Delfinszámlálók és "gazdag szegények": máshogy töltik szabadidejüket

Pénzcentrum
2009. április 2. 09:30

A szabadidő-eltöltés legújabb trendjeibe belefér a plázafutás, a delfinszámlálás, és az élményhabzsolás is, különösen napjainkban, mikor a munka és szabadidő közötti határok elmosódni látszanak - derült ki a II. Szabadidő Konferencián.

Japánban, az USA-ban egyre inkább jellemzőek az olyan szabadidős tevékenységek, melyek megosztáson alapulnak, hasonlóan a szálláshelymegosztáshoz, csak itt éppen az ápolandó hobbikerten (kertshare), vagy a bevásárlóközpontok fűtött, őrzött parkolóin osztoznak, utóbbit futópályaként használva.

Az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés azonban sokak számára stresszt, bizonytalanságot szül, amit a nagy multicégek úgy próbálnak meg feloldani, hogy juttatási rendszerükbe rehabilitációs célú szabadidős tevékenységeket, utazásokat építenek be, amihez még fizetett szabadságot is biztosítanak.

Akadnak olyanok, akik feltöltődés gyanánt önkéntes munkát, például delfinszámlálást, teknősmentést vállalnak, mondván, ez jobban motivál és feltölt, mint az élvezethajhász szórakozás.

Mások épp ez utóbbira vágynak, az úgynevezett "képzelt hedonisták", akiknek az a fontos, hogy az előre elképzelt élményt átéljék, ők mindig valami extrát keresnek. Szakemberek "gazdag szegényeknek" nevezik őket, mivel a rengeteg munka ugyan vagyonhoz juttatja őket, azonban szabadidejük szinte nincs, így azt a keveset sokféle tevékenység kipróbálására akarják fordítani.

Ez új típusú szakembereket hívott életre, élménytervezőket, képzeletmérnököket, akik épp az ő igényeiket elégítik ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon persze más a helyzet, hiszen mi még az átlagos szórakozást, gyakran még a belföldi utazást sem tudjuk megfizetni, az évi átlag 55 ezer, szabadidős tevékenységre költött forintunkból.

A magyarok harmada ugyanis otthon tölti a szabadidejét, tévézéssel, olvasással, takarítással, receptgyűjtéssel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem