10 °C Budapest

Miniszteri bejelentés: új feladatköröket vesznek át közjegyzők a bíróságoktól!

2009. március 24. 12:15

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Levéltár új épületének átadásán Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap bejelentette, hogy a kormány elé kerülő törvénymódosítás értelmében a fizetési meghagyásos ügyeket ezután, a bíróságok helyett a közjegyzők kezelik. A jogszabálymódosítás várhatóan néhány hónap múlva kerül elfogadásra.

A legfontosabb változást a törvénytervezet rendelkezései közül az jelenti, amely szerint a jelenleg évente több, mint 200 ezer fizetési meghagyásos ügy (FMH), a bíróságoktól közjegyzői hatáskörbe kerülne. Az ügyeket - nemperes szakaszban - teljes egészében elektronikusan és automatikusan intézné a MOKK rendszere, jelentősen lerövidítve ezzel az eljárások időtartamát. "A tervezet kidolgozása az utolsó fázisban tart. Várhatóan két héten belül kormánydöntés születik, majd rövidesen a Parlament által is elfogadásra kerülhet a módosítás." - jelentette be Draskovics.

A Miniszter elmondása szerint a gyors és hatékony ügyintézés összevág a kormány elképzeléseivel, így a digitális formára történő átállás is a lakosság szolgálatában történik: "Minden, amit a kormány az elmúlt hónapokban, és a következőkben az igazságszolgáltatás, a közigazgatás fejlesztése érdekében tett, illetve tenni fog, éppen erről szól: egyszerűbb, olcsóbb, az ügyfeleket még jobban kiszolgáló megoldásokat kell alkalmazni."

Dr. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke szerint, az új rendszer bevezetésével ugrásszerűen meg fog nőni az FMH ügyek száma, annak köszönhetően, hogy ez eddig megszokott 6-8 hónapos eljárás mindössze 15 naposra csökkenne. "A korábbi gyakorlatban leginkább a hosszadalmas eljárás tartott vissza sokakat annak megindításától, ezért várható, hogy az új rendszer hatására többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. Jelentős lépés ez a jogbiztonság megteremtése érdekében is." - fogalmazott az elnök.

Draskovics Tibor ezt követően üdvözölte a MOKK, közpénzek felhasználása nélkül megvalósított, nagyszabású beruházását; a Levéltárat és a hozzá kapcsolódóan kiépített - illetve kiépítendő - komplex informatikai rendszereket. "A magyarországi Közjegyzőség, működése és eredményei alapján 'felnőtt korba' lépett, és ezúttal is jelentős fejlődés előtt áll. Nem kétséges, hogy a jogkörök bővítéséhez meglapozott háttér áll rendelkezésre." - tette hozzá a miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A MOKK Levéltárának bővítése, illetve az okiratok digitális formában való tárolása lehetővé teszi azok biztonságos, központi megőrzését.
A hatályos rendelkezések szerint a közjegyzői levéltárban kell őrizni az 1992. január 1-je után hivatalba lépett közjegyző okiratait, nyilvántartásait és hivatali bélyegzőjét, ha a közjegyző szolgálata megszűnt vagy áthelyezték. Továbbá a 2010. január 1-jét követően jogerősen befejezett közjegyzői nemperes eljárásban keletkezett iratokat az eljárás jogerős befejezését követő két év elteltével. Itt kell őrizni emellett öt év elteltével, a 2008. január 1-je után létrejött - az elektronikus levéltárban elhelyezett - okiratok eredeti példányait is.

Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke elmondta: "Egy átmeneti időszakban vagyunk. Ma még papír alapon készülnek az okiratok, de a megőrzésük már digitálisan és elektronikus aláírással történik. Tudjuk, hogy ez az út, és azt is tudjuk, hogy előbb vagy utóbb a tisztán digitális okiratok ideje is elkövetkezik, ami bizonyos mértékig az eljárásaink megváltoztatását is igényelni fogja."

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm