Miniszteri bejelentés: új feladatköröket vesznek át közjegyzők a bíróságoktól!

2009. március 24. 12:15

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Levéltár új épületének átadásán Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap bejelentette, hogy a kormány elé kerülő törvénymódosítás értelmében a fizetési meghagyásos ügyeket ezután, a bíróságok helyett a közjegyzők kezelik. A jogszabálymódosítás várhatóan néhány hónap múlva kerül elfogadásra.

A legfontosabb változást a törvénytervezet rendelkezései közül az jelenti, amely szerint a jelenleg évente több, mint 200 ezer fizetési meghagyásos ügy (FMH), a bíróságoktól közjegyzői hatáskörbe kerülne. Az ügyeket - nemperes szakaszban - teljes egészében elektronikusan és automatikusan intézné a MOKK rendszere, jelentősen lerövidítve ezzel az eljárások időtartamát. "A tervezet kidolgozása az utolsó fázisban tart. Várhatóan két héten belül kormánydöntés születik, majd rövidesen a Parlament által is elfogadásra kerülhet a módosítás." - jelentette be Draskovics.

A Miniszter elmondása szerint a gyors és hatékony ügyintézés összevág a kormány elképzeléseivel, így a digitális formára történő átállás is a lakosság szolgálatában történik: "Minden, amit a kormány az elmúlt hónapokban, és a következőkben az igazságszolgáltatás, a közigazgatás fejlesztése érdekében tett, illetve tenni fog, éppen erről szól: egyszerűbb, olcsóbb, az ügyfeleket még jobban kiszolgáló megoldásokat kell alkalmazni."

Dr. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke szerint, az új rendszer bevezetésével ugrásszerűen meg fog nőni az FMH ügyek száma, annak köszönhetően, hogy ez eddig megszokott 6-8 hónapos eljárás mindössze 15 naposra csökkenne. "A korábbi gyakorlatban leginkább a hosszadalmas eljárás tartott vissza sokakat annak megindításától, ezért várható, hogy az új rendszer hatására többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. Jelentős lépés ez a jogbiztonság megteremtése érdekében is." - fogalmazott az elnök.

Draskovics Tibor ezt követően üdvözölte a MOKK, közpénzek felhasználása nélkül megvalósított, nagyszabású beruházását; a Levéltárat és a hozzá kapcsolódóan kiépített - illetve kiépítendő - komplex informatikai rendszereket. "A magyarországi Közjegyzőség, működése és eredményei alapján 'felnőtt korba' lépett, és ezúttal is jelentős fejlődés előtt áll. Nem kétséges, hogy a jogkörök bővítéséhez meglapozott háttér áll rendelkezésre." - tette hozzá a miniszter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MOKK Levéltárának bővítése, illetve az okiratok digitális formában való tárolása lehetővé teszi azok biztonságos, központi megőrzését.
A hatályos rendelkezések szerint a közjegyzői levéltárban kell őrizni az 1992. január 1-je után hivatalba lépett közjegyző okiratait, nyilvántartásait és hivatali bélyegzőjét, ha a közjegyző szolgálata megszűnt vagy áthelyezték. Továbbá a 2010. január 1-jét követően jogerősen befejezett közjegyzői nemperes eljárásban keletkezett iratokat az eljárás jogerős befejezését követő két év elteltével. Itt kell őrizni emellett öt év elteltével, a 2008. január 1-je után létrejött - az elektronikus levéltárban elhelyezett - okiratok eredeti példányait is.

Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke elmondta: "Egy átmeneti időszakban vagyunk. Ma még papír alapon készülnek az okiratok, de a megőrzésük már digitálisan és elektronikus aláírással történik. Tudjuk, hogy ez az út, és azt is tudjuk, hogy előbb vagy utóbb a tisztán digitális okiratok ideje is elkövetkezik, ami bizonyos mértékig az eljárásaink megváltoztatását is igényelni fogja."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem