13 °C Budapest

A háztartások alig több mint harmadában van csak internet

Pénzcentrum
2008. május 26. 12:00

Tévénk, mobilunk van, internetünk alig Televíziója, mobiltelefonja már szinte az összes háztartásban van, számítógéppel viszont csak alig több mint a felük rendelkezik, nem beszélve az internetről, amivel kevesebb, mint negyven százalék büszkélkedhet otthonában. Ennél rosszabb internetellátottsággal csak Görögország és Csehország büszkélkedhet. Ezek a legfrissebb statisztikák, amik azt bizonyítják, van még hova fejlődünk az infokommunikációt tekintve.

A Központi Statisztikai Hivatal 2007-ben harmadik alkalommal végezte el a háztartások infokommunikációs (IKT) eszközökkel való ellátottságának felmérését. Ide tartozik minden információszolgáltatásra, illetve kommunikációra alkalmas eszköz és szolgáltatás, vagyis a televízió, mobil, vezetékes telefon, számítógép és az internet.

A felmérés eredményei alapján szinte minden háztartásban található televízió készülék, bár az elmúlt három év ezek száma már alig nőtt, és regionálisan sem tapasztalható lényeges különbség e tekintetben a háztartások között. Mobiltelefonnal szintén majdnem minden háztartás rendelkezik, arányuk tavaly óta két százalékponttal emelkedett. Ezzel párhuzamosan azonban csökkent a vezetékes telefonnal rendelkező háztartások száma, 64,5-ről 63,2 százalékra.
A háztartások számítógéppel való ellátottsága évről évre nő. 2007-ben 54 százalék volt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol bármilyen számítógép megtalálható volt. Ezen belül a legtöbben asztali géppel, és csak viszonylag kevesen rendelkeztek laptop-pal, vagy kézi számítógéppel. A számítógéppel való ellátottság tekintetében már nagyobb szóródás tapasztalható regionálisan, Közép-Magyarország és Észak-Alföld tekintetében a legnagyobb az eltérés.

Az internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya tavaly 6,1 százalékponttal nőtt, így elérte a 38,4 százalékot, Közép-Magyarországon azonban már a háztartások felében van internet. A szélessávú netezők aránya a teljes lakosságon belül 33 százalék, az internetezőkön belül azonban 86 %, ami jelentős növekedést mutat a tavalyi 68%-os arányhoz képest. Ha lassan is, de úgy tűnik kezdünk felzárkózni a nyugat-európai trendekhez.


Másik oldalról megközelítve azonban a háztartások legtöbbje még mindig nem használ otthon internetet, még akkor sem, ha van számítógépe. A többség ezt a magas díjakkal indokolja, de szintén sokan vannak azok, akik egyszerűen nem akarnak internetezni, vagy otthonukon kívül teszik meg ezt.



Ki mire használja az internetet?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Egyéni internethasználati szokások

A teljes lakosságon belül az internetet használók (akik valaha használták már) aránya 54,5 százalék volt 2007-ben, ami javulást mutat az előző évi arányhoz (48,5 %) képest. Közülük a legtöbben (94,8%) a felmérést megelőző 3 hónapban is használták a világhálót.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem