17 °C Budapest

Nem is olyan olcsó a Laptop.hu: netbook- körkép

2009. április 1. 05:40

A netbook majdnem olyan mint a notebook, csak kisebb, és viszonylag kevesebbet tud. Viszont a kategória képviselői hazánkban is egyre népszerűbbek, ezért körbenéztünk a legnagyobb forgalmazóknál.

A wikipédia szerint a netbook elnevezés olyan kicsi laptopot takar, amelyek teljesítménye átlagos internetezésre elegendő, de nem lehet rajtuk modern videojátékokat futtatni vagy DVD-t írni. Gyakorlatilag a DVD/CD íróval és olvasóval spórolnak helyet a gyártók, de ha minden igaz, még idén kapható lesz DVD íróval is felszerelt gép.

Acer Aspire One A 150(Fotó: acer.com)


Cserébe viszont olcsóbbak, teljesítményük sok szempontból megfelel az átlagfelhasználó igényeinek, súlyuk általában 1 kg körüli, és rendkívül kis helyen is elférnek. Ezért praktikus például azoknak, akik sokat utaznak, és akiki nem nagyon akarnak komolyabb játékokat futtatni gépeiken.

Ezek a kis gépek alkalmasak internetezésre (böngészésre, levelezésre, csetelésre), jók lehetnek egyszerűbb irodai programok futtatására (szövegszerkesztés, táblázatok és bemutatók szerkesztése), illetve le tudják játszani a zenei és videoformátumok többségét is.

MSI Wind U100-051HU (Fotó: msi.com)


A netbookok Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy kivétel nélkül minden laptopokat forgalmazó szaküzlet választékában megtaláljuk a nagyobb gyártók modelljeit.

Tesztünkben három netbooknak minősülő számítógép árára voltunk kíváncsiak, a közepes méretű hazai kiskereskedők - Aqua Computer, Extreme Digital, Laptop.hu, Notebook.hu, Qwerty Computer- kínálatából szemezgettünk.

 

Lenovo IdeaPad S10e (Fotó: lenovo.com)


Eleve nem próbálkoztunk a nagy elektronikai szaküzletekben -itt ugyanis néhány akciótól eltekintve nem érdemes laptopot venni: egy középkategóriás gép ára akár 30 ezer forinttal is többe kerülhet, mint máshol.

A piacirangsor másik végén elhelyezkedő kisebb boltok tapasztalataink szerint néhány ezer forinttal az átlagos ár alá tudnak ugyan kínálni, megbízhatóságuk azonban már kérdéses. Egy nagy budapesti bevásárlóközpont laptop szaküzletében például a varázsszavak (áfás számla) elhangzása esetén egyik pillanatról a másikra akár 15 ezer forinttal is megemelkedhetnek az árak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számítógépek közül azokat a modelleket vizsgáltuk, amelyek mindegyik kereskedő kínálatában előfordulnak. Azonban -elsősorban a szegmens gyors változásai miatt- nem sikerült három olyan modellt találnunk, amely mindegyik tesztelt üzletben kapható lenne.

 

Körképünkben a legalacsonyabb árakat az Aqua Computernél találtuk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a piacon ennél olcsóbban is hozzájuthatunk a kiválasztott gépekhez, személyes tapasztalatunk azonban azt mutatja, hogy nem éri meg néhány ezer forintért a kisebb boltokat választani. Azt is hozzá kell tennünk, hogy táblázatunkban a boltok honlapján szereplő árakat tüntettük fel -ezek eltérhetnek az egyes üzletek fogyasztói áraitól.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?