21 °C Budapest

Digitalizált szentírás - 1500 évig nem is tudtunk létezéséről

Pénzcentrum
2008. július 22. 13:00

Hamarosan digitalizált formában, a világhálón is elérhető lesz az emberiség által eddigi legrégebbiként ismert Biblia, a Codex Sinaiticus.

A Codex Sinaiticus, azaz Sínai-félszigeti kódex, egy Kr. u. 350 körüli, görög nyelvű Biblia-kézirat. A kódex tartalmazza az Ószövetség nagy részét és az Újszövetséget teljes egészében. A Codex Vaticanus-nál valamivel fiatalabb, így ezt a két kéziratot tekintik ma a legrégebbi Bibliának.

2005 tavaszán jelentette be a British Library, hogy digitalizálni kívánják a kódex lapjait, ennek első szakasza csütörtökre fejeződik be, amikortól a kódex lapjait már a világhálón is meg lehet tekinteni, a www.codex-sinaiticus.net oldalon.

Ez jelenleg még csak 100 oldalt jelent, amit a British Library-ben és a Lipcsei Egyetemen található lapokból állítottak össze, de jövőre várhatóan a teljes biblia digitalizációja befejeződik.

A kódexet eredetileg a Lipcsei Egyetem egyik német professzora fedezte fel 1844-ben az egyiptomi Sínai-hegyen található Szent Katalin kolostorban, aki ajándékba megkapta a kézirat egy részét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1859-ben ismét visszatért Egyiptomba, amikor is elhozta Codex Sinaiticus addig ismeretlen lapjait, amit II. Sándor cárnak ajándékozott. A második világháború után a British Museum megvásárolta a kódex 694 lapját a Szovjetuniótól. Az eredeti Biblia 1460 lapból ált.

EZT OLVASTAD MÁR?