2 °C Budapest

Nagy karácsonyi ajándékkörkép: mennyit költs MP3/MP4 lejátszóra?

Pénzcentrum
2007. december 11. 05:55

A korábbi évek nagy slágerét, a hordozható CD lejátszót pillanatok alatt kiszorította a piacról az mp3 lejátszók megjelenése. Az egyik legismertebb ilyen lejátszó az Apple iPod, ami hatalmas sikereket ért el a fiatalok körében, ösztönözve ezzel a többi gyártót is, hogy hasonló terméket gyártson. Most már ott tartunk, hogy szinte nem lehet választani a rengeteg termék közül a boltokban. Nézzük meg mit is tudnak ezek a kütyük...

Az MP3 lejátszók leggyakrabban utazásnál, sportolásnál, vagy akár séta közben teszik kellemesebbé az éppen aktuális időtöltést. Az igényeket felismerve a zenei kiadók egyre inkább közelítenek az internetes piac felé, mivel a felhasználók egyre gyakrabban töltik le a zenéket internetről, és hallgatják azt ilyen lejátszón keresztül. Vagyis már nem a CD eladása a cél, hanem a legális, fizetett letöltések.

Mennyi zene fér el rajta?

A lejátszókon hordozott adatok tárolásának egyik legjobb módja a merevlemez, amely méretétől függően több album, videó, vagy egyéb fájlok tárolására is képes. Az MP3 lejátszó vásárlásakor így a tárhely mérete az egyik fő szempont, mert minek is kéne olyan modell, ami bír 30 órát, de nem fér rá csak 6 órányi zene. Több lehetőség is van viszont a tárhelyek kialakítására, van memóriakártyás modell (kivehető), van, ami beépített memóriával rendelkezik, és van, ami merevlemezes.

A memóriakártyával rendelkező modellek akár 6-8 GB-ig is bővíthetőek, amelyeken több tucat album elfér, de ha még több helyre lenne szükségünk, akkor hordhatunk magunknál egy másik, fájlokkal megpakolt memóriakártyát is. A merevlemezes modellek viszont akár 100 GB-os hellyel is rendelkezhetnek, bár a merevlemez miatt ezek nagyobbak, és nehezebbek is. A legkisebb tárhely 512 MB, ez alatt már nem nagyon lehet találni lejátszót, a legnagyobb pedig csak pénz kérdése. Minél nagyobb a tárhely, annál drágább az eszköz.

Mire jó még?

Még a legolcsóbb lejátszókban is van hangfelvétel funkció, bár jó minőségű hangfelvétel készítésére a lejátszók nem igazán alkalmasak. A legtöbb modellben van ekvalizer, és mélyhang-kiemelés is. Ezen felül vannak plusz funkciók is, mint a színes kijelző, amin akár videókat, vagy fotókat nézegethetünk. Ha elég nagy a kijelző, akkor ezen felül az e-book olvasásra is van lehetőség. Azok a lejátszókat, amelyek MP4 formátumot is lejátszanak,


www.apple.com
MP4 lejátszóknak nevezik.

További kedvelt lehetőség a beépített rádió, amit már szintén tartalmaz a legtöbb készülék. Bármely állomást fogni lehet vele, és néhány lejátszó arra is alkalmas, hogy a rádióműsort rögzítsük MP3 formában. Egyes modellek, mint az Apple iPod és a Creative Zen, telefonkönyv és határidőnapló szolgáltatással is rendelkezik. Az adatokat általában valamilyen adatkezelő programba kell rögzíteni, majd ezek rákerülnek a lejátszóra, és már lehet nézegetni is.

Néhány újabb modellben már Ethernet, Wi-Fi és/vagy Bluetooth kapcsolat is van. Érdemes olyan lejátszót választani, amelyben ugyanolyan csatlakozók vannak, mint a számítógépünkben, így könnyen megoldható a zene vagy más fájlok áttöltése.

Meddig bírja?

A leggyakoribb energiaforrás a beépített lítium ionos akkumulátor, ami az élettartam és a tölthetőség szempontjából a legjobb megoldás. Az elemes változatok legtöbbször kevesebbe kerülnek, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az elemekre költött pénzt sem, bár ma már ezt is meg lehet oldani ceruzaelem formájú akkumulátorral (tölthető elem). A jelenleg az áruházakban megtalálható modellek 8-30 órát bírnak töltés nélkül. Azokat az eszközöket kell ritkábban tölteni, amelyek lítiumos akkumulátorral rendelkeznek.

MP4 lejátszó

Ezek a lejátszók, mivel az MP3 egy továbbfejlesztett változatát is le tudják játszani, nagyobb tárhelyet is biztosítanak, viszont több pénzbe kerülnek. Az MP4 lejátszóval így a zenehallgatáson kívül videókat is nézegethetünk, de egyéb pluszt is adnak, mint például fényképek, vagy szövegek nézegetése, vagy egy játék kipróbálása.

A jövő technikája


www.oralap.extra.hu

Hazai oldalakon pedig már elérhetővé vált a zenelejátszók új generációja is. Mivel órát úgyis hord az ember, akkor miért ne szerezne egy olyan darabot, ami már filmeket és zenei anyagokat is lejátszik. Az óra arra is alkalmas, hogy rádiót hallgassunk rajta, és még mutatja az időt is, ami természetesen az alapfunkciója.

A fentiek mellett ráadásul képeket is lehet nézegetni, de az is megoldható, hogy diktafonnak használjuk. 4 GB memóriával, 16 500 forintért a miénk is lehet...

Mennyibe is kerül ez nekünk?

Egy áruházban felmértük az MP3 és MP4 lejátszókból lévő kínálatot, ami több tucat külöünböző modellt jelent, számos gyártótól. Az árak pedig nagyon széles skálán mozognak. A legdrágább MP4 lejátszó egy 30 GB-os volt, ami 10 órát bír töltés nélkül, közel 80 ezer forintért. A legolcsóbb kategóriát viszont már 12 ezer forintért a magunkénak mondhatjuk.

Az MP3 lejátszók esetén viszont már nem csaptak ilyen magasra az árak, a legdrágább sem érte el a 40 ezer forintot, a legolcsóbb modell pedig egy 512 MB memóriával rendelkező elemes eszköz volt, 7 ezer forintért.

Az eladó megkérdezésével próbáltunk egy kicsit tájékozódni a számos különféle lejátszó között. A javaslata alapján mindenképp érdemes egy 1 GB-os modellt venni, mivel ez rendelkezik annyi hellyel, hogy hosszabb használat esetén is elegendő zenét tudjon tárolni. Arra a kérdésre pedig, hogy ő melyik et venné meg, a válasz a Samsung YP-U3-as volt, aminek ugyan több fajtája is létezik, de állítólag ez az egyik legmegbízhatóbb. 1 GB-os beépített, vagy akár lítiumos akkumulátorral is 18 ezer forintbe kerül.

Ha már kitaláltuk, hogy milyen lejátszót is szeretnénk venni, a vásárlás előtt érdemes még egyszer elgondolkodni. A mobiltelefon gyártó cégek ugyanis egyre hatékonyabban veszik fel a versenyt az MP3/MP4 gyártókkal. A telefonokban már nagyon sokszor benne van a zenelejátszás funkciója, bár nem bírja olyan hosszú ideig a töltöttség, és jelenleg még nem fér rá akkora mennyiségű zene sem...

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?