóban prioritást kell élvezzen a turizmussal szemben. Az élelmiszerhiány természetesen nem csak a szigetvilág számára jelent problémát, hiszen 2007 óta globálisan is emelkedett az élelmiszerek ára, mégis főként az afrikai országok, és a harmadik világ államai számára aggasztó a kérdés. Madagaszkár például márciusban állított le egy projektet, ahol egy dél-koreai cég szeretett volna mezőgazdasági területet felvásárolni.

A turizmusért felelős vezetők szerint azonban az új beruházások hiánya, illetve a helyi mezőgazdaság támogatása nem feltétlenül lesznek rossz hatással a turizmusra, sőt, még vonzó is lehet, ha helyi termesztésű élelmiszereket, trópusi gyümölcsöket kínálhatnak a külföldieknek, importált helyett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Önmagában a turizmusra támaszkodni a mostani gazdasági válságban egyébként is kockázatos lenne, főként az ország rekord mértékű eladósodottságát tekintve. Év eleje óta 15 százalékkal esett vissza a szigetekre látogatók száma, az előző év azonos időszakához képest, így a kormány most igyekszik csökkenteni az iparágtól való függőségét egyéb tevékenységek irányába való elmozdulással, mint például farmgazdálkodás, halászat, kisebb volumenű gyártás, valamint a közszolgáltatások további privatizációja.

Felmerült adóparadicsommá alakítás lehetősége is, mint kilábalási lehetőség, ahol a vállalatok nem fizetnek adót, nincs minimális tőkeigény, elég egy részvényes, vagy tulajdonos és az éves regisztrációs adó is mindössze 100 dollár.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem