Hogyan vegyél ajándékot: kamerát a fa alá?

Pénzcentrum
2007. december 17. 05:40

Kezdjük az alapoknál! Az elmúlt két hét során több, potenciális karácsonyi ajándékként szóba jöhető műszaki eszközt - konzolok, MP3/MP4 lejátszók, GPS-ek, lapostévék - is górcső alá vettünk, a most következő epizódban egy örök slágert hajszolunk a műszaki áruházban, nevezetesen a digitális fényképezőgépet. Lássuk, mi az, amit mindenképpen tudni érdemes fotómasinákról.

A legalapvetőbb és legszembetűnőbb jellemzője a digitális fényképezőknek a megapixelek száma. Aki azonban kizárólag ennek alapján választ, az ballépést követhet el, hiszen könnyen lehet, hogy nem a számára, vagy az ajándékozott számára legmegfelelőbb eszközhöz jut hozzá.

Forrás: www.vividlight.com

Mindenesetre nem szabad a ló túlsó oldalára esni sem, azért figyeljünk oda a erre a tényezőre is. Manapság már legalább 5 megapixeles felvétel készítésére képesek a gépek, de a kínálat változó, a legtöbb készülék valahol 6 és 10 megapixel között helyezkedik el (bár találkozhatunk igencsak borsos árral rendelkező 21,1 megapixeles képek készítésére is alkalmas géppel). A nagyobb felbontásra képes fényképezőgépre azoknak lehet szüksége, akik az elkészített képeket később szerkeszteni szeretnék, vagy esetleg nagy méretű képeket szeretnének belőle nyomtatni.

Emellett a magasabb felbontású fényképek sokkal nagyobb tárhelyet is igényelnek, ami nem csupán a CD-ink, DVD-ink számának növekedésében ölthet testet, hanem a fényképezőgépünk memóriakártyáját is megterhelheti, de erről még később ejtünk néhány szót.

A megapixeleken túl - fontos lehet a design

Személytől és használati céltól is függ, hogy milyen súlyú, méretű esetleg kinézetű fényképezőgépet válasszunk. Manapság lehet könnyen előkapható, illetve zsebre vágható vékony, de "okos" gépeket is kapni, de több gyártó nem kíván elszakadni a régi, jól bevált formától.

A kinézet mellett az sem mindegy, hogy mekkora súlyt kell tartani fél kézzel valamelyik sztárfotó készítése közben, a skála itt is egészen széles a 100 grammos kategóriától egészen a fél kilósig találkozhatunk bármilyen készülékkel. A súly ellenőrzése mellett érdemes kézbe venni a fotómasinát, hogy megvizsgáljuk, mennyire állnak kézre az egyes funkciók gombjai, hogyan, mennyire könnyen érhetőek el az egyes menüpontok.

Kameratípus

A digitális fényképezőgépek területén jártas olvasóink már bizonyosan találkoztak a tükörreflexes és a kompakt kifejezésekkel. Az elektronikai áruházban segítségünkre siető eladótól megtudtuk, a két típus közti különbség nem csupán árban érződik, a legfontosabb különbség szerinte ugyanis az, hogy a tükörreflexes gépekhez objektív használata is szükséges, vagyis ez inkább profi fényképészek számára ajánlott.

Oly távol vagy tőlem...

A megapixelek mellett az elektronikai áruházak, illetve a gyártók másik kedvenc száma a zoom értéke. Erre nagyon oda kell figyelni, mivel nem mindegy, hogy optikai, vagy szoftveres/digitális nagyításról van szó. Ez utóbbi esetben ugyanis csak a fényképezőgép szoftvere nagyítja fel a képet, amit később mi is képesek lennénk megtenni számítógépünkön, ráadásul a szoftveresen nagyított kép sokkal "pixelesebb".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csavar ott keletkezhet, hogy előfordulhat olyan is, hogy a megadott szorzószám az optikai és a szoftveres nagyítás együttesét takarja. Igyekezzünk olyan gépet vásárolni, amely legalább 3-4-szeres optikai nagyításra képes, de egyébként a piacon körültekintve már találkozhatunk 10-12-szeres zoommal is.

Optikai vagy szoftveres nagyítás? Forrás:photo.net

A zoommal kapcsolatban még annyit mindenképp megemlítünk, hogy érdemes kipróbálni a kamera autofókuszálási képességeit teljes közelítésikor, ugyanis egyes típusoknál előfordulhat olyan, hogy rossz fényviszonyok esetén nem találja meg a fényképezőgép a megfelelő élességet.

Kézzel jobb?

A professzionális, vagy amatőr hobbifényképészek számára fontos lehet, hogy többek között az autofókusz mellett lehetőség nyíljon a kézi élesség beállítására is. Ez persze nem csupán számukra érdekes, hanem azokban az esetekben is, ha rossz megvilágítási, vagy speciális fényképezési viszonyok közepette magunk szeretnénk beállítani a kép élességét. Akad olyan kamera, amely csupán fokozatos léptetésre ad lehetőséget, míg másutt teljes mértékben mi adhatjuk meg a számunkra teljesen megfelelő beállítást.

Az élesség mellett egyéb expozíciós beállítások is szerepet játszhatnak abban, hogy milyen fényképezőgépet tegyünk be a fa alá. A digitális kamerák alapértelmezett beállításai szerint automatikusan állítják be a záridőt, a rekeszértéket, a fényerőt is. Azok azonban, akik élvezik a fényképezés művészetét, és szeretnének extrém képeket készíteni, vélhetően olyan kamerára vágynak, amely egyedi beállításra is lehetőséget ad.

Kalauz a tudnivalók rengetegében

Kamera vagy fényképezőgép?

Jobb, ha belátjuk, hogy a videokamera a video készítésére való, a fényképezőgép pedig inkább a fényképezésre. Persze azért nem jön rosszul a váratlan pillanatokban, ha el tudunk csípni egy-egy mókás eseményt, de a fotózásra alkalmas eszközök általában nem képesek hosszú és jó minőségű felvételek készítésére. Több modell egyébként olyan opciót is kínál, mellyel rövid hangbejegyzést tehetünk egy-egy fénykép mellé, ez a feledékenyek számára is hasznos lehet.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?