3 °C Budapest

Nem tréfa: április elsején összeomolhat a számítógéped!

2009. március 28. 05:38

Többmillió számítógép omolhat össze vagy mehet tönkre április elsején, egyetlen vírusnak köszönhetően. Szólunk előre, még van idő a védekezésre!

A Conficker vírusról már megírtuk, mennyire fertőző és mennyire veszélyes lehet. A segítségével a hackerek teljes egészében átvehetik az irányítást a gépünk felett, ha Windows-t használunk: zombit csinálva belőle spamek millióit küldhetik vele szerteszét, vagy ami még rosszabb, megszerezhetik a személyes adatainkat is.

Tavaly, a Conficker támadásának csúcspontján több mint kilencmillió számítógépet fertőzött meg a vírus. Eddig három verzióját fülelték le a vírusnak: az elsőt tavaly novemberben, a második kettőt pedig idén januárban és most márciusban. Bár a Microsoft 175 000 fontot kínált fel annak, aki megnevezi a felelősöket, eddig még semmi nyom. 

Hulljon a férgese: eddig kilencmillió áldozat!

A Microsoft ugyan elkészítette a patch-et, amellyel blokkolható a támadás, szükség van egy jó vírusirtó szoftverre is, amellyel ki lehet szűrni a fertőzést a gépünkről. Ezt két lépést a magánfelhasználók általában megteszik, nem úgy a vállalatok, ahol a patch-eket jónéhányszor elfelejtik feltelepíteni.

A Conficker harmadik, e havi verziójában találtak utalást egy április elsejei globális vírustámadásra, ennek köszönhetően a szakértők máris elkezdtek világvégét jósolni. Az F-Secure szakértője, Mikko Hypponen szerint azonban kicsit túlértékelték a vírus veszélyeit. Számtalanszor hangzott el már vírusriadó, mégsem történt egyszer sem átfogó hackertámadás. Bár a vírus kódja alapján valóban történhet valami április elsején, reméljük, hogy ez is csak egy bolondok napi hoax.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?