25 °C Budapest

A Seychelle-szigeteken döntöttek: az étel fontosabb a turizmusnál!

2009. április 9. 14:00

A milliárdosok turistaparadicsomaként ismert, Indiai-óceánon található Seychelle-szigetek komoly problémával küzd: nem csak a rekord mértékű államadósság, és a turizmusból kieső bevételek aggasztják már a piciny országot, de az élelmiszerhiány is.

A Seychelle-szigetek kormánya a napokban lemondott egy új szállodalánc beruházást, mivel számos támadás érte a projektet a helyiek által, mondván, művelés alá vonható területeket von el az országtól, holott a legtöbb élelmiszert már így is importból kénytelenek beszerezni.

A protestálók tehát elérték céljukat, azonban koránt sem biztos, hogy ezzel mindenki jól jár, hiszen az ország lakóinak 30 százaléka a turizmusból él, és kemény valutájuk 70 százalékát is ez az iparág biztosítja.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy a helyiek nyomására vetettek véget a beruházásnak, de az élelmiszerbiztonság valóban prioritást kell élvezzen a turizmussal szemben. Az élelmiszerhiány természetesen nem csak a szigetvilág számára jelent problémát, hiszen 2007 óta globálisan is emelkedett az élelmiszerek ára, mégis főként az afrikai országok, és a harmadik világ államai számára aggasztó a kérdés. Madagaszkár például márciusban állított le egy projektet, ahol egy dél-koreai cég szeretett volna mezőgazdasági területet felvásárolni.

A turizmusért felelős vezetők szerint azonban az új beruházások hiánya, illetve a helyi mezőgazdaság támogatása nem feltétlenül lesznek rossz hatással a turizmusra, sőt, még vonzó is lehet, ha helyi termesztésű élelmiszereket, trópusi gyümölcsöket kínálhatnak a külföldieknek, importált helyett.

Önmagában a turizmusra támaszkodni a mostani gazdasági válságban egyébként is kockázatos lenne, főként az ország rekord mértékű eladósodottságát tekintve. Év eleje óta 15 százalékkal esett vissza a szigetekre látogatók száma, az előző év azonos időszakához képest, így a kormány most igyekszik csökkenteni az iparágtól való függőségét egyéb tevékenységek irányába való elmozdulással, mint például farmgazdálkodás, halászat, kisebb volumenű gyártás, valamint a közszolgáltatások további privatizációja.

Felmerült adóparadicsommá alakítás lehetősége is, mint kilábalási lehetőség, ahol a vállalatok nem fizetnek adót, nincs minimális tőkeigény, elég egy részvényes, vagy tulajdonos és az éves regisztrációs adó is mindössze 100 dollár.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?