3 °C Budapest

Intelligens kamera - már analizálják a mozgásodat is?!

Pénzcentrum
2007. február 26. 14:00

Sokszor előfordul, hogy mikor elsétálunk egy kirakat előtt, nem csupán a kiállított árucikkeket csodáljuk meg, hanem ellenőrizzük frizuránkat, megnézzük, mennyire lóbáljuk karjainkat, mikor gyalogolunk. Azonban már egyáltalán nem biztos, hogy csak mi elemezzük saját magunkat, hanem lehetséges, hogy egy-egy biztonsági kamera árgus szemmel követ bennünket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kutatók, illetve biztonsági cégek olyan biztonsági kamerák előállítására törekednek, amelyek nem csupán rögzítik a történéseket, hanem értelmezik is azokat. Nem lehet már messze az az idő, mikor egy kamera észlelni tud majd egy elhagyott csomagot, vagy egy gyanúsan viselkedő egyént.

A jelenlegi rendszerek általában a kamera képeit egy központba továbbítják, ahol a biztonsági emberek figyelik a monitorokat. Számos esetben a video törvényszéki segítséget nyújt a bűnözők azonosításában. Azonban számos újítást vezettek már be ezekbe a rendszerekbe, így például Chicagoban és Washingtonban a kamerák képesek észlelni, ha eldördül egy fegyver, és értesíteni a rendőrséget. Némelyik kereskedelmi felhasználású kamera pedig képes felismerni az arcvonásokat.

A jelenleg is fejlesztés alatt álló intelligens kamerák számítógépes algoritmusokra épülnének, a rendszert pedig egyedi eseményekre lehetne programozni. Rama Chelappa, a University of Maryland mérnök professzora lelkes kis csapatával kifejlesztett egy kamerát, melynek használatát be is mutatták. Az egyik esetben a kamera észlelte, mikor az egyik fejlesztő letette, és otthagyta csomagját egy szoba közepén. Egy másik esetben pedig akkor adott biztonsági riasztást a kamera, mikor egy parkolóban az autóból kiszálló alany nem egyenesen a kijárat felé vette az irányt, hanem a többi kocsit kezdte vizsgálni.

Ugyanakkor egyelőre szerves része a biztonsági rendszereknek az emberi együttműködés, ráadásul a technológia bizonyos megbízhatósági problémákat is felvethet. Így például kezelni kell tudni azt a helyzetet, ha valaki téves riasztás miatt lekési repülőgépét, vagy meg kell tudnia különböztetni a gyanús egyéneket azoktól, akik csak eltévedtek egy épületben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?