Szállodapiac: megálljt parancsolhat az építkezéseknek a hitelszűke!

Pénzcentrum
2009. január 27. 09:45

Rekord mértékű szállodafejlesztési hullámot jelentettek be az idén és jövőre, azonban a válság keresztül húzhatja a beruházók számításait - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szakértők szerint a gazdaságos üzemeltetés kellene, hogy befektetőket vonzzon, azonban úgy fest, itthon még mindig wellnessben gondolkodunk, hazánk adottságaira hivatkozva.

Ha például minden 2009-re bejelentett szállodát átadnak idén, azzal 7 százalékkal, vagyis 1144 szobával bővül a főváros 16 ezres kapacitása, míg vidéken összesen 1483 szobával.

A Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadócég szerint a hitelszűke miatt azonban több projekt meghiúsulhat, mind a fővárosban, mind vidéken, ami a meglévő szállodásoknak fellélegzésre ad lehetőséget.

A legtöbb új beruházást a négycsillagos kategóriában hajtják végre, itt ugyanis még elfogadható bevétel realizálható, szemben az ötcsillagos szállodákkal, ahol színvonalat tekintve nyugat-európai szinten állunk, azonban az árak szempontjából jóval olcsóbbak vagyunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint a beruházók a jövőben a butikszállodák felé nyitnak majd, vagyis ahol a berendezéssel, a mérettel igyekeznek vendégeket csalogatni, kiegészítő szolgáltatásokra, például wellnessre azonban nem költenek.

Várakozások szerint idén az idegenforgalomban igen nagy csökkenés lesz megfigyelhető, elsősorban az üzleti és kongresszusi turizmust érintően, míg a szabadidős utazás viszonylag válságellenállóbb lesz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20