6 °C Budapest

Ajándékvásárlás GPS-szel, hogy ne vessz el karácsonykor!

Pénzcentrum
2007. december 13. 12:00

Tudták, hogy a GPS készülékek lehetnek az idei karácsony "slágerkütyüi"? Bizony szinte minden fejlett, vagy magát annak valló országban rekordokat döntenek a kis eszköz eladásai, amely elnavigálja a használóját egy megadott pontba. Jelenlegi cikkünkkel folytatjuk a már megkezdett karácsonyi ajándék körképünket és segítünk, hogy a megvásárolt navigációs eszköz ne el, hanem oda segítsen bennünket ahová szeretnénk és azt kapjuk a pénzünkért, amire igazán szükségünk van.

Mielőtt belevágunk a készülék megvásárlásába, egy nagyon fontos kérdést tisztáznunk kell: mire fogjuk, illetve az ajándékozott mire fogja, használni a készüléket? Ez alapvetően egy egyszerű, már-már bugyuta kérdésnek is tűnhet. Hát persze, hogy navigációra. Azonban, ha egy kicsit elgondolkozunk, akkor rátalálunk a helyes válaszra, ami eligazít bennünket a "villanytérképek" rengetegében.

Ugyanis nem mindegy, hogy egy hivatásos sofőrnek veszünk GPS-t, aki Európa útjait szeli, vagy annak a rokonunknak, aki siklóernyőzik vagy vízitúrákra jár, vagy olyannak, aki vasárnaponként hazavezet a szomszéd utcából. Ezek most még részletkérdéseknek tűnnek de ezek alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen szoftverrel legyen felszerelve a masina, meddig bírja az akkumulátora, milyen extra funkciói legyenek a gépnek és ezek fogják befolyásolni azt is, hogy milyen mélyen kell majd a pénztárcánkba nyúlni.

Szoftver mindenek előtt

Nos, mivel a hazai fogyasztói társadalom döntési szempontjai között az első helyen az ár szerepel, azért nem árt néhány alkalmazhatósági szempontot is figyelembe vennünk. Persze csak akkor, ha használni is kívánjuk a készülékünket, a fenti kérdésre adott válaszok alapján.

A karácsonyi akciók hevében nem árt megálljt parancsolni magunknak akkor, ha egy néhány tízezer forintos készülékkel akarjuk speciális igényeinket kielégíteni.

A GPS-ek ára rohamosan zuhan és már 30-50 ezer forinttól vásárolhatunk magunknak egy szélvédőre tapasztható eszközt. Igaz ezek a fő útvonalakon és esetleg egy részletesebb fővárosi térképen kívül nem sok mindent tudnak, asztali töltővel sem rendelkeznek és néhány óra alatt lemerülnek. Természetesen, aki fővárosi közlekedéshez kívánja alkalmazni annak tökéletes választás lehet, azonban ennél többre nem képesek ezek az alapmodellek.

A felsőkategóriás gépek már olyan extrákkal is fel lehetnek szerelve mint a filmlejátszó és a fényképezőgép, azonban a döntő szempont nem ez.

Fontos, hogy mindig térképszoftverrel együtt vegyük meg álmaink eszközét, és mindig kérdezzünk rá a térképlefedettségre! A legjobb lefedettségi arányok 90% felettiek, míg a 40% körüliek mindössze a főutakat, és a nagyobb települések utca szintű térképeit tartalmazzák. A külföldi országok esetén is nagy eltérések lehetnek.

Magyarországon szinte egyeduralkodó az iGO nevű program. Azonban nagyon olcsók és használhatóak a PDA-n Aeromap szoftver vagy a PDA-n és PNA futó ÚtInfó térképei is. A térképgyártók térképei általában nem tehetőek fel más gyártmányokra, ezért is fontos, hogy szoftverrel együtt vegyük meg a navigációs készüléket, és kiemelten figyeljünk arra, hogy milyen gyakran frissítik a térképeket, különben hamar belefuthatunk egy-egy útlezárásba (főleg Budapesten).

Amit még tartsunk szem előtt

Nem árt, ha a készülék bővíthető memóriakártyával is, mivel nem néhány hónapra vásároljuk a készüléket, a kevés memória még gondot okozhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lehetőleg ismert márkát válasszunk. Mivel ezen gyártók eszközeinek könnyen utánanézhetünk az Interneten és teszteket is olvashatunk róluk, valamint kikérhetjük azok véleményét, akik már használnak hasonló készüléket. Valamint fontos a megfelelő garancia és szervízhálózat is.

Nagyon fontos ezen kívül a kijelző mérete és felbontása is, valamint az akkumulátor élettartama (főleg azért mert néhány korábbi, kifutó szériához nehezen kapunk pótaksit). Ez utóbb főleg akkor bír jelentőséggel, ha el is hagyjuk az autót, mondjuk egy kirándulás alkalmával, és ne hagy minket pácban, valahol az erdő mélyén.

Vannak olyan modellek, amelyekhez alapból csak autós töltő jár, ezért jól gondoljuk meg, hogy mindig az autóban ülve fogjuk-e használni a gépet, illetve valóban mindig ott akarjuk-e tölteni. Ha nem, akkor vásároljunk hozzá asztali töltőt is, vagy válasszunk egy olyan terméket amelyhez alapból jár.

A GPS készüléket sokan szeretik a szélvédőre kirakni. Ha ragaszkodunk a kirakatban való elhelyezéshez, akkor ezt a ragaszkodást (szó szerint) várjuk el az autós tartónktól is. Mivel gyakran előfordul, hogy a nem annyira jó minőségű tartók, egy-egy kátyúnál (ami elvétve található a hazai utakon) igazolják a gravitációt és hamar a pedálok alatt tudhatjuk az értékes szemünk fényét. Ezért a masszív tartókaron nem érdemes spórolni.

Döntési szempont lehet az is, hogy szinte csak navigációra alkalmas PNA-t vagy egy GPS-el felszerelt PDA-t vásárolunk. Ez utóbbi már sokkal több funkcióval rendelkezik. Arra, hogy ezen készülékek tudását ki is tudjuk-e használni, a bevezető kérdés adhatja meg a választ.

Ha valaki speciális tevékenységekhez - repülés, hajózás, túrázás - keres GPS készüléket, annak a vásárlást nem az akciós pultnál érdemes kezdenie. A gyártók külön termékeket fejlesztenek a speciális felhasználók számára, amely az adott tevékenységhez kapcsolódó extra funkciókat (repülési útvonal tervezés, mélységmérő, vízálló, stb) is tartalmazza. Ezek ára azonban messze felette jár az "egyszerű" felhasználók számára tervezett modellek 50-150 ezer forintos árainak (persze vannak kivételek).

Tehát, mielőtt valaki az idei karácsony slágertermékeivel akarja meglepni magát vagy szeretteit, nem árt ha felteszi magában az egyszerű kérdést és igényeinek valamint pénztárcájának megfelelő terméket választ. Így elkerülheti azt, hogy egy valóban akciós, de számára egyáltalán nem- vagy csak részben használható eszközzel díszítse a kocsija szélvédő üvegét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem