26 °C Budapest

Hogyan vegyél ajándékot: kamerát a fa alá?

Pénzcentrum
2007. december 17. 05:40

Kezdjük az alapoknál! Az elmúlt két hét során több, potenciális karácsonyi ajándékként szóba jöhető műszaki eszközt - konzolok, MP3/MP4 lejátszók, GPS-ek, lapostévék - is górcső alá vettünk, a most következő epizódban egy örök slágert hajszolunk a műszaki áruházban, nevezetesen a digitális fényképezőgépet. Lássuk, mi az, amit mindenképpen tudni érdemes fotómasinákról.

A legalapvetőbb és legszembetűnőbb jellemzője a digitális fényképezőknek a megapixelek száma. Aki azonban kizárólag ennek alapján választ, az ballépést követhet el, hiszen könnyen lehet, hogy nem a számára, vagy az ajándékozott számára legmegfelelőbb eszközhöz jut hozzá.

Forrás: www.vividlight.com

Mindenesetre nem szabad a ló túlsó oldalára esni sem, azért figyeljünk oda a erre a tényezőre is. Manapság már legalább 5 megapixeles felvétel készítésére képesek a gépek, de a kínálat változó, a legtöbb készülék valahol 6 és 10 megapixel között helyezkedik el (bár találkozhatunk igencsak borsos árral rendelkező 21,1 megapixeles képek készítésére is alkalmas géppel). A nagyobb felbontásra képes fényképezőgépre azoknak lehet szüksége, akik az elkészített képeket később szerkeszteni szeretnék, vagy esetleg nagy méretű képeket szeretnének belőle nyomtatni.

Emellett a magasabb felbontású fényképek sokkal nagyobb tárhelyet is igényelnek, ami nem csupán a CD-ink, DVD-ink számának növekedésében ölthet testet, hanem a fényképezőgépünk memóriakártyáját is megterhelheti, de erről még később ejtünk néhány szót.

A megapixeleken túl - fontos lehet a design

Személytől és használati céltól is függ, hogy milyen súlyú, méretű esetleg kinézetű fényképezőgépet válasszunk. Manapság lehet könnyen előkapható, illetve zsebre vágható vékony, de "okos" gépeket is kapni, de több gyártó nem kíván elszakadni a régi, jól bevált formától.

A kinézet mellett az sem mindegy, hogy mekkora súlyt kell tartani fél kézzel valamelyik sztárfotó készítése közben, a skála itt is egészen széles a 100 grammos kategóriától egészen a fél kilósig találkozhatunk bármilyen készülékkel. A súly ellenőrzése mellett érdemes kézbe venni a fotómasinát, hogy megvizsgáljuk, mennyire állnak kézre az egyes funkciók gombjai, hogyan, mennyire könnyen érhetőek el az egyes menüpontok.

Kameratípus

A digitális fényképezőgépek területén jártas olvasóink már bizonyosan találkoztak a tükörreflexes és a kompakt kifejezésekkel. Az elektronikai áruházban segítségünkre siető eladótól megtudtuk, a két típus közti különbség nem csupán árban érződik, a legfontosabb különbség szerinte ugyanis az, hogy a tükörreflexes gépekhez objektív használata is szükséges, vagyis ez inkább profi fényképészek számára ajánlott.

Oly távol vagy tőlem...

A megapixelek mellett az elektronikai áruházak, illetve a gyártók másik kedvenc száma a zoom értéke. Erre nagyon oda kell figyelni, mivel nem mindegy, hogy optikai, vagy szoftveres/digitális nagyításról van szó. Ez utóbbi esetben ugyanis csak a fényképezőgép szoftvere nagyítja fel a képet, amit később mi is képesek lennénk megtenni számítógépünkön, ráadásul a szoftveresen nagyított kép sokkal "pixelesebb".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csavar ott keletkezhet, hogy előfordulhat olyan is, hogy a megadott szorzószám az optikai és a szoftveres nagyítás együttesét takarja. Igyekezzünk olyan gépet vásárolni, amely legalább 3-4-szeres optikai nagyításra képes, de egyébként a piacon körültekintve már találkozhatunk 10-12-szeres zoommal is.

Optikai vagy szoftveres nagyítás? Forrás:photo.net

A zoommal kapcsolatban még annyit mindenképp megemlítünk, hogy érdemes kipróbálni a kamera autofókuszálási képességeit teljes közelítésikor, ugyanis egyes típusoknál előfordulhat olyan, hogy rossz fényviszonyok esetén nem találja meg a fényképezőgép a megfelelő élességet.

Kézzel jobb?

A professzionális, vagy amatőr hobbifényképészek számára fontos lehet, hogy többek között az autofókusz mellett lehetőség nyíljon a kézi élesség beállítására is. Ez persze nem csupán számukra érdekes, hanem azokban az esetekben is, ha rossz megvilágítási, vagy speciális fényképezési viszonyok közepette magunk szeretnénk beállítani a kép élességét. Akad olyan kamera, amely csupán fokozatos léptetésre ad lehetőséget, míg másutt teljes mértékben mi adhatjuk meg a számunkra teljesen megfelelő beállítást.

Az élesség mellett egyéb expozíciós beállítások is szerepet játszhatnak abban, hogy milyen fényképezőgépet tegyünk be a fa alá. A digitális kamerák alapértelmezett beállításai szerint automatikusan állítják be a záridőt, a rekeszértéket, a fényerőt is. Azok azonban, akik élvezik a fényképezés művészetét, és szeretnének extrém képeket készíteni, vélhetően olyan kamerára vágynak, amely egyedi beállításra is lehetőséget ad.

Kalauz a tudnivalók rengetegében

Kamera vagy fényképezőgép?

Jobb, ha belátjuk, hogy a videokamera a video készítésére való, a fényképezőgép pedig inkább a fényképezésre. Persze azért nem jön rosszul a váratlan pillanatokban, ha el tudunk csípni egy-egy mókás eseményt, de a fotózásra alkalmas eszközök általában nem képesek hosszú és jó minőségű felvételek készítésére. Több modell egyébként olyan opciót is kínál, mellyel rövid hangbejegyzést tehetünk egy-egy fénykép mellé, ez a feledékenyek számára is hasznos lehet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?