6 °C Budapest

Delfinszámlálók és "gazdag szegények": máshogy töltik szabadidejüket

Pénzcentrum
2009. április 2. 09:30

A szabadidő-eltöltés legújabb trendjeibe belefér a plázafutás, a delfinszámlálás, és az élményhabzsolás is, különösen napjainkban, mikor a munka és szabadidő közötti határok elmosódni látszanak - derült ki a II. Szabadidő Konferencián.

Japánban, az USA-ban egyre inkább jellemzőek az olyan szabadidős tevékenységek, melyek megosztáson alapulnak, hasonlóan a szálláshelymegosztáshoz, csak itt éppen az ápolandó hobbikerten (kertshare), vagy a bevásárlóközpontok fűtött, őrzött parkolóin osztoznak, utóbbit futópályaként használva.

Az egyre elterjedtebb otthoni munkavégzés azonban sokak számára stresszt, bizonytalanságot szül, amit a nagy multicégek úgy próbálnak meg feloldani, hogy juttatási rendszerükbe rehabilitációs célú szabadidős tevékenységeket, utazásokat építenek be, amihez még fizetett szabadságot is biztosítanak.

Akadnak olyanok, akik feltöltődés gyanánt önkéntes munkát, például delfinszámlálást, teknősmentést vállalnak, mondván, ez jobban motivál és feltölt, mint az élvezethajhász szórakozás.

Mások épp ez utóbbira vágynak, az úgynevezett "képzelt hedonisták", akiknek az a fontos, hogy az előre elképzelt élményt átéljék, ők mindig valami extrát keresnek. Szakemberek "gazdag szegényeknek" nevezik őket, mivel a rengeteg munka ugyan vagyonhoz juttatja őket, azonban szabadidejük szinte nincs, így azt a keveset sokféle tevékenység kipróbálására akarják fordítani.

Ez új típusú szakembereket hívott életre, élménytervezőket, képzeletmérnököket, akik épp az ő igényeiket elégítik ki.

Itthon persze más a helyzet, hiszen mi még az átlagos szórakozást, gyakran még a belföldi utazást sem tudjuk megfizetni, az évi átlag 55 ezer, szabadidős tevékenységre költött forintunkból.

A magyarok harmada ugyanis otthon tölti a szabadidejét, tévézéssel, olvasással, takarítással, receptgyűjtéssel.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30