19 °C Budapest

Piros gombot tenne az EU a játékkonzolokba

2009. március 12. 15:45

Egy "piros gombbal" akadályozhatnák meg a szülők, hogy gyerekük egy általuk nem megfelelőnek tartott videojátékkal játszhasson. Többek között ez áll az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazott véleményadó jelentésben -írja az EP sajtószolgálata.  

A Toine Manders holland liberális képviselő által jegyzett, csütörtökön, 552 igen, 12 nem, 6 tartózkodó vokssal elfogadott szöveg szerint "a videojátékok fontos serkentők, amelyek szórakoztató jellegükön kívül oktatási célokra is felhasználhatók", "serkentik az ismeretszerzést, továbbá az információs társadalom szempontjából fontos készségek - a stratégiai gondolkodás, a kreativitás, az együttműködés és az innovatív gondolkodás - elsajátítását". A jelentés kitér arra is, hogy a videojátékoknak terápiás, gyógyító hatása is lehet.

A parlament "üdvözli a Tanács és a Bizottság munkáját a videojátékokra vonatkozó uniós címkézési szabályok elfogadásának előmozdítása, valamint a gyermekeket célzó interaktív játékokról való önkéntes magatartási kódex létrehozása érdekében".

Nehéz szülői felügyelet

A képviselők emlékeztetnek: a szülői felügyelet egyre nehezebb, mivel az online videojátékokat nem egyértelmű és könnyen olvasható címkével ellátott csomagolásban forgalmazzák, és a gyermekek szüleik tudomása vagy beleegyezése nélkül is letölthetnek koruknak nem megfelelő videojátékokat.

Piros gomb

A parlament felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, az iparággal együttműködve vizsgálják meg a konzolokba vagy készülékekbe és számítógépekbe beépíthető "piros gomb" kidolgozásának lehetőségét. Ez meggátolná bizonyos játékok működését, illetve korlátozná a játékhoz vagy egyes részeihez történő hozzáférést.

Magatartási kódex, büntetőjog

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A képviselők azt a javaslatot is támogatják, hogy "egy egész Európára érvényes magatartási kódexet vezessenek be a videojáték-kiskereskedőkre és előállítókra, az erőszakos tartalmú és káros videojátékok kiskorúak számára történő értékesítésének megakadályozása érdekében".

A jelentés "felszólítja a tagállamokat, hogy hozzanak polgári és büntetőjogi jogszabályokat az erőszakos tv-, video- és számítógépes játékok árusításáról".

Becslések szerint a videojáték-iparág teljes bevétele 2008-ban meghaladja a 7,3 milliárd eurót.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm