27 °C Budapest

Piros gombot tenne az EU a játékkonzolokba

2009. március 12. 15:45

Egy "piros gombbal" akadályozhatnák meg a szülők, hogy gyerekük egy általuk nem megfelelőnek tartott videojátékkal játszhasson. Többek között ez áll az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazott véleményadó jelentésben -írja az EP sajtószolgálata.  

A Toine Manders holland liberális képviselő által jegyzett, csütörtökön, 552 igen, 12 nem, 6 tartózkodó vokssal elfogadott szöveg szerint "a videojátékok fontos serkentők, amelyek szórakoztató jellegükön kívül oktatási célokra is felhasználhatók", "serkentik az ismeretszerzést, továbbá az információs társadalom szempontjából fontos készségek - a stratégiai gondolkodás, a kreativitás, az együttműködés és az innovatív gondolkodás - elsajátítását". A jelentés kitér arra is, hogy a videojátékoknak terápiás, gyógyító hatása is lehet.

A parlament "üdvözli a Tanács és a Bizottság munkáját a videojátékokra vonatkozó uniós címkézési szabályok elfogadásának előmozdítása, valamint a gyermekeket célzó interaktív játékokról való önkéntes magatartási kódex létrehozása érdekében".

Nehéz szülői felügyelet

A képviselők emlékeztetnek: a szülői felügyelet egyre nehezebb, mivel az online videojátékokat nem egyértelmű és könnyen olvasható címkével ellátott csomagolásban forgalmazzák, és a gyermekek szüleik tudomása vagy beleegyezése nélkül is letölthetnek koruknak nem megfelelő videojátékokat.

Piros gomb

A parlament felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, az iparággal együttműködve vizsgálják meg a konzolokba vagy készülékekbe és számítógépekbe beépíthető "piros gomb" kidolgozásának lehetőségét. Ez meggátolná bizonyos játékok működését, illetve korlátozná a játékhoz vagy egyes részeihez történő hozzáférést.

Magatartási kódex, büntetőjog

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A képviselők azt a javaslatot is támogatják, hogy "egy egész Európára érvényes magatartási kódexet vezessenek be a videojáték-kiskereskedőkre és előállítókra, az erőszakos tartalmú és káros videojátékok kiskorúak számára történő értékesítésének megakadályozása érdekében".

A jelentés "felszólítja a tagállamokat, hogy hozzanak polgári és büntetőjogi jogszabályokat az erőszakos tv-, video- és számítógépes játékok árusításáról".

Becslések szerint a videojáték-iparág teljes bevétele 2008-ban meghaladja a 7,3 milliárd eurót.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem