13 °C Budapest

Nem is olyan olcsó a Laptop.hu: netbook- körkép

2009. április 1. 05:40

A netbook majdnem olyan mint a notebook, csak kisebb, és viszonylag kevesebbet tud. Viszont a kategória képviselői hazánkban is egyre népszerűbbek, ezért körbenéztünk a legnagyobb forgalmazóknál.

A wikipédia szerint a netbook elnevezés olyan kicsi laptopot takar, amelyek teljesítménye átlagos internetezésre elegendő, de nem lehet rajtuk modern videojátékokat futtatni vagy DVD-t írni. Gyakorlatilag a DVD/CD íróval és olvasóval spórolnak helyet a gyártók, de ha minden igaz, még idén kapható lesz DVD íróval is felszerelt gép.

Acer Aspire One A 150(Fotó: acer.com)


Cserébe viszont olcsóbbak, teljesítményük sok szempontból megfelel az átlagfelhasználó igényeinek, súlyuk általában 1 kg körüli, és rendkívül kis helyen is elférnek. Ezért praktikus például azoknak, akik sokat utaznak, és akiki nem nagyon akarnak komolyabb játékokat futtatni gépeiken.

Ezek a kis gépek alkalmasak internetezésre (böngészésre, levelezésre, csetelésre), jók lehetnek egyszerűbb irodai programok futtatására (szövegszerkesztés, táblázatok és bemutatók szerkesztése), illetve le tudják játszani a zenei és videoformátumok többségét is.

MSI Wind U100-051HU (Fotó: msi.com)


A netbookok Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy kivétel nélkül minden laptopokat forgalmazó szaküzlet választékában megtaláljuk a nagyobb gyártók modelljeit.

Tesztünkben három netbooknak minősülő számítógép árára voltunk kíváncsiak, a közepes méretű hazai kiskereskedők - Aqua Computer, Extreme Digital, Laptop.hu, Notebook.hu, Qwerty Computer- kínálatából szemezgettünk.

 

Lenovo IdeaPad S10e (Fotó: lenovo.com)


Eleve nem próbálkoztunk a nagy elektronikai szaküzletekben -itt ugyanis néhány akciótól eltekintve nem érdemes laptopot venni: egy középkategóriás gép ára akár 30 ezer forinttal is többe kerülhet, mint máshol.

A piacirangsor másik végén elhelyezkedő kisebb boltok tapasztalataink szerint néhány ezer forinttal az átlagos ár alá tudnak ugyan kínálni, megbízhatóságuk azonban már kérdéses. Egy nagy budapesti bevásárlóközpont laptop szaküzletében például a varázsszavak (áfás számla) elhangzása esetén egyik pillanatról a másikra akár 15 ezer forinttal is megemelkedhetnek az árak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A számítógépek közül azokat a modelleket vizsgáltuk, amelyek mindegyik kereskedő kínálatában előfordulnak. Azonban -elsősorban a szegmens gyors változásai miatt- nem sikerült három olyan modellt találnunk, amely mindegyik tesztelt üzletben kapható lenne.

 

Körképünkben a legalacsonyabb árakat az Aqua Computernél találtuk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a piacon ennél olcsóbban is hozzájuthatunk a kiválasztott gépekhez, személyes tapasztalatunk azonban azt mutatja, hogy nem éri meg néhány ezer forintért a kisebb boltokat választani. Azt is hozzá kell tennünk, hogy táblázatunkban a boltok honlapján szereplő árakat tüntettük fel -ezek eltérhetnek az egyes üzletek fogyasztói áraitól.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm