5 °C Budapest

RTL, Tesco, Google: tudja, mit is jelent a nevük?

2009. március 28. 13:00

Napjainkban már teljesen beépültek a márkanevek a hétköznapi szóhasználatba. Sok közülük rövidítést, mozaikszót takar. A Pénzcentrum most megmutatja a hosszabb verziót is.

Tesco
A nemzetközi áruházlánc neve az alapító John Edward Cohen és T.E. Stockwell tea-szállító partnere nevének összevonásából származik. A vállalatot 1924-ben hozta létre a lengyel zsidó családból származó Cohen, aki először egy londoni piacon árult.

John Edward Cohen(Fotó: i.thisislondon.co.uk)

Sokan azt hiszik, a Tesco név Tessa Cohennek, az alapító feleségének tulajdonítható. Az igazság azonban az, hogy Cohennek sohasem volt Tessa nevű felesége. Egy másik verzió szerint a mozaikszó a "The English Shopping Company"-t, azaz az Angol Vásárlási Vállalatot jelöli.


Aldi

Az Aldi az Albrecht Discount rövidítése. A német diszkontáruház-láncot egy testvérpár, Theo Albrecht és Karl Albrecht alapítoitta, akik 1962-ben vezették be az Aldi márkanevet.

Lidl

Az Aldi nagy konkurenciájának neve is családnévből származik, ez azonban nem rövidítés. Az 1930-as évek elején Németországban Josef Schwartz élelmiszerkereskedő céget alapított, Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung néven. Néhány év múlva csatlakozott hozzá egy nyugdíjas tanár, Ludwig Lidl, közösen pedig létrehozták a Lidl & Schwarz Élelmiszer Nagykereskedést. Az áruházláncról bővebbet is megtudhat korábbi cikkünkből:
Botrányosan olcsó a Lidl: mi áll a háttérben?

IBM
Az IBM, vagyis International Business Machines (Nemzetközi Üzleti Gépek) egy egyesült államokbeli székhelyű, multinacionális informatikai cég. A vállalat elődjét 1911-ben alapította Herman Hollerith, a lyukkártya-feldolgozó gép feltalálója. Maga az IBM 1924-ben jött létre.

Microsoft
Microsoftot Albuquerque-ben, Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen. A cég neve eredetileg Micro-soft volt, ami a a microcomputer (mikroszámítógép) és a software (szoftver) szavak összevonása. Az elnevezést először Bill Gates használta először egyik Paul Allennek címzett levelében 1975. november 29-én. A "Microsoft" 1976. november 26-án vált bejegyzett védjeggyé.

Paul Allen és Bill Gates(Fotó: klausraschke.de)


Google
A "googol" matematikai fogalom, olyan számra utal, amelyben az 1-est 100 nulla követi. A fogalmat Edward Kasner amerikai matematikus unokaöccse, Milton Sirotta alkotta. A Google a szó használatával a cég azon küldetését kívánja kifejezni, hogy rendszerezze a weben elérhető hatalmas mennyiségű információt, de eredetileg a googol kifejezés elírásából jött a cég neve.
A keresőprogramot Larry Page és Sergey Brin alapította, mindketten a Stanford Egyetemen végeztek.

Érdekes, hogy a google kifejezés először egy 1913-ban megjelent angol gyerekkönyvben, a The Google Book-ban szerepelt, egy szörny neveként.

RTL
A rövidítés a Radio Télévision Luxembourg szavak kezdőbetűiből áll össze. Az RTL, 1984. januárjában kezdte meg adását - akkoriban RTL Plus néven- Luxemburgból. A szintén luxemburgi székhelyű RTL Group konszern tulajdonában álló Magyar RTL Televízió Zrt. által működtetett RTL Klub csatorna adását 1997 októberében kezdte meg.

BBC
A British Broadcasting Corporation (Brit Műsorszolgáltató Vállalat) állami tulajdonú, brit közszolgálati műsorszolgáltató. A vállalat 1922-ben alakult meg British Broadcasting Company Ltd néven, a kísérleti televízióadások 1932-ben kezdődtek meg, majd 1936-tól megindultak a rendszeres adások.

A BBC címere(Fotó: sansun.co.uk)


CNN
A Cable News Network (Kábel Hírek Hálózata), amely az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna. A CNN-t 1980-ban alapította Ted Turner. A CNN a Time Warner médiacég-csoporthoz tartozik. 1980 június 1. óta sugároz.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?