12 °C Budapest

Technológiai újítások aggódó szülőknek

Pénzcentrum
2007. március 20. 14:00

Ha gyermekekről van szó, a szülők - néha kissé túlzott mértékű - aggodalma sosem érhet véget. Ezt ki is használják az egyes cégek, egyre több és változatosabb eszközöket kínálnak, amelyekkel a szülők távolról is felügyelhetik csemetéiket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhányan a magánélet, a privát szféra súlyos megsértésének érezhetik az alábbi eszközöket, azonban mások inkább örülnek, hogy egyre több eszközt vethetnek csatasorba, amelyekkel vigyázhatnak a család kisebb tagjaira.

GPS-követős mobiltelefon

Amerikában egyre több mobilszolgáltató kínálja fel a lehetőséget, hogy a szülők megtudhassák, merre jár a gyermekük, pontosabban telefonjuk. Természetesen ez a módszer sem tökéletes, ugyanis a pontos működéshez tiszta éghez, és kedvező domborzati viszonyokra van szükség.

Amerikában a Disney Mobile Family Locate szolgáltatásáért havonta 12,99 dollárt (2500 forint), vagy alkalmanként 0,49 dollárt (91 forint) kell fizetni. A szolgáltatás keretében kizárólag gyermekek számára készített telefonokat lehet nyomon követni. A Sprint/Nextel Family Locator szolgáltatása keretében időzített ellenőrzéseket lehet tartani, de lehetőség van vészhelyzet esetében is igénybe venni, előfizetési díja 9,99 dollár (1875 forint) havonta.

Szülői kémprogramok

Ez az egyik legintenzívebb módja a gyermekek tevékenységének nyomon követésére, s szakemberek szerint talán a leghatékonyabb is. A programokban általában rugalmas beállítási lehetőségek közül választhatunk, attól függően, hogy folyamatos, vagy csak időszakos ellenőrzésre van szükségünk.

Addig nem kell attól tartani, hogy a gyerekek kicselezik a programot, amíg nem tesznek szert hacker-szintű tudásra. Egy-egy ilyen szoftver 50-100 dollárba (9 385 - 18 770 forint) kerül. A programok láthatatlanul futnak, s rögzítenek mindent, ami a számítógépen történik.

Kocsi-felügyelet

Abban biztosak lehetünk, hogy friss jogosítvánnyal rendelkező gyermekünk a lehető legóvatosabban kanyarog az utcákon, mikor mi is az autóban ülünk. Azonban ez már nem olyan biztos, ha nem vagyunk velük a kocsiban. Megnyugtatásunkra számos kis eszköz funkcionál tulajdonképpen fekete dobozként, s rögzíti a megtett kilométereket, a sebességet, s minden egyebet, ami a felügyelet szempontjából fontos lehet.

A beszédes nevű Big Brother TeenTracker ára például 699 dollár (131 202 forint), és 4-10 dollár hetenként (750-1877).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mondjuk el, vagy tartsuk titokban?

Egy tinédzser bizalmát nagyon nehéz megszerezni, viszont annál könnyebb elveszíteni. Így nagy dilemma lehet, hogy elmondjuk-e gyermekeinknek, hogy távollétünkben is szeretnénk tudni, mi történik velük.

Abban az esetben, ha ténylegesen csak a biztonság a cél, akkor jobb, ha megbeszéljük ezt velük. Egy lehetőség például, ha a használathoz szükséges jelszót ő választja ki, és egy lezárt borítékban elhelyezi, amelyet csak vészhelyzet esetén nyitunk ki.

Azonban jobb, ha hallgatunk, ha azt sejtjük, hogy a gyermek valami rossz dolgot tesz, amit ellenőrizni szeretnénk, vagy bizonyosságot akarunk szerezni róla, hogy később segíthessünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20