Komoly parlamenti viták: kereszttűzben az élettársi kapcsolatok!

2009. március 4. 08:30

Ismét a parlament elé kerül a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló jogszabály, amelynek előző változatát az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette. Ezúttal csak homoszexuálisokra vonatkozik a törvény, amelyről Répássy Róbert elmondta, hogy a Fidesz biztosan nem támogatja majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága tárgyalja, a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitája akár a jövő héten napirendre kerülhet a parlamentben. Az alkotmányügyi bizottság már tárgyalta a dokumentumot, a jelenlegi a második verzió, mivel az első változatot az Alkotmánybíróság tavaly decemberben megsemmisítette.

Az előző törvény az azonos neműeknek is lehetővé tette volna az élettársi kapcsolat közjegyző előtti bejegyzését, ami az Alkotmánybíróság szerint kvázi házasságot jelentett volna. A különneműeknél ez veszélyeztette volna a házasság alkotmányos védelmét, egyneműek esetében vitás, hogy az állam elismerje a kapcsolatukat.

A Fidesz képviseletében Répássy Róbert elmondta, hogy az igazságügyi tárca hibásan értelmezte a testület határozatát és pártja a KDNP-vel együtt biztosan nem fogja megszavazni azt. A párt szerint éles határvonalat kellene húzni a házasság és az azonos neműek regisztrációja közé. A családjogi kérdéseken túl a vagyoni és a gazdasági kapcsolatot is kezelni kellene.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete fontolóra vette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály megsemmisítésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?