17 °C Budapest

Miniszteri bejelentés: új feladatköröket vesznek át közjegyzők a bíróságoktól!

2009. március 24. 12:15

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Levéltár új épületének átadásán Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap bejelentette, hogy a kormány elé kerülő törvénymódosítás értelmében a fizetési meghagyásos ügyeket ezután, a bíróságok helyett a közjegyzők kezelik. A jogszabálymódosítás várhatóan néhány hónap múlva kerül elfogadásra.

A legfontosabb változást a törvénytervezet rendelkezései közül az jelenti, amely szerint a jelenleg évente több, mint 200 ezer fizetési meghagyásos ügy (FMH), a bíróságoktól közjegyzői hatáskörbe kerülne. Az ügyeket - nemperes szakaszban - teljes egészében elektronikusan és automatikusan intézné a MOKK rendszere, jelentősen lerövidítve ezzel az eljárások időtartamát. "A tervezet kidolgozása az utolsó fázisban tart. Várhatóan két héten belül kormánydöntés születik, majd rövidesen a Parlament által is elfogadásra kerülhet a módosítás." - jelentette be Draskovics.

A Miniszter elmondása szerint a gyors és hatékony ügyintézés összevág a kormány elképzeléseivel, így a digitális formára történő átállás is a lakosság szolgálatában történik: "Minden, amit a kormány az elmúlt hónapokban, és a következőkben az igazságszolgáltatás, a közigazgatás fejlesztése érdekében tett, illetve tenni fog, éppen erről szól: egyszerűbb, olcsóbb, az ügyfeleket még jobban kiszolgáló megoldásokat kell alkalmazni."

Dr. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke szerint, az új rendszer bevezetésével ugrásszerűen meg fog nőni az FMH ügyek száma, annak köszönhetően, hogy ez eddig megszokott 6-8 hónapos eljárás mindössze 15 naposra csökkenne. "A korábbi gyakorlatban leginkább a hosszadalmas eljárás tartott vissza sokakat annak megindításától, ezért várható, hogy az új rendszer hatására többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. Jelentős lépés ez a jogbiztonság megteremtése érdekében is." - fogalmazott az elnök.

Draskovics Tibor ezt követően üdvözölte a MOKK, közpénzek felhasználása nélkül megvalósított, nagyszabású beruházását; a Levéltárat és a hozzá kapcsolódóan kiépített - illetve kiépítendő - komplex informatikai rendszereket. "A magyarországi Közjegyzőség, működése és eredményei alapján 'felnőtt korba' lépett, és ezúttal is jelentős fejlődés előtt áll. Nem kétséges, hogy a jogkörök bővítéséhez meglapozott háttér áll rendelkezésre." - tette hozzá a miniszter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MOKK Levéltárának bővítése, illetve az okiratok digitális formában való tárolása lehetővé teszi azok biztonságos, központi megőrzését.
A hatályos rendelkezések szerint a közjegyzői levéltárban kell őrizni az 1992. január 1-je után hivatalba lépett közjegyző okiratait, nyilvántartásait és hivatali bélyegzőjét, ha a közjegyző szolgálata megszűnt vagy áthelyezték. Továbbá a 2010. január 1-jét követően jogerősen befejezett közjegyzői nemperes eljárásban keletkezett iratokat az eljárás jogerős befejezését követő két év elteltével. Itt kell őrizni emellett öt év elteltével, a 2008. január 1-je után létrejött - az elektronikus levéltárban elhelyezett - okiratok eredeti példányait is.

Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke elmondta: "Egy átmeneti időszakban vagyunk. Ma még papír alapon készülnek az okiratok, de a megőrzésük már digitálisan és elektronikus aláírással történik. Tudjuk, hogy ez az út, és azt is tudjuk, hogy előbb vagy utóbb a tisztán digitális okiratok ideje is elkövetkezik, ami bizonyos mértékig az eljárásaink megváltoztatását is igényelni fogja."

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?