4 °C Budapest

Technológiai újítások aggódó szülőknek

Pénzcentrum
2007. március 20. 14:00

Ha gyermekekről van szó, a szülők - néha kissé túlzott mértékű - aggodalma sosem érhet véget. Ezt ki is használják az egyes cégek, egyre több és változatosabb eszközöket kínálnak, amelyekkel a szülők távolról is felügyelhetik csemetéiket.

Néhányan a magánélet, a privát szféra súlyos megsértésének érezhetik az alábbi eszközöket, azonban mások inkább örülnek, hogy egyre több eszközt vethetnek csatasorba, amelyekkel vigyázhatnak a család kisebb tagjaira.

GPS-követős mobiltelefon

Amerikában egyre több mobilszolgáltató kínálja fel a lehetőséget, hogy a szülők megtudhassák, merre jár a gyermekük, pontosabban telefonjuk. Természetesen ez a módszer sem tökéletes, ugyanis a pontos működéshez tiszta éghez, és kedvező domborzati viszonyokra van szükség.

Amerikában a Disney Mobile Family Locate szolgáltatásáért havonta 12,99 dollárt (2500 forint), vagy alkalmanként 0,49 dollárt (91 forint) kell fizetni. A szolgáltatás keretében kizárólag gyermekek számára készített telefonokat lehet nyomon követni. A Sprint/Nextel Family Locator szolgáltatása keretében időzített ellenőrzéseket lehet tartani, de lehetőség van vészhelyzet esetében is igénybe venni, előfizetési díja 9,99 dollár (1875 forint) havonta.

Szülői kémprogramok

Ez az egyik legintenzívebb módja a gyermekek tevékenységének nyomon követésére, s szakemberek szerint talán a leghatékonyabb is. A programokban általában rugalmas beállítási lehetőségek közül választhatunk, attól függően, hogy folyamatos, vagy csak időszakos ellenőrzésre van szükségünk.

Addig nem kell attól tartani, hogy a gyerekek kicselezik a programot, amíg nem tesznek szert hacker-szintű tudásra. Egy-egy ilyen szoftver 50-100 dollárba (9 385 - 18 770 forint) kerül. A programok láthatatlanul futnak, s rögzítenek mindent, ami a számítógépen történik.

Kocsi-felügyelet

Abban biztosak lehetünk, hogy friss jogosítvánnyal rendelkező gyermekünk a lehető legóvatosabban kanyarog az utcákon, mikor mi is az autóban ülünk. Azonban ez már nem olyan biztos, ha nem vagyunk velük a kocsiban. Megnyugtatásunkra számos kis eszköz funkcionál tulajdonképpen fekete dobozként, s rögzíti a megtett kilométereket, a sebességet, s minden egyebet, ami a felügyelet szempontjából fontos lehet.

A beszédes nevű Big Brother TeenTracker ára például 699 dollár (131 202 forint), és 4-10 dollár hetenként (750-1877).

Mondjuk el, vagy tartsuk titokban?

Egy tinédzser bizalmát nagyon nehéz megszerezni, viszont annál könnyebb elveszíteni. Így nagy dilemma lehet, hogy elmondjuk-e gyermekeinknek, hogy távollétünkben is szeretnénk tudni, mi történik velük.

Abban az esetben, ha ténylegesen csak a biztonság a cél, akkor jobb, ha megbeszéljük ezt velük. Egy lehetőség például, ha a használathoz szükséges jelszót ő választja ki, és egy lezárt borítékban elhelyezi, amelyet csak vészhelyzet esetén nyitunk ki.

Azonban jobb, ha hallgatunk, ha azt sejtjük, hogy a gyermek valami rossz dolgot tesz, amit ellenőrizni szeretnénk, vagy bizonyosságot akarunk szerezni róla, hogy később segíthessünk.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?