14 °C Budapest

Nem tréfa: április elsején összeomolhat a számítógéped!

2009. március 28. 05:38

Többmillió számítógép omolhat össze vagy mehet tönkre április elsején, egyetlen vírusnak köszönhetően. Szólunk előre, még van idő a védekezésre!

A Conficker vírusról már megírtuk, mennyire fertőző és mennyire veszélyes lehet. A segítségével a hackerek teljes egészében átvehetik az irányítást a gépünk felett, ha Windows-t használunk: zombit csinálva belőle spamek millióit küldhetik vele szerteszét, vagy ami még rosszabb, megszerezhetik a személyes adatainkat is.

Tavaly, a Conficker támadásának csúcspontján több mint kilencmillió számítógépet fertőzött meg a vírus. Eddig három verzióját fülelték le a vírusnak: az elsőt tavaly novemberben, a második kettőt pedig idén januárban és most márciusban. Bár a Microsoft 175 000 fontot kínált fel annak, aki megnevezi a felelősöket, eddig még semmi nyom. 

Hulljon a férgese: eddig kilencmillió áldozat!

A Microsoft ugyan elkészítette a patch-et, amellyel blokkolható a támadás, szükség van egy jó vírusirtó szoftverre is, amellyel ki lehet szűrni a fertőzést a gépünkről. Ezt két lépést a magánfelhasználók általában megteszik, nem úgy a vállalatok, ahol a patch-eket jónéhányszor elfelejtik feltelepíteni.

A Conficker harmadik, e havi verziójában találtak utalást egy április elsejei globális vírustámadásra, ennek köszönhetően a szakértők máris elkezdtek világvégét jósolni. Az F-Secure szakértője, Mikko Hypponen szerint azonban kicsit túlértékelték a vírus veszélyeit. Számtalanszor hangzott el már vírusriadó, mégsem történt egyszer sem átfogó hackertámadás. Bár a vírus kódja alapján valóban történhet valami április elsején, reméljük, hogy ez is csak egy bolondok napi hoax.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?