21 °C Budapest

Kisöpörték a forintot a szlovák bankokból a bevásárló-turisták!

Pénzcentrum
2009. április 1. 08:45

Az egyik szlovák napilap arról számolt be, hogy a pénzintézeteket olyan szinten elérte a forintmánia, hogy a legtöbb kereskedelmi bank átmeneti forinthiánnyal küszködik. A furcsa jelenség az északi szomszédunk állampolgárai számára rendkívül kedvező forintárfolyammal függ össze.

A jelenlegi 300 forint feletti euró árfolyam ugyanis olyanokat is magyarországi vásárlásra késztet, akik egyébként nem jönnének át hazánkba. A napilap jó néhány példát felsorol, hogy az egyes bankok mely fiókjai fogytak ki a forintból.

A Raiffeisen-lány Tatra Banka pozsonyi és a Dexia révkomáromi fiókja volt például híján a magyar fizetőeszköznek. Elsősorban dél-szlovákiai fiókjainkban tapasztaltuk a forint iránti fokozott érdeklődést, ám ugyanez érvényes Pozsonyra és Kassára is.

A legnagyobb pénzváltó hálózat vezetőjének elmondása szerint a szlovák határ menti váltóhelyeiken hétvégenként a korábbinál lényegesen nagyobb tételben vásárolnak forintot a szlovák bevásárló turisták. Számukra kedvezőbb a magyar váltóhelyeken átváltani az eurót forintra, mint ha Szlovákiában tennék ezt.

Az OTP Banka Slovensko vezérigazgatója szerint az euró szlovákiai bevezetése óta nem tapasztaltak számottevő mértékben növekvő igényt a magyar forint iránt. Ismeretei szerint a határ menti vásárlók inkább a valutaváltó helyek, illetve magyarországi kereskedelmi bankok szolgáltatásait veszik igénybe.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05