5 °C Budapest

Intelligens kamera - már analizálják a mozgásodat is?!

Pénzcentrum
2007. február 26. 14:00

Sokszor előfordul, hogy mikor elsétálunk egy kirakat előtt, nem csupán a kiállított árucikkeket csodáljuk meg, hanem ellenőrizzük frizuránkat, megnézzük, mennyire lóbáljuk karjainkat, mikor gyalogolunk. Azonban már egyáltalán nem biztos, hogy csak mi elemezzük saját magunkat, hanem lehetséges, hogy egy-egy biztonsági kamera árgus szemmel követ bennünket.

A kutatók, illetve biztonsági cégek olyan biztonsági kamerák előállítására törekednek, amelyek nem csupán rögzítik a történéseket, hanem értelmezik is azokat. Nem lehet már messze az az idő, mikor egy kamera észlelni tud majd egy elhagyott csomagot, vagy egy gyanúsan viselkedő egyént.

A jelenlegi rendszerek általában a kamera képeit egy központba továbbítják, ahol a biztonsági emberek figyelik a monitorokat. Számos esetben a video törvényszéki segítséget nyújt a bűnözők azonosításában. Azonban számos újítást vezettek már be ezekbe a rendszerekbe, így például Chicagoban és Washingtonban a kamerák képesek észlelni, ha eldördül egy fegyver, és értesíteni a rendőrséget. Némelyik kereskedelmi felhasználású kamera pedig képes felismerni az arcvonásokat.

A jelenleg is fejlesztés alatt álló intelligens kamerák számítógépes algoritmusokra épülnének, a rendszert pedig egyedi eseményekre lehetne programozni. Rama Chelappa, a University of Maryland mérnök professzora lelkes kis csapatával kifejlesztett egy kamerát, melynek használatát be is mutatták. Az egyik esetben a kamera észlelte, mikor az egyik fejlesztő letette, és otthagyta csomagját egy szoba közepén. Egy másik esetben pedig akkor adott biztonsági riasztást a kamera, mikor egy parkolóban az autóból kiszálló alany nem egyenesen a kijárat felé vette az irányt, hanem a többi kocsit kezdte vizsgálni.

Ugyanakkor egyelőre szerves része a biztonsági rendszereknek az emberi együttműködés, ráadásul a technológia bizonyos megbízhatósági problémákat is felvethet. Így például kezelni kell tudni azt a helyzetet, ha valaki téves riasztás miatt lekési repülőgépét, vagy meg kell tudnia különböztetni a gyanús egyéneket azoktól, akik csak eltévedtek egy épületben.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?