11 °C Budapest

RTL, Tesco, Google: tudja, mit is jelent a nevük?

2009. március 28. 13:00

Napjainkban már teljesen beépültek a márkanevek a hétköznapi szóhasználatba. Sok közülük rövidítést, mozaikszót takar. A Pénzcentrum most megmutatja a hosszabb verziót is.

Tesco
A nemzetközi áruházlánc neve az alapító John Edward Cohen és T.E. Stockwell tea-szállító partnere nevének összevonásából származik. A vállalatot 1924-ben hozta létre a lengyel zsidó családból származó Cohen, aki először egy londoni piacon árult.

John Edward Cohen(Fotó: i.thisislondon.co.uk)

Sokan azt hiszik, a Tesco név Tessa Cohennek, az alapító feleségének tulajdonítható. Az igazság azonban az, hogy Cohennek sohasem volt Tessa nevű felesége. Egy másik verzió szerint a mozaikszó a "The English Shopping Company"-t, azaz az Angol Vásárlási Vállalatot jelöli.


Aldi

Az Aldi az Albrecht Discount rövidítése. A német diszkontáruház-láncot egy testvérpár, Theo Albrecht és Karl Albrecht alapítoitta, akik 1962-ben vezették be az Aldi márkanevet.

Lidl

Az Aldi nagy konkurenciájának neve is családnévből származik, ez azonban nem rövidítés. Az 1930-as évek elején Németországban Josef Schwartz élelmiszerkereskedő céget alapított, Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung néven. Néhány év múlva csatlakozott hozzá egy nyugdíjas tanár, Ludwig Lidl, közösen pedig létrehozták a Lidl & Schwarz Élelmiszer Nagykereskedést. Az áruházláncról bővebbet is megtudhat korábbi cikkünkből:
Botrányosan olcsó a Lidl: mi áll a háttérben?

IBM
Az IBM, vagyis International Business Machines (Nemzetközi Üzleti Gépek) egy egyesült államokbeli székhelyű, multinacionális informatikai cég. A vállalat elődjét 1911-ben alapította Herman Hollerith, a lyukkártya-feldolgozó gép feltalálója. Maga az IBM 1924-ben jött létre.

Microsoft
Microsoftot Albuquerque-ben, Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen. A cég neve eredetileg Micro-soft volt, ami a a microcomputer (mikroszámítógép) és a software (szoftver) szavak összevonása. Az elnevezést először Bill Gates használta először egyik Paul Allennek címzett levelében 1975. november 29-én. A "Microsoft" 1976. november 26-án vált bejegyzett védjeggyé.

Paul Allen és Bill Gates(Fotó: klausraschke.de)


Google
A "googol" matematikai fogalom, olyan számra utal, amelyben az 1-est 100 nulla követi. A fogalmat Edward Kasner amerikai matematikus unokaöccse, Milton Sirotta alkotta. A Google a szó használatával a cég azon küldetését kívánja kifejezni, hogy rendszerezze a weben elérhető hatalmas mennyiségű információt, de eredetileg a googol kifejezés elírásából jött a cég neve.
A keresőprogramot Larry Page és Sergey Brin alapította, mindketten a Stanford Egyetemen végeztek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes, hogy a google kifejezés először egy 1913-ban megjelent angol gyerekkönyvben, a The Google Book-ban szerepelt, egy szörny neveként.

RTL
A rövidítés a Radio Télévision Luxembourg szavak kezdőbetűiből áll össze. Az RTL, 1984. januárjában kezdte meg adását - akkoriban RTL Plus néven- Luxemburgból. A szintén luxemburgi székhelyű RTL Group konszern tulajdonában álló Magyar RTL Televízió Zrt. által működtetett RTL Klub csatorna adását 1997 októberében kezdte meg.

BBC
A British Broadcasting Corporation (Brit Műsorszolgáltató Vállalat) állami tulajdonú, brit közszolgálati műsorszolgáltató. A vállalat 1922-ben alakult meg British Broadcasting Company Ltd néven, a kísérleti televízióadások 1932-ben kezdődtek meg, majd 1936-tól megindultak a rendszeres adások.

A BBC címere(Fotó: sansun.co.uk)


CNN
A Cable News Network (Kábel Hírek Hálózata), amely az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna. A CNN-t 1980-ban alapította Ted Turner. A CNN a Time Warner médiacég-csoporthoz tartozik. 1980 június 1. óta sugároz.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem